Orban: Eu nu mi-am dorit competiţia cu Antonescu, nu eu m-am schimbat

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, la Antena 3, că nu şi-a dorit o competiţie cu Crin Antonescu, susţinând că nu el este cel care s-a schimbat, refuzând să îi dea o replică lui Antonescu şi limitându-se doar la a preciza că proiectul acestuia a fost ca "un fulger din senin".

18 afișări
Imaginea articolului Orban: Eu nu mi-am dorit competiţia cu Antonescu, nu eu m-am schimbat

Orban: Eu nu mi-am dorit competiţia cu Antonescu, nu eu m-am schimbat (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Întrebat ce le va spune delegaţilor la Congres care trebuie să aleagă între el şi Antonescu, Orban a replicat: "E o alegere pe care eu nu mi-am dorit-o".

"Eu nu mi-am dorit această competiţie, toată lumea ştie. Am fost umăr lângă umăr şi spate-n spate cu Crin Antonescu când ne-am împotrivit proiectului domnului Stolojan... Nu mi-am dorit această competiţie, dar am stat umăr lângă umăr alături de domnul Antonescu şi-n 2002, şi-n 2005, în foarte multe ipostaze", a susţinut Ludovic Orban la Antena 3.

Liberalul a subliniat faptul că nu el este cel care s-a schimbat, lăsând să se înţeleagă că cel care s-a schimbat este Crin Antonescu. "Nu eu m-am schimbat. Niciodată nu am declarat public, chiar am declarat public că prefer să-l sprijin pe Crin Antonescu, dar cu o singură condiţie: să existe alegere uninominală în partid, să existe democraţie cu adevărat şi să existe şansa fiecărui membru al PNL de a fi apreciat pentru meritele şi performanţele pe care le-a avut prin şansa de a fi ales în conducerea partidului", a spus Ludovic Orban.

În privinţa legitimităţii oamenilor care sunt pe o listă, liderul PNL a spus că "singura persoană care va avea legitimitate pe acest sistem este preşedintele partidului", menţionând că "un partid care lasă în mâna unui singur om întreaga putere şi autoritate care este izvorâtă din legitimitate este un partid care se predă, îşi asumă un risc uriaş" şi adăugând că el nu crede că trebuie urmat "model PD -modelul fricii, ameninţării, şantajului".

Întrebat dacă în acest moment democraţia din PNL e în pericol, Orban a spus că proiectul lui Antonescu a fost pentru el "un fulger iscat din senin".

"În ultima oază de democraţie şi de libertate din scena politică românească care este PNL m-am trezit cu un proiect care nu are nimic de-a face cu spiritul liberal , cu valorile şi principiile statului, care încalcă drepturi fundamentale ale membrilor PNL, cum sunt dreptul de-a fi ales şi dreptul de a alege. Propunerea cu care a venit dl Antonescu, alegerea pe listă, presupune ca delegaţii la Congres care sunt practic elita PNL, să vină la Congres să voteze un preşedinte sau doi sau trei preşedinţi şi implicit votând candidatul la preşedinţie să voteze şi lista pe care o propune candidatul respectiv", a spus Orban, reiterând în privinţa listelor faptul că un singur om este supus greşelii, iar Congresul e cel care conferă legitimitate ştiind cel mai bine să aprecieze activitatea şi performanţa liderilor.

În privinţa imaginii, Ludovic Orban a ţinut să spună că nu se mulţumeşte cu puţin, cum ar fi scorul de 20% obţinut de Antonescu la alegerile prezidenţiale şi a criticat faptul că în PNL nu s-a făcut o analiză a prezidenţialelor.

"Sunt convins că domnul Antonescu ar fi putut să câştige alegerile prezidenţiale. Trebuie să vedem de ce nu a câştigat alegerile. Noi trebuie să facem o analiză seriosă, pe care din păcate eu nu am văzut-o. Eu nu contest imaginea bună a dl Crin Antonescu. Eu nu mă mulţumesc cu 20%", a spus liberalul

Întrebat de cum comentează declaraţiile lui Antonescu care spunea că ar câştiga conducerea PNL cu 90% din voturi dacă ar avea o confruntare fără listă cu Orban, prim-vicepreşedintele PNL a replicat: "Nu pot să vă răspund".

El a spus că din punct de vedere strategic singura şansă a PNL este dezvoltarea prin forţe proprii, precizând că nu respinge posibilitatea ca "până în 2012 PNL să participe la guvernare pentru că este evident că cei care guvernează nu au făcut decât să blocheze România".

"E posibil într-un moment să se nască o asemenea situaţie socială şi economică care să reclame prezenţa PNL la guvernare. Nu spun că e cu PDL, cu UDMR, cu PSD. Important e ca în acel moment PNL să fie pregătit, cu politicile guvernamentale actualizate şi să negocieze numai dacă poate să-şi pună în practică programul", a conchis Orban.

Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, că va candida la preşedinţia formaţiunii liberale.

El a precizat că nu are "nicio listă", din echipa sa făcând parte cei aproape 200.000 de membri ai partidului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici