Parlamentarii PNL au sesizat Curtea Constituţională cu privire la legea bugetului de stat pe 2015

Viceliderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu, a anunţat că parlamentarii PNL au sesizat, luni, Curtea Constituţională cu privire la legea bugetului de stat pe 2015, el contrazicând totodată afirmaţia premierului potrivit căreia contestarea bugetului ar duce la amânarea majorarării pensiilor.

768 afișări
Imaginea articolului Parlamentarii PNL au sesizat Curtea Constituţională cu privire la legea bugetului de stat pe 2015

Parlamentarii PNL au sesizat Curtea Constituţională cu privire la legea bugetului de stat pe 2015 (Imagine: Mediafax Foto)

Nicolăescu a susţinut că doreşte să contracareze ”afirmaţiile mincinoase ale lui Victor Ponta”.

”Curtea Constituţională are la dispoziţie 20 de zile de analiză şi dezbatere a proiectului supus contestării. Cu alte cuvinte, termenul expiră la 11 ianuarie. Mai departe, se pot întâmpla două lucruri: Curtea Constituţională să declare constituţional proiectul de lege şi el pleacă la promulgare sau să-l declare neconstituţional, şi atunci procedura cea mai simplă este: îl trimite la Parlament pentru a-l pune de acord cu prevederile constituţionale aşa cum va spune Curtea la vremea respectivă. Din 11 ianuarie până la sfârşitul lunii ianuarie, dacă există voinţă politică din partea lui Victor Ponta şi a PSD, proiectul de lege poate fi revizuit şi poate fi trimis la promulgare şi altfel încât proiectul de lege să intre în vigoare”, a susţinut Nicolăescu.

Viceliderul grupului PNL a ţinut să sublinieze că ”nu există niciun pericol de a nu se da oamenilor drepturile care sunt prevăzute în legea bugetului”.

”Dar eu cred că datoria noastră este să nu permitem ca să apară în Monitorul Oficial o lege suspectată de neconstituţionalitate. Noi trebuie să le dăm oamenilor o lege constituţională în care prevederile legale să fie în acord definitiv cu Constituţia. Afirmaţiile lui Victor Ponta referitoare la neplata pensiilor, la neplata unor drepturi salariale sau a altor binefaceri ale teleguvernării pesediste sunt manipulatorii, demagogice şi extrem de periculoase prin populismul lor”, a mai declarat deputatul PNL.

Contestarea proiectului de buget la Curtea Constituţională şi neaplicarea acestuia din ianuarie va impune amânarea tuturor măsurilor adoptate, precum majorarea pensiilor şi introducerea TVA de 9% la pachete turistice, a afirmat premierul Victor Ponta, adăugând că speră ca bugetul să nu fie contestat.

"Vreau să fac un singur apel la seriozitate şi responsabilitate: înţeleg poziţii politice şi politicianiste uneori, însă vreau să transmit tuturor cetăţenilor acestei ţări că, în msura în care acest buget va fi contestat la Curtea Constituţională şi nu va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015, toţi cei care aşteaptă pensiile mărite, subvenţiile, cei care vând pachete de turism cu TVA redus vor aştepta degeaba şi vor trebui să-i întrebe pe colegii care contestă la Curtea Constituţională de ce nu îşi primesc pensiile, de ce nu-şi primesc alocaţiile mărite conform noului buget. În măsura în care bugetul nu este în vigoare, se aplică 1 pe 12 din bugetul anterior, care nu prevedea aceste creşteri", a spus Ponta, duminică, în plenul Parlamentului.

El a arătat că speră ca bugetul să fie în vigoare la 1 ianuarie şi că declaraţia privind contestarea proiectului de buget a fost doar una politică, altfel toate prevederile trebuie amânate.

Deputatul Eugen Nicolăescu a anunţat, duminică, după ce plenul Parlamentului a adoptat proiectul bugetului pe 2015, decizia PNL de a contesta legea la Curtea Constituţională.

Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2015 a fost adoptat, duminică, de Parlament, fiind înregistrate 339 de voturi "pentru" şi 141 "împotrivă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici