Paritate la vot în Comisia juridică la Isăilă. Decizia aparţine plenului Senatului

Raportul Comisiei juridice a Senatului în privinţa solicitării de încuviinţare a arestării preventive a senatorului PSD Marius Isăilă nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru o decizie, fiind paritate, astfel că hotărârea aparţine plenului.

202 afișări
Imaginea articolului Paritate la vot în Comisia juridică la Isăilă. Decizia aparţine plenului Senatului

Paritate la vot în Comisia juridică la Isăilă. Decizia aparţine plenului Senatului (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Cătălin Boboc (PNL), a declarat la finalul şedinţei că membrii comisiei au acordat un vot privind solicitarea Parchetului de a încuviinţa măsura restului preventiv în cazul senatorului Marius Isăilă.

El a precizat că a propus, personal, ca plenul să fie de acord cu această solicitare, dar propunerea sa nu a întrunit numărul ncesar de voturi pentru a fi adoptată, înregistrându-se cinci voturi ”pentru” şi cinci voturi ”împotrivă”.

Boboc a precizat că senatorii liberali au votat în favoarea avizului de încuviinţare a arestului preventiv.

”Comisia nu dă neapărat un aviz, ci comunică punctul de vedere. Punctul de vedere formulat de mine nu a întrunit majoritatea şi sigur că vom comunica asta plenului. Plenul, fiind suveran, va decide aşa cum va considera”, a spus Boboc.

Întrebat dacă este un aziv negativ, preşedintele comisiei juridice a spus: ”S-ar spune că da, deşi nu este un aviz, este un punct de vedere”.

Cătălin Boboc a mai spus că membrii comisiei juridice au pus întrebări, iar avocaţii senatorului Marius Isăilă au pledat pentru nevinovăţia acestuia. ”Comisia juridică nu este o instanţă, nu dă verdicte. Noi trebuia să ne pronunţăm pe o măsură clară, pe o solicitare a Parchetului, şi asta am făcut. Nu dăm verdicte, nu găsim oameni vinovaţi sau nevinovaţi, ne pronunţăm pe procedură”, a mai arătat Cătălin Boboc.

Preşedintele comisiei juridice a anunţat că va trimite avizul comisiei la Biroul Permanent al Senatului, care urmează să îl pună pe ordinea de zi a plenului, fiind posibil ca acest caz să fie dezbătut în plen lunea viitoare, la prima şedinţă de plen.

Senatorul Marius Isăilă a părăsit, miercuri, şedinţa comisiei juridice, după jumătate de oră, el refuzând să facă declaraţii presei. Acesta a fugit, la propriu, de la lift, pe scările din Parlament, pentru a nu fi filmat.

Unul dintre avocaţii senatorului, Cătălin Dancu, a declarat presei că Marius Isăilă nu s-a prezentat la şedinţa anterioară a comisiei, din cauza sa. ”Eu am dreptul să îl asist şi atât timp cât am făcut o cerere şi am dorit să asist la audieri, nu i-am permis decât în prezenţa mea să aibă loc audierile. Atâta vreme cât nu am putut fi prezent, am cerut comisiei să amâne audierea pentru ziua de azi”, a declarat Cătălin Dancu.

Dancu a mai afirmat că a cerut comisiei juridice respingerea solicitării Parchetului privind arestarea preventivă a senatorului Marius Isăilă.

”Dacă DNA avea probe solide şi eu, ca avocat al clinetului meu, le dădeam. De asta am fost prezent aici, ca DNA să înveţe că, în maniera în care se face o astfel de propunere, nici nu se vor obţine rezultate”, a mai comentat Cătălin Dancu.

Procurorii spun că solicitarea de arestare preventivă a lui Isăilă este justificată de faptul că au fost constatate "repetabilitatea actelor infracţionale, întinderea acestora în timp (2012 – 2014), modalitatea concretă de săvârşire a infracţiunilor – prin folosirea/interpunerea altor persoane care primeau sumele de bani pretinse urmare a traficării influenţei, modalitatea conspirată de a aborda discuţiile cu tematică infracţională (în toalete, prin dezbrăcarea interlocutorului pentru a nu avea asupra sa aparatură de înregistrare, dialog în şoaptă însoţit de gestică), precum şi încercările de a şterge urmele infracţiunilor prin redactarea unor contracte false care să creeze o altă aparenţă decât realitatea primirii unor sume de bani".

De asemenea, DNA susţine că Isăilă a încercat să afle date nedestinate publicităţii, despre posibile cercetări ce s-ar fi putut efectua faţă de persoana sa de către organele judiciare.

Procurorii precizează că Marius Isăilă a ocupat o serie de funcţii în sistemul public de finanţe, fiind director în Administraţia Financiară sector 5, director adjunct al Direcţiei de Control din cadrul ANAF, şef serviciu în Ministerul de Finanţe, la Oficiul de Plăţi şi Contracte PHARE, pentru ca din decembrie 2012 să fie ales senator.

În 2012, Isăilă ar fi solicitat o mită de 200.000 de euro de la un om de afaceri pentru a interveni în soluţionarea favorabilă a controlului ANAF, el fiind la acel moment şef serviciu în Ministerul Finanţelor. Actualul senator PSD, alături de consilierul său Ştefan Cristian Ene, ar fi primit 180.000 de euro, în vreme ce un intermediar al mitei a obţinut 20.000 de euro din suma totală.

Intermediarul, Cătălin Cristescu, era comisar în cadrul Gărzii Financiare şi reprezenta legătura cu omul de afaceri Lucian Timofanovici, deţinător al firmei SC Dave Research SRL.

Ca urmare a faptului că situaţia controlului ANAF la firma omului de afaceri nu fusese rezolvată, dar şi sub pretextul că de fapt ar fi fost vorba de o nouă verificare asupra firmei, lui Timofanovici i s-a solicitat o nouă sumă, de 150.000 de euro. În iulie 2012, omul de afaceri realizează un denunţ la DNA, în care pune la dispoziţie inclusiv o serie de înregistrări ambientale în susţinerea demersului.

Ulterior, procurorii au dispus interceptarea comunicărilor dintre Timofanovici şi Cristescu, intermediarul folosit de Isăilă şi Ene, în cursul cărora s-au confirmat plata mitei de 200.000 de euro cât şi solicitarea făcută pentru o nouă sumă, de 150.000 de euro.

Supravegherea întâlnirilor dintre cei doi a fost realizată inclusiv prin mijloace audio-video, cu scopul pregătirii unui flagrant, însă în cele din urmă demersul a eşuat ca urmare a unei scurgeri de informaţii din cadrul DNA.

Intermediarul Cătălin Cristescu este pus sub învinuire, iar după aplicarea sechestrului şi începerea urmăririi penale acesta se decide să colaboreze cu procurorii. El oferă declaraţii care confirmă infracţiunile suspectate de procurori cu privire la intermedierea realizată de acesta în scopul soluţionării favorabile a controlului ANAF pentru firma lui Timofanovici.

Ulterior, procurorii reuşesc cu ajutorul lui Cristescu să realizeze un flagrant, în martie 2014, în care Ştefan Cristian Ene primeşte suma de 20.000 de euro cu scopul ca senatorul PSD Marius Isăilă să-i faciliteze câştigarea concursului pentru un post în Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.

Urmare a acestui flagrant, Ene decide să colaboreze cu procurorii şi confirmă infracţiunile în care au fost implicaţi atât el, cât şi senatorul Isăilă. De asemenea, consilierul lui Isăilă participă la operaţiuni de supraveghere în calitate de colaborator al DNA, redactând la solicitarea senatorului un contract de împrumut prin care Ene să şteargă urmele mitei de 20.000 de euro primită de la Cristescu. Astfel, procurorii probează infracţiunea de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În argumentaţia procurorilor pentru încuviinţarea solicitării de arestare preventivă a lui Isăilă se precizează că activităţile infracţionale ale acestuia "relevă un grad de pericol social ridicat, care este apt a determina în rândul opiniei publice o reacţie negativă – în contextul actual al diminuării încrederii populaţiei în instituţiile bazale ale statului român".

DNA susţine că activitatea acestuia mai arată periculozitatea deosebită, dar şi riscul ca Isăilă să poată influenţa negativ persoanele care au depus/depun mărturie în dosarul de urmărire penală.

În cazul în care Senatul nu ar accepta solicitarea de arestare preventivă a senatorului PSD, spun procurorii, acest lucru ar avea un impact negativ cu consecinţă directă în scăderea încrederii în Parlament şi autorităţile publice, "inducându-se treptat în conştientul colectiv ideea că persoanele cu funcţii importante, care comit ilegalităţi, scapă de rigoarea şi aplicarea legilor şi a măsurilor coercitive corespunzătoare gradului de pericol social al faptelor săvârşite de respectiva persoană".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici