Oprişan, după ce a fost numit baron PSD: Mă îndoiesc că Iohannis a trecut numele meu acolo. Cred că a fost trecut de un consilier

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea Marian Oprişan a declarat că are îndoieli că şeful statului Klaus Iohannis l-a nominalizat ca „baron” al PSD, precizând că acest lucru a fost făcut de un consilier din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

1979 afișări
Imaginea articolului Oprişan, după ce a fost numit baron PSD: Mă îndoiesc că Iohannis a trecut numele meu acolo. Cred că a fost trecut de un consilier

Oprişan: Mă îndoiesc că Iohannis a trecut numele meu acolo. Cred că a fost trecut de un consilier

Reacţia social-democratului vine după ce Klaus Iohannis, prin purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Mădălina Dobrovolschi, a criticat OUG dată de Guvern pentru alegerea şefilor de consilii judeţene. Preşedintele Iohannis a transmis că schimbarea legii electorale făcute prin ordonanţă e de fapt o concesie pe care premierul vrea s-o facă în faţa baronilor PSD în încercarea de a le câştiga sprijinul.

„În România nu există numai poporul PSD. Există şi poporul PNL, USR, dar dincolo de toate celelalte există un singur popor, poporul român, atunci decizia luată de Guvern azi era necesară. Poate domnia sa a auitat că acest lucru a fost în 2008. Preşedinţii CJ au fost aleşi atunci prin vot uninominal. Eu cred că modificând legea, la vremea respectică, eu am şi acuzat acest lucru a fost în îneţelgere dezastruoasă între PSD şi PNL, tocmai pentru ca şefii de partide să poată dispune cum vor ei de şefii CJ”, a afirmat Marian Oprişan, luni, la Antena 3.

El a adăugat că era necesară adoptarea unei OUG, în condiţiile în care Comisia de la Veneţia a interzis şi recomandat ca legislaţia în domeniu să nu fie modificată cu un an înainte desfăşurării alegerilor locale.

„Atunci, sigur că la solicitarea UNCJR, Guvernul, prin hotărâre a Adunării General a Uniunii, decizia a fost majoritată, iar toţi preşedinţii de CJ de la PNL au fost de acord cu această solicitare a fost trimisă Guvernului. Acest lucru e urgent datorită faptului că cei de la Comisia de la Veneţia, la care ne tot face trimitere preşedintele Klaus Werner Iohannis, interzice şi recomandă cu tărie să nu modifică legea autorităţilor locale cu un an înainte de desfăşurarea lor, aceasta fiind urgenţa pentru care Guvernul s-a grăbit să modifice această lege. Nu se mai face niciun troc, nu se mai dau bani, nu mai sunt acte de corupţie în alegerea preşedinţilor de CJ, ci cetăţenii au dreptul să îi aleagă prin vot secret”, a completat liderul PSD Vrancea.

Întrebat de ce a fost nominalizat de şeful statului ca fiind printre baronii locali pe care vrea să îi mulţumească premierul, Marian Oprişan a răspuns: „Probabil că eu sunt preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, dar poate fi şi un semnal, sunt una dintre figurile mai emblematice ale PSD şi eu ştiu poate ne calcă nişte instituţii în perioada următoare. Nu, nu am niciun semnal. Eu nu vorbesc despre justiţie în acest moment, pentru că instituţii mai sunt. Mai este şi ANI, mai sunt tot felul de instituţii. Eu chiar mă îndoiesc că domnia sa Iohannis a trecut numele meu acolo. Eu cred că a fost trecut acolo de un consilier”.

Daniel Suciu: Din 34 de preşedinţi de Consiliu Judeţean, 29 susţin votul uninominal

Vicepremierul Daniel Suciu a declarat, luni, că a primit puncte de vedere de la 34 de preşedinţi de Consiliu Judeţean privind alegerea acestora prin vot uninominal iar 29 dintre aceştia susţin modificarea legislaţiei. Printre susţinători sunt şi preşedinţi de CJ din partea PNL, potrivit ministrului.

"Critica obiectivă care s-a adus modului indirect de alegere a preşedinţilor de Consiliu Judeţean, anume că prin jocuri de partid, prin negocieri care uneori nu au de a face cu votul popular se alegeau preşedinţii de CJ. Începând cu astăzi (luni-n.red.) a încetat. Votul masiv al românilor din data de 26 mai are şi un rezultat imediat", a spus la finalul şedinţei de Guvern, dar înainte ca Preşedinţia să critice OUG, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Daniel Suciu.

Totodată, oficialul din Guvern a transmis că a primit puncte de vedere de la 34 de preşedinţi din Consiliu Judeţean, dintre care 29 susţin reintroducerea votului uninominal prin OUG. Daniel Suciu a mai spus că există şi membri
PNL, preşedinţi de CJ, care susţin votul uninominal.

"În ultima perioadă am avut consultări cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene şi am şi nominal părerile a 34 de preşedinţi de CJ reprezentând toate forţele politice care au preşedinţi în teritoriu. Din cei 34 de preşedinţi care au trimis puncte de vedere, 29 susţin această modificare a legislaţiei, iar dintre aceşti 29 sunt inclusiv reprezentanţi ai partidelor care astăzi sunt în opoziţie. Mă refer la preşedinţi de CJ ai PNL. Vă dau exemple: Alba, Arad, Braşov, Călăraşi, Sibiu şi Suceava", a mai declarat Suciu.


Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, luni, OUG adoptată de Guvern, pentru alegerea şefilor de consilii judeţene.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a mai transmis că preşedintele de consiliu judeţean nu e consacrat prin Constituţie ca autoritate a administraţiei publice şi nu e necesară alegerea sa prin vot directă.

„În mod evident, dacă se va schimba legislaţia în sensul enunţat de premier, vor fi favorizaţi acei preşedinţi de consilii aflaţi în prezent în funcţii. Adică domnii Marian Oprişan, Dumitru Buzatu şi Ionel Arsene. Aceşti baroni PSD, panicaţi de scăderea în sondaje a partidului, fac tot posibilul să îşi securizeze funcţiile, în ciuda voinţei românilor. Aşa ceva nu poate fi acceptat!”, a declarat Dobrovolschi.

Executivul a modificat, prin ordonanţă de urgenţă, legislaţia pentru a reveni la votul uninominal la alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici