Orban: Absorbţia fondurilor europene se va îmbunătăţi la un an de la înfiinţarea noului minister

Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat, marţi, la RFI, că rata de absorbţie a fondurilor europene se va îmbunătăţi "la un an, un an şi ceva" de la înfiinţarea noului minister, el refuzând însă să facă vreun comentariu privind informaţiile legate de nominalizarea sa la conducerea acestuia.

306 afișări
Imaginea articolului Orban: Absorbţia fondurilor europene se va îmbunătăţi la un an de la înfiinţarea noului minister

Leonard Orban (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Viitorul minister pentru fonduri europene ar urma, în opinia lui Leonard Orban, să coordoneze, nu să preia programele operaţionale de la alte ministere.

"Rolul principal al acestui minister şi al ministrului responsabil ar trebui să fie de coordonare. Nu e vorba de a prelua programele operaţionale care există la diferite ministere, pentru că asta ar însemna reînceperea procesului de evaluare, lucru care ar dura extrem de mult, ci o coordonare pe orizontală, o gestionare a problematicii extrem de largi, care se întâlneşte pentru toate programele operaţionale. Mă refer aici la chestiunile de achiziţii publice, unde sunt de departe problemele cele mai mari, la chestiunile legate de capacitatea administrativă, chestiunile strategice legate de negocierea politicii de coeziune în viitoarea perspectivă financiară a Uniunii", spune consilierul prezidenţial pentru Afaceri Europenel la RFI.

Orban crede că absorţia fondurilor europene va creşte.

Leonard Orban precizează că în ţările unde s-a înfiinţat un astfel de minister, absorbţia fondurilor europene s-a îmbunătăţit. "Acolo unde s-a creat aşa ceva, mă refer aici la Polonia şi la Bulgaria, rezultatele s-au simţit. Nu imediat, dar s-a constatat după un anumit timp o îmbunătăţire semnificativă a ratei de absorbţie a fondurilor comunitare", explică el.

Întrebat în cât timp s-ar putea îmbunătăţi rata de absorbţie a fondurilor europene după înfiinţarea ministerului în România, Leonard Orban a răspuns: "Trebuie să ne uităm la situaţia de pornire, iar situaţia de pornire este categoric negativă: o rată de absorbţie reală pentru politica de coeziune situată undeva la sub 4%, probleme mari în sistemul de achiziţii publice, deci nu mă aştept ca rata de absorbţie să se îmbunătăţească imediat. Cred că putem vedea rezultatele nu mai devreme de un an, un an şi ceva".

Numele lui Leonard Orban a fost vehiculat pentru postul de ministru, însă consilierul prezidenţial spune că nu doreşte să facă vreun comentariu pe acest subiect.

BPN al PDL a decis, luni, ca în prima parte a lunii septembrie să propună Parlamentului restructurarea Guvernului prin adăugarea unui Minister al Fondurilor Europene, a precizat Sever Voinescu, purtător de cuvânt al PDL.

El a arătat că este nevoie de un vot al Parlamentului, după care a atribuţiile Ministerului Fondurilor Europene se vor stabili printr-o hotărâre de Guvern.

Potrivit lui Voinescu, atribuţiile noului minister nu vor fi constituite prin preluarea atribuţiilor de la alte ministere. El a precizat că Ministerul Fondurilor Europene va avea un rol de coordonare a "activităţii structurilor care pe diverse niveluri sunt implicate în gestionarea fondurilor europene, de la autorităţi de management până la agenţii".

Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că propunerea de înfiinţare a Ministerul Fondurilor Europene va fi înaintată Parlamentului în următoarele săptămâni.

"S-a discutat (în şedinţa coaliţiei de luni dimineaţă - n.r.) în sensul că va exista un astfel de minister. În următoarele săptămâni va fi înaintat Parlamentului un proiect pentru a lua o hotărâre de reorganizare a Guvernului prin înfiinţarea noului minister, cu nominalizarea ministrului, care deocamdată nu a fost făcută în cadrul coaliţiei", a precizat Marton.

Întrebat dacă partidele din coaliţie au discutat cărei formaţiuni politice din arcul guvernamental îi va reveni conducerea acestui minister, el a răspuns negativ.

"Nu, şi nici ce competenţe va avea acest minister şi nici despre structura lui sau numărul personalului", a mai spus Marton.

Legea privind organizarea şi funcţionarea Guvernului prevede, la articolul 36, că "ministerele şi miniştrii se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi întregii liste a Guvernului, la învestitură".

"Primul-ministru poate cere Parlamentului modificarea structurii Guvernului prin înfiinţarea, desfiinţarea sau, după caz, divizarea ori comasarea unor ministere. În astfel de situaţii prevederile art. 36 se aplică în mod corespunzător", stabileşte articolul 37 al aceluiaşi act normativ.

Deputatul PDL Sulfina Barbu declara, duminică seară, pentru MEDIAFAX, că, la întâlnirea de duminică după-amiază de la Palatul Parlamentului, una dintre priorităţile prezentate de către premierul Emil Boc a fost înfiinţarea Ministerului Fondurilor Europene. Sulfina Barbu a precizat că premierul ar putea veni cu o propunere în acest sens săptămâna viitoare, arătând că mai sunt de clarificat atribuţiile acestui minister, precum şi numărul de angajaţi ai noii instituţii.

Deputatul PDL a adăugat că premierul Emil Boc a spus foarte clar că acest minister ar trebui să se ocupe de coordonarea autorităţilor de management, astfel încât să fie o coordonare unică a fondurilor europene.

Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă, la Şcoala de vară a OTPDL de la Eforie Nord, că numele viitorului ministru responsabil de fondurile europene va fi stabilit în perioada următoare, în urma unor discuţii la nivelul coaliţiei de guvernare.

"Constituirea unei structuri guvernamentale care să coordoneze toate ministerele şi agenţiile care au atribuţii pe fonduri europene este necesară. Asupra acestui aspect am căzut de acord şi la nivelul coaliţiei, că este necesară o asemenea structură de coordonare a tuturor entităţilor care lucrează cu fonduri europene. În această toamnă vom merge mai departe cu implementarea acestei decizii, urmând să discutăm în coaliţie şi numele pe care-l vom propune pentru ocuparea fotoliului de ministru în Cabinet, precum şi graficul de implementare a acestei decizii", a declarat Emil Boc.

Şeful statului a declarat, în 25 iulie, la TVR 1, că ministerul pentru fondurile europene va fi înfiinţat imediat după reunirea Parlamentului în sesiunea de toamnă, el menţionând că ştie cine va fi deţinătorul acestui portofoliu, fiind "convenit cu premierul" şi trebuind să fie un om credibil la Bruxelles.

Preşedintele Traian Băsescu a precizat, răspunzând unei întrebări, că ministerul va fi creat imediat ce Parlamentul revine din vacanţă şi se poate face modificarea structurii Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici