Orban, după ce Primăria Capitalei a cerut peste 600 milioane de lei: Nu acceptăm aşa ceva. Mi se pare o neobrăzare / Reacţia lui Firea

Ludovic Orban a anunţat, vineri, că Executivul nu va accepta cererea Primăriei Capitalei prin care solicită 677 de milioane de lei din fondul de rezervă, având în vedere că municipalitatea a primit deja 100 de milioane de lei. Premierul a precizat că este o „neobrăzare” ceea ce vrea Gabriela Firea. Edilul Capitalei a anunţat că premierul transmite informaţii eronate despre Primăria Capitalei şi anunţă că va depune plângere penală pentru abuz în serviciu pe numele acestuia şi al ministrului de Finanţe în cazul în care sumele de bani cerute nu îi sunt aprobate.

6828 afișări
Imaginea articolului Orban, după ce Primăria Capitalei a cerut peste 600 milioane de lei: Nu acceptăm aşa ceva. Mi se pare o neobrăzare / Reacţia lui Firea

Orban, după ce Primăria Capitalei a cerut peste 600 milioane de lei: Nu acceptăm aşa ceva. Mi se pare o neobrăzare / Reacţia lui Firea

„Aş vrea să vă mai surprind cu o cerere. Avem o cerere din partea primăriei Muncipiului Bucureşti de 677 de milioane de lei”, a precizat ministrul Dezvoltării Ion Ştefan, la începutul sedinţei de vineri a Executivului.

Ludovic Orban a catalogat cererea Primăriei conduse de Gabriela Firea ca fiind "o neobrăzare".

„Primăria Bucureşti a beneficiat de alocare, din fondul de rezevă al Guvernului, de 100 de miloane şi mi se pare o neobrăzare să mai formulezi o cerere. Adică ce vrea? Să plătim noi factura pentru companiile de nababi înfiinţate de Firea. Nu acceptăm aşa ceva sub nicio formă”, a afirmat Ludovic Orban.

Premierul a anunţat că Executivul va adopta, în şedinţa de luni, o nouă rectificare bugetară ca să realimenteze fondul de rezervă al Guvernului pentru efectuarea plăţilor care să asigure cheltuielile de funcţionare pentru autorităţile locale.

Ministrul Dezvoltării Ion Ştefan a explicat că a găsit o situaţie extrem de gravă la prefecturi care au solicitat bani mulţi.

În replică, premierul Orban i-a transmis mininistrului că Guvernul nu are de gând să plăteasc cheltuieli „scoase din burtă”. Prim-ministrul a atras atenţia că nu vrea să vadă pe listă primării care au primit deja bani din alocările acordate de fostul Cabinet PSD.

Firea îi răspunde premierului: Voi formula plângeri pentru abuz în serviciu. Orban = Dragnea

„Observ că Domnul Orban recidivează. Persistă în a transmire, cu ură şi încrâncenare, informaţii eronate despre mine şi Primăria Capitalei. Îi atrag atenţia domnului prim-ministru că Bugetul Naţional nu este bugetul lui pe persoană fizică. Să nu-l confunde cu propriile buzunare. Şi să nu uite că funcţiile sunt trecătoare. În calitate de primar general al Municipiului Bucureşti sunt obligată de lege şi onorată să îi reprezint pe locuitorii din Capitală”, a scris Firea pe Facebook.

Primăria solicită bani pentru a achita serviciile de utilitate publică, subliniază primarul Capitalei, care anunţă că va lua măsuri în cazul în care solicitarea nu îi este aprobată.

„În cazul în care Guvernul Orban nu va da curs solicitării noastre, atunci îl informez că vom formula plângeri penale pentru abuz în serviciu pe numele domnului prim-ministru şi pe numele ministrului Finanţelor Publice, precum şi pe cele ale funcţionarilor publici care vor valida un buget ilegal pentru Primăria Capitalei, care va fi pusă în situaţia să nu poată achita subvenţia la tranportul public în comun, energie termică, cheltuielile cu cele 19 spitale, creditele contractate în trecut de alţi primari (de dreapta), continuarea investiţiilor urgenţe în infrastructură pentru fluidizarea traficului, deja demarate.

Pentru mine, Ludovic Orban = Liviu Dragnea. Se răzbună pe locuitorii Bucureştiului pentru a lovi politic în persoana primarului general”, mai spune Firea.

Primăria Municipiului Bucureşti este singură din ţară care nu colectează taxe şi impozite locale şi este finanţată din procentul pe impozitul pe venitul global colectat de Ministerul de Finanţe, spune Firea.

„Cele 100 de milioane de lei primite de la fostul guvern, din Fondul de rezervă, s-au dus instantaneu la Elcen, pentru plata facturii la termoficare. Cât priveşte înfiinţarea companiilor municipale, această a fost o necesitate absolută, pentru a înlătura căpuşele - unele chiar peneliste -, de la Bugetul Primăriei Capitalei. Prin înfiinţarea companiilor am făcut economii la buget şi am lucrat rapid şi la preţuri corecte pentru cetăţeni”, mai arată sursa citată.

Sumele vehiculate că fiind bugete de “nabab” de către Orban nu sunt reale, spune în replică Firea şi subliniază că premierul ar trebui să consulte sursele publice de informare, să o invite la o audienţă pentru a-i dovedi cu documente că are dreptate.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici