OUG pentru plafonarea preţurilor la energie, modificată în Senat

  • Senatorii au amendat, marţi, proiectul de lege pentru aprobarea OUG privind plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.
  • Astfel, au fost admise raportarea consumului curent, precum şi plafonarea preţului la energie electrică pentru lăcaşele de cult şi aparatele de ventilaţie.
1740 afișări
Imaginea articolului OUG pentru plafonarea preţurilor la energie, modificată în Senat

OUG pentru plafonarea preţurilor la energie, modificată în Senat

Proiectul de lege a fost aprobat de Senat cu 87 de voturi „pentru”, niciunul „împotrivă” şi 35 abţineri.

„Suntem în faţa OUG ce modifică plafonarea, compensarea şi felul în care românii vor trecere peste această iarnă. În afara multelor vorbe care nu influenţează cu nimic viaţa românilor, sunt amendamente importante care se referă, de exemplu, la persoanele care au o anumită suferinţă medicală şi care trebuie să primească un tratament ce necesită aparate cu un consum mare de energie, cum ar fi aparatele de ventilaţie. Acestea, din păcate, au fost uitate înainte. De asemenea, a fost o discuţie foarte mare referitoare la plafon. (...) Această categorie de oameni care anul trecut au consumat mediu mai mult de 300 de kWh şi care nu ar fi intrat sub incidenţa plafonării, sperăm să îi includem şi pe ei în plafonul de 0.8 şi să-i stimulăm să economisească”, a arătat Radu Oprea (PSD).

El mai spune că un alt amendament prevede introducerea operatorilor de apă-canal sau de transport în comun în lista beneficiarilor de preţuri plafonate la un leu pe kwh.

„De asemenea, au fost introduse codurile CAEN care, în afara industriei alimentare, sunt şi cele agricole şi pescuit. Lăcaşurile de cult intră în plafonare”, încheie Oprea.

Sorin Bumb (PNL) a respins acuzaţiile potrivit cărora „legea s-a făcut peste noapte”.

„Sper ca aceste modificări să fie în sprijinul tuturor categoriilor de consumatori. În mod cert, statul nu o să poată subvenţioneze absolut toate categoriile de consumatori”, adaugă Bumb.

„E o veche vorbă din bătrâni, carespune că atunci când mai multă lume îţi spune că eşti beat ar fi mai bine să te duci să te culci. Aşa a fost şi cu ordonanţa asta pentru că absolut toată lumea a avut aceeaşi reacţie. Toţi au spus că ordonanţa de urgenţă e o greşeală şi va produce un haos suplimentar în piaţa de energie şi va avea consecinţe extrem de grave. Această OUG nu e decât încă una dintr-un şir de bâlbâieli. (...) Ptractic, mai mult, au apărut analize care arată cu calcule că principalul beneficiar al creşterii preţului la energie e chiar statul român. Statul este cel mai mare băiat deştept din energie şi a încasat cam 75% din sumele suplimentare”, a apreciat Cristian Bordei (USR).

USR ceruse retrimiterea proiectului la comisie.

„Azi (marţi - n.r.) Parlamentul a fost în mod clar umilit. Guvernul, Ministerul de Finanţe, dl. Ciucă, dl Câciu au sfidat, nefiind în stare să vină în comisie. Nu ne putem permite să continuăm să avem găuri în buget, fără a avea măcar un punct de vedere al guvernului privind impactul bugetar. Solicit retrimiterea la comisie până miercuri”, a spus Radu Mihail (USR).

Supusă la vot, solicitarea a fost respinsă cu 58 de voturi „împotrivă” şi 33 „pentru”.

Raportul comisiilor de specialitate a fost de adoptare.

Anterior, preşedintele Comisiei economice, Daniel Zamfir (PSD) a spus că au fost adoptate 40 de amendamente.

„Ordonanţa a fost foarte superficial făcută, din păcate. Regret că ministrul Energiei nu a venit să susţină aceste lucruri. Ceea ce cred că este foarte important este că am făcut, am scos o lege care aşează mult mai bine piaţa energetică. Aceste amendamente pe care noi le-am susţinut, anume subvenţionarea preţului energiei pentru lăcaşele de cult, pentru producătorii de medicamente şi am introdus şi serviciile publice. Scopul principal al legii este să calmăm piaţa de energie. Să încuajăm ca aceste entităţi, gen aeroporturi, să fie încurajaţi să încheie contracte bilaterale. (...) Statul român nu e sac fără fund, statul român nu poate acoperi absolut toate nevoiele din piaţă, dar prin acest mecanism de impyulsionare a contractelor bilaterale credem că piaţa energetică se vor stabiliza, iar preţurile vor fi acceptabile”, spunea, după şedinţa comisiei economice, Daniel Zamfir.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici