Orban a semnat şi cu Tăriceanu. 23 de parlamentari ALDE vor fi prezenţi la vot

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, în urma ultimei runde de negocieri cu PNL, că cele două partide au semnat acordul politic pentru învestirea Guvernului Orban, iar cele 12 condiţii ale ALDE au fost acceptate. Acesta a afirmat că toţi cei 23 de parlamentari vor fi prezenţi la vot.

251 afișări
Imaginea articolului Orban a semnat şi cu Tăriceanu. 23 de parlamentari ALDE vor fi prezenţi la vot

ALDE şi PNL au semnat acordul politic: 23 de parlamentari vor fi prezenţi la vot

„Cu câteva ore în urmă, noi cei din ALDE am avut o reuniune a Biroului Politic Central, şi în final, s-a dat un vot al acordului politic pe care l-am semnat mai adineauri cu PNL, acord politic pe care l-am şi prezentat public, cele 12 condiţii, cerinţe pe care noi le-am formulat şi care au fost acceptate. Acest acord reprezintă o bază pentru a da votul pentru învestirea Guvernului.”, a spus liderul ALDE, în urma negocierilor cu PNL.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că toţi cei 23 de parlamentarii liberal-democraţi se vor prezenta, „de la primul la ultimul”

„Astăzi, am încercat cu colegii mei să adăugăm câteva precizări care ni se par necesar a fi făcute, aceste precizări se referă la proiectele de infrastructură din zona Moldovei (...) noi am solicitat în mod explicit, ca proiectele care sunt demarate să fie menţinute în programul de guvernare, pentru a putea parcurge etapele următoare şi a ajunge la maturitate pentru a fi finanţate. (...) În al doilea rând, am vorbit încă dată, despre proiectul la care noi ţinem foarte mult, Strategia Dunării, şi am convenit ca la Ministerul Transporturilor să fie sediul acestui loc, unde se vor demara cu adevărat proiectele pentru Strategia Dunării, unde vom juca un rol foarte important.”, a spus Tăriceanu.

Acordul pe care ALDE vrea să îl semneze cu PNL conţine următoarele 12 cerinţe:

„1. Formarea unui Guvern monocolor PNL
2. Păstrarea cotei unice de impozitare a veniturilor
3. Modificarea legislaţiei în justiţie numai prin dezbatere şi aprobare parlamentară
4. Restructurarea Guvernului
5. Susţinerea alegerilor primarilor în două tururi de scrutin şi revenirea la alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene prin vot indeirect, mecanism utilizat în anul 2016
6. Corectarea de urgenţă a prevederilor OUG nr. 114/2018, care au afectat negativ mediul economic
7. Continuarea/demararea proiectelor de investiţii în noi capacităţi de producţie în domeniul energetic (gaze, nuclear)
8.Listarea la bursă a Companiei Hidroelectrica
9.. Realizarea unei imagini clare, complete, a tuturor proiectelor de mari investiţii aflate în diverse faze procedurale (studii de pre şi fezabilitate, proiecte tehnice, licitaţie, execuţie, etc), prezentare publică a situaţiei actuale, stabilirea unor termene clare şi informarea permanentă a opiniei publice în legătură cu respectarea lor, asigurarea finanţării prin fonduri bugetare, fonduri europene şi alte surse
10.Susţinerea în Parlament a adoptării unei legislaţii privind lobby-ul, pe model european
11. Punerea bazelor unui fond de investiţii după modelele de succes ale altor ţări europene
12. Acord PNL-ALDE pentru interzicerea migraţiei parlamentarilor, aleşilor locali şi a membrilor de la un partid la altul”.

Audierea miniştrilor propuşi în Guvernul Orban va avea loc marţi şi miercuri, urmând ca votul să fie dat într-un plen reunit lunea viitoare, de la ora 14.00, potrivit unei decizii a conducerii Parlamentului.

Taguri:
tariceanu,
orban,
acord

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici