Orban, după întâlnirea cu Ursula von der Leyen: Închiderea MCV depinde doar de noi

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că în cadrul întâlnirii cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cei doi au discutat despre problema MCV, însă înlăturarea acestuia „depinde de ceea ce facem noi în România”. El a adăugat că, totuşi, nu există atitudini de nesusţinere totală.

762 afișări
Imaginea articolului Orban, după întâlnirea cu Ursula von der Leyen: Închiderea MCV depinde doar de noi

Orban, după întâlnirea cu Ursula von der Leyen: Închiderea MCV depinde doar de noi

„V-o spun din capul locului că asta va depinde de noi. Comisia Europeană are o altă atitudine faţă de oficialităţile de la Bucureşti, faţă de Guvernul nostru şi faţă de preşedintele României. Înţelege foarte clar că a avut loc o schimbare benefică la Bucureşti, dar, până la urmă, închiderea Mecanismului de Cooperare şi Verificare va depinde de ceea ce facem noi în România. (...) Cu siguranţă, ştiţi că şi la nivelul Comisiei Europene şi la nivelul Parlamentului European există o susţinere pentru România pentru aderarea României la Spaţiul Schengen. Mai trebuie să mai întreprindem demersuri pentru a obţine un consens la nivelul Consiliului European, existând încă, nu opoziţii făţişe, dar încă atitudini de nesusţinere totală a acestui obiectiv, care sunt convins că ele se vor modifică în favoarea României într-un orizont de timp rezonabil”, a declarat Ludovic Orban, chestionat despre mesajul pe care i l-a transmis preşedintele CE, Ursula von der Leyen, în cadrul întâlnirii de la Bruxelles.

Orban a adăugat că a exprimat determinarea României de a transmite recomandările trimise în cadrul Raportului Anual şi convingerea că va respecta toate standardele şi bunele practici de la nivelul european în domeniul justiţiei.

Totodată, liberalul a spus că cei doi au abordat problema Schengen, şi a reiterat punctul de vedere cum că România respectă toate condiţiile pentru aderare.

Premierul a precizat că discuţiile purtate au vizat bugetul Uniunii Europene.

„Am abordat mai multe subiecte. În primul rând subiectul bugetului Uniunii Europene, exerciţiul financiar multianual 2021-2027, în care am reiterat punctele noastre de vedere referitoare la buget, şi anume menţinerea unei alocări extrem de serioase pentru politică de coeziune, menţinerea unei finanţări extrem de serioase pentru politică agricolă comună, de asemenea câteva puncte de vedere, să le spun, cu caracter tehnic, creşterea flexibilităţii între fonduri, de la 5 la 15%, fazarea proiectelor care nu sunt terminate în exerciţiul financiar multianual, de pe un exerciţiu pe altul, în special a proiectelor mari de infrastructură. De asemenea o chestiune legată de scăderea de la 35 la 25% a concentrării pe obiectivul prioritar. Sigur, toate aceste puncte de vedere le-am exprimat în aproape toate întâlnirile pe care le-am avut”, a explicat acesta.

Orban a adăugat că este „extrem de important că România să beneficieze de o alocare bugetară, care, evident, să ţină cont de realităţile existente în România”.

Premierul a menţionat că s-a atins şi subiectul Pactului Ecologic European şi a exprimat punctul de vedere la fondul de tranziţie justă, care trebuie să fie un suport pentru statele membre

„Sigur că a am abordat şi problema Pactului Verde, Green Deal, mai ales din perspectiva costurilor care vor apărea pentru atingerea obiectivelor care sunt stabilite la nivel european. Am menţionat faptul că există în fiecare ţară o situaţie specifică. De asemenea fiecare ţară are o capacitate diferită de a putea face faţă investiţiilor care sunt necesare şi susţinerii programelor necesare pentru a atinge obiectivele şi mai ales pentru combate eventualele efecte negative care pot apărea din punerea în practică a obiectivelor stabilite în Pactul Verde, şi din acest motiv am exprimat punctele noastre de vedere privitoare la fondul de tranziţie justă, care trebuie să fie un real suport pentru statele membre, pentru atingerea obiectivelor care vor fi stabilite în Green Deal”, a argumentat Ludovic Orban.

Premierul a subliniat importanţa investiţiilor în retehnologizarea companiilor şi de asemenea, introducerea regiunii Valea Jiului în obiectivele Pactului Verde.

„De asemenea ne-am exprimat punctul nostru de vedere referitor la reglementările ulterioare Pachetului Verde, este vorba despre aproape 40 de reglementări care vor întră în dezbaterea instituţiilor europene şi asupra cărora deja am formulat câteva puncte de vedere, de exemplu susţinerea companiilor care au nevoie de investiţii în retehnologizare, de asemenea introducerea şi a altor regiuni, de exemplu, cum este cazul României, regiunea Valea Jiului, care va fi afectat de măsurile şi de obiectivele care trebuie atinse că urmare a Pactului Verde”, a motivat Orban.

Premierul Ludovic Orban a avut, joi, o întrevedere de lucru cu preşedintele CE, Ursula von der Leyen. Oficialul european a afirmat că printre subiectele de discuţie se numără reformarea sistemului de justiţie din România, un demers „cu multe provocări”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici