Parlamentul a ales şase membri ai CNCD, acum în formulă completă după mai multe luni de inactivitate

Senatorii şi deputaţii i-au ales, marţi, pe Asztalos Csaba Ferenc, Claudia Sorina Vlaş, Anamaria Panfile, Alexandru Vasile, Cristian Jura şi Ioana Liliana Pop să ocupe funcţiile de membri în Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

356 afișări
Imaginea articolului Parlamentul a ales şase membri ai CNCD, acum în formulă completă după mai multe luni de inactivitate

Parlamentul a ales şase membri ai CNCD, acum în formulă completă după mai multe luni de inactivitate (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Cei şase candidaţi au întrunit 243 voturi "pentru", votul fiiind secret, pe buletine de vot, senatorii şi deputaţii validând astfel recomandările comisiilor de specialitate.

Preşedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat, Gyorgy Frunda, a declarat, în faţa plenului celor două Camere, că acest Consiliu este unul dintre instituţiile fundamentale ale statului.

"De mai multe luni, Consiliul nu poate lucra pentru că mandatele a şase din cei nouă membri au mandatele expirate", a spus Frunda, arătând că, din acest motiv, şase dintre comisiile permanente ale celor două Camere - cele două comisii juridice, cele două comisii pentru drepturile omului şi cele două comisii pentru egalitate de şanse - au avut tentative repetate de a întocmi un raport comun pentru ocuparea celor şase locuri vacante.

Senatorul UDMR a menţionat că aceste şase comisii au reuşit, "în cele din urmă", să avizeze, în cursul zilei de luni, candidaturile a şase dintre cei cinsprezece candidaţi care au fost audiaţi de comisii.

Colegiul Director al CNCD este compus din nouă membri cu rang de secretar de stat, propuşi şi numiţi, în şedinţă comună, de cele două Camere ale Parlamentului. Durata mandatului membrilor Colegiului Director este de cinci ani.

Membrii actualului CNCD ale căror mandate au expirat sunt Csaba Ferenc Asztalos - fost preşedinte al Consiliului (al cărui mandat a expirat pe 27 august 2009) Gheorge Ioniţă, al cărui mandat a expirat în 21 august 2009, Anamaria Panfile, al cărei mandat expirat în 24 noiembrie 2009, Paula Roxana Truinea, al cărei mandat a expirat în 22 ianuarie 2010, Corina Comşa, cu mandatul expirat din 24 noiembrie 2009 şi Ana Monica Vasile, al cărei mandat a expirat în 21 august 2009.

În 25 martie, surse din conducerea PSD declarau, pentru MEDIAFAX, că Ioana Pop, fost secretar de stat în Guvernul PSD-PDL, şi Cristian Jura ar urma să fie propuşi de PSD pentru Colegiul Director al CNCD.

Pentru cele şase locuri vacante în CNCD au concurat iniţial 17 persoane, dintre care două şi-au retras candidaturile - fosta şefă de cabinet a lui Emil Boc pe vremea cand era primar la Cluj Napoca, Ştefania Gabriella Ferencz, ca urmare a unei contestaţii a ONG-urilor şi fosta deputată PSD Lucia-Cornelia Lepădatu, care şi-a retras candidatura la data de 15 decembrie 2009.

Potrivit cutumei şi algoritmului parlamentar, doi dintre cei şase noi membri ar fi trebuit să fie susţinuţi de PDL, alţi doi de PSD, unul de PNL şi altul de UDMR. În urma audierilor, PDL a pierdut însă un mandat la CNCD ca urmare a unui protocol de susţinere parlamentară semnat între democrat-liberali şi parlamentarii minorităţilor naţionale, act care prevedea că deputaţii aparţinând minorităţilor puteau nominaliza o persoană pentru un mandat la CNCD.

Pentru şefia CNCD ar urma să concureze Asztalos Csaba Ferenc, susţinut de UDMR, Anamaria Panfile, susţinută de PDL, dar şi Cristian Jura, propus şi susţinut de PSD. Preşedintele CNCD se alege prin votul membrilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici