Orban prefigurează un eşec în comisii, acolo unde PSD - Pro România deţin majoritate de voturi/ Final de negocieri politice: „Am depăşit cifra de 233 de parlamentari care susţin Guvernul”

Premierul desemnat Ludovic Orban a afirmat, luni, că PSD are majoritate în Comisiile din Parlament şi că probabil votul la audierea miniştrilor propuşi va fi unul politic. El a precizat însă că avizul comisiilor va fi unul consultativ, astfel propunerile vor rămâne aceleaşi.

2291 afișări
Imaginea articolului Orban prefigurează un eşec în comisii, acolo unde PSD - Pro România deţin majoritate de voturi/ Final de negocieri politice: „Am depăşit cifra de 233 de parlamentari care susţin Guvernul”

Orban prefigurează un eşec în comisii, unde miniştrii propuşi vor primi aviz negativ: Probabil va fi un vot politic, însă avizul e consultativ

Premierul desemnat Ludovic Orban anunţă că este gata să încalce cutuma potrivit căreia candidaţii de miniştri care primesc un vot negativ în comisiile de specialitate din Parlament sunt înlocuiţi. Liderul PNL anunţă că va susţine în continuare miniştrii propuşi, chiar dacă aceştia vor fi respinşi în comisii.

„Am încredere în candidaţii de miniştri, sunt oameni bine pregătiţi, oameni integri, oameni care cunosc situaţia existentă în fiecare domeniu, care pot să răspundă la orice fel de întrebare pusă din partea parlamentarilor din comisiile de specialitate în care vor fi audiaţi. Sigur, există o aritmetică. Toată lumea ştie că există comisii de specialitate în care există o majoritate PSD - Pro România şi în mod evident votul nu va fi acordat în funcţie de competenţă, de integritate şi de profesionalismul colegilor mei, ci probabil va fi un vot politic. Ca atare, important este ca miniştrii propuşi de noi să arate foarte clar că ştiu despre ce e vorba, că sunt stăpăni pe domeniu, că au soluţiile potrivite şi sunt convins că vor fi miniştri foarte buni. Avizul este consultativ”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul PNL a precizat că nu va schimba propunerile de miniştri dacă avizul dat de comisii după audieri va fi unul negativ.

„Sper că parlamentarii nu o să voteze numai pe baza comenzii de partid, dar dacă va fi aşa, un vot al unei majorităţi PSD împotriva unui candidat de minitru nu îmi va schimba opinia privitor la aceast candidat şi vom merge în continuare în susţinerea candidaţilor de miniştri asupra cărora s-ar putea să existe un vot negativ în comisii, care va fi un vot politic şi în niciun caz un vot dat pe baza pregătirii profesionale, a experienţei, a integrităţii şi a soluţiilor pe care le propun”, a conchis Orban.

Audierea miniştrilor propuşi în Guvernul Orban va avea loc marţi şi miercuri, urmând ca votul să fie dat într-un plen reunit lunea viitoare, de la ora 14.00, potrivit unei decizii a conducerii Parlamentului.

 

Orban, la finalul negocierilor: Am depăşit cifra de 233 de parlamentari care susţin Guvernul

Ludovic Orban, premierul desemnat, a afirmat luni, la finalul negocierilor cu cele cinci formaţiuni politice, că a depăşit cifra de 233 de parlamentari care susţin Guvernul său. Pentru a putea fi învestit Guvernul Orban sunt necesare minim 233 de voturi.

„Numeric, astăzi, am depăşit cifra de 233 de parlamentari care susţin învestirea Guvernului, sigur, negocierile continuă, pentru că vrem să ne luăm o marjă în cazul în care apar absenţe neasşteptate, dar în discuţiile pe care le avem cui partenerii, nivelul de mobilizare este maxim şi maxim o absenţă este aşteptată din partea tuturor grupurilor parlamentare care susţin Guvernul, deci în valoarea mea estimativ s-a dovedit a fi o evaluare care a fost depăşită de realitate şi cred că putem conta pe 224 de parlamentari prezenţi, ceea ce ne oferă o garanţie în plus că alături de parlamentarii individuali cu care avem înşelegeri, vom putea asigura cvorumul şi învestirea, adică minim 233 de parlamentari prezenţi în ziua de luni şi de asemenea, voturile necesare pentru învestirea Guvernului.”, a afirmat Orban.

El a adăugat că negocierile vor continua.

„Suntem la finalul unei zile pline, care este şi plină de rezultate din perspectiva şanselor de învestire a Guvernului. În cursul zilei de astăzi, am finalizat discuţiile şi am semnat toate acordurile şi înţelegerile pe care le-am negociat enterior cu partenerii care au fost alături de noi în susţinerea moţiunii de cenzură şi care sunt alături de noi în procedura de învestire a Guvernului. Practic, am obţinut sprijinul, în urma acordurilor, din partea Grupului Minorităţilor Naţionale, din partea PMP, USR, UDMR şi ALDE. Vom beneficia de sprijinul formaţiunilor partenere şi în mod evident, prin susţinerea acestor formaţiuni care vor asigura învestirea Guvernului, punem şi bazele unei majorităţi parlamentare care să permintă ulterior, bazele unei majorităţi, adoptarea proiectelor de acte normative pe care le-am inclus în programul de guvernare şi în acordurile semnate astăzi.”, a mai spus premierul-desemnat.

Audierea miniştrilor propuşi în Guvernul Orban va avea loc marţi şi miercuri, urmând ca votul să fie dat într-un plen reunit lunea viitoare, de la ora 14.00, potrivit unei decizii a conducerii Parlamentului.

 

Ludovic Orban anunţă că vor exista parlamentari din PSD care vor vota pentru învestirea Guvernului

Premierul desemnat Ludovic Orban a afirmat, luni, că vor exista voturi pentru învestirea Guvernului inclusiv de la parlamentari din PSD şi „probabil” şi din Pro România. El mizează şi pe votul deputatului independent Adrian Dohotaru, care nu a votat, însă, moţiunea de cenzură.

„Cu siguranţă vor fi voturi şi de la parlamentarii care astăzi sunt în PSD şi probabil şi de la parlamentari Pro România care nu agrează această poziţie pe care a aderat-o domnul Ponta”, a spus Ludovic Orban, la Digi24.

Premierul desemnat a susţinut că poartă negocieri cu parlamentari independenţi şi că şansele ca deputatul independent să voteze învestirea Guvernului sunt mari, chiar dacă acesta nu a votat şi moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Dăncilă.

„Dacă vă spun că şansele de a obţine votul de învestitură sunt foarte mari, aşa este. Am purtat discuţii individuale cu foarte mulţi parlamentari independenţi, cum e domnul Dohotaru, doamna Bîzgan. Una este poziţionarea la moţiune, alta e poziţionarea la învestire. Eu cred că e mai degrabă înclinat să voteze”, a adăugat Orban.

 

Taguri:
orban,
pnl,
guvern

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici