Parlamentul decide suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului cu 40.000.000 lei

Senatorii şi deputaţii au hotărât, miercuri seară, suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului cu suma de 40.000.000 lei la capitolul "Cultură, recreere şi religie", repartizarea sumelor pe unităţi de cult urmând să fie făcută prin Hotărâre de Guvern.

59 afișări
Imaginea articolului Parlamentul decide suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului cu 40.000.000 lei

Parlamentul decide suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului cu 40.000.000 lei (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Bugetul pentru anul 2010 al SGG va fi, în urma acceptării acestui amendament, de 1.006.955 mii lei, faţă de 966.955 mii cât a fost propus iniţial de Executiv în proiectul de buget.

Amendamentul, care are ca autori Comisiile reunite pentru buget ale Parlamentului, menţionează ca sursă de finanţare Fondul Naţional de Dezvoltare.

Potrivit motivării amendamentului, în conformitate cu Ordonanţa 82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute din România, de la bugetul de stat se alocă fonduri pentru restaurarea şi conservarea locaşurilor de cult care sunt monumente istorice.

Ordonanţa mai prevede alocări de sume pentru bunurile din patrimoniul cultural naţional mobil aparţinând cultelor religioase recunoscute din România.

Parlamentarii au adoptat bugetul pentru anul 2010 al Secretariatului General al Guvernului cu încă un amendament, referitor la finanţarea organizaţiilor minorităţilor naţionale.

Potrivit amendamentului, sprijinirea, din bugetul SGG, a acestor organizaţii se va face, printre altele, pentru cheltuielile acestora pentru cheltuieli de personal, pentru organizarea de acţiuni culturale, pentru investiţii în bunuri mobile şi imobile.

Anterior adoptării bugetului SGG, plenul Parlamentului a respins, în circa patru ore, aproximativ o mie de amendamente depuse de parlamentari vizând alocări de sume de la bugetul de stat pentru construcţia şi reabilitarea unor locaşuri de cult, prin suplimentarea bugetelor Secretariatului General al Guvernului şi al Ministerului Culturii.

Majoritatea acestor amendamente a fost formulate la dezbaterea bugetului alocat Secretariatului General al Guvernului pentru anul 2009. Propunerile au fost respinse, pe rând, de plen, amendamentele primind vot negativ anterior de la Comisiile reunite pentru buget-finanţe.

Amendamentele au vizat alocarea de sume de la buget pentru construcţia şi reabilitarea unor biserici ortodoxe, baptiste, penticostale, adventiste, adventiste de ziua a şaptea, pentru reabilitarea unor capele şi schituri monahale.

Dezbaterea acestor amendamente a fost determinată de insistenţa parlamentarilor PSD, PNL şi ai deputaţilor aparţinând grupului minorităţilor naţionale de a-şi susţine propunerile deşi acestea fuseseră respinse de membrii Comisiilor pentru buget, argumentul acestora fiind că ajută comunităţile locale pe care le reprezintă.

Solicitată să îşi prezinte punctual de vedere faţă de propunerile prezentate în plen, secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu, a declarat, de fiecare dată, .că amendamentele nu pot fi susţinute doarece nu există resurse bugetare.

Potrivit unei statistici realizate de Comisiile pentru buget-finanţe, parlamentarii au depus la proiectul de buget pentru anul 2010 un număr de 9.399 amendamente, dintre care, cele mai multe, în număr de 3.396, pentru Ministerul Dezvoltării iar 1.585 vizează Ministerul Educaţiei.

Pentru bugetele locale, parlamentarii au depus un număr de 1.005 amendamente. Conform statisticii citate, doar un număr de 69 de amendamente au fost adoptate de Comisiile reunite pentru buget-finanţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici