OSCE atrage atenţia asupra unor probleme la secţiile speciale

Şeful misiunii OSCE de evaluare a alegerilor desfăşurate în România a declarat luni că, în linii generale, scrutinul prezidenţial a respectat standardele internaţionale, dar a atras atenţia asupra unor probleme în ceea ce priveşte secţiile de votare speciale.

10 afișări
Imaginea articolului OSCE atrage atenţia asupra unor probleme la secţiile speciale

OSCE atrage atenţia asupra unor probleme la secţiile speciale (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

"Votarea în secţiile de votare obişnuite vizitate s-a desfăşurat în general într-un mod calm şi ordonat, însă procesul a fost problematic la secţiile de votare speciale unde au fost cozi lungi şi un număr considerabil de alegători nu au putut vota pentru că secţiile de votare s-au închis înainte ca ei să ajungă la urne", a spus Vadim Zhidanovici, şeful misiunii.

El a mai spus că autorităţile au primit numeroase sesizări referitoare la incidente în special în ceea ce priveşte votul multiplu şi cumpărarea voturilor. De asemenea Zhidanovici a reiterat o observaţie existentă în raportul interimar al OSCE prin care a criticat "practica introducerii în ultimul moment a unor modificări ale legislaţiei electorale".

"Cu toate că alegerile s-au desfăşurat în general în conformitate cu standardele internaţionale, problemele rămase trebuie soluţionate cu promptitudine. Aceste îmbunătăţiri nu doar vor asigura implementarea deplină a legislaţiei naţionale şi a angajamentelor internaţionale ale României şi vor înlătura şi motivele de suspiciune din partea partidelor politice şi vor consolida încrederea alegătorilor în procesul electoral", a mai spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici