Parlamentul European se măreşte la următoarele alegeri: România, lăsată cu buza umflată

În următoarea legislatură vor fi 720 de europarlamentari, în loc de 705, „pentru a se adapta la tendinţele demografice”, caz în care un număr de 12 ţări vor avea mai mulţi reprezentanţi.

1052 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European se măreşte la următoarele alegeri: România, lăsată cu buza umflată

Parlamentul European se măreşte la următoarele alegeri: România, lăsată cu buza umflată

Parlamentul UE se extinde în vederea următoarelor alegeri europene. În legislatura viitoare, cea care va începe după alegerile din iunie 2024, locurile în Parlamentul European vor creşte: vor fi 720, cu 15 mai multe decât cele actuale.

Distribuţia lor „politică” va depinde de rezultatul votului cetăţenilor, dar distribuţia geografică a fost deja definită. Iar cele care vor beneficia cel mai mult vor fi Franţa, Spania şi Ţările de Jos/Olanda, care vor avea o creştere de câte doi europarlamentari. 

Schimbarea este legată de tendinţa demografică din statele membre. Pe lângă cele trei ţări deja menţionate, Belgia, Danemarca, Irlanda, Letonia, Austria, Polonia, Slovenia, Slovacia şi Finlanda îşi vor creşte reprezentarea în Camera Europeană, câştigând câte un loc. Cu o populaţie în scădere mare, România n-a primit niciun loc în plus.

Franţa cea descurcăreaţă

Mâine, miercuri, 13 septembrie, Parlamentul European va da undă verde noii repartizări, chiar dacă propunerea finală este diferită de cea prezentată de europarlamentari în iunie trecut.

Comisia pentru Afaceri Constituţionale propusese o creştere cu doar 11 locuri pentru nouă ţări (două fiecare pentru Spania şi Ţările de Jos, unul pentru celelalte). Pe listă nu era nici Belgia, nici Polonia, şi, mai presus de toate, nu era Franţa.

Apoi, mingea a trecut la Consiliul European care, pe 27 iulie (prin procedură scrisă) a dus dosarul înainte, modificând repartizarea locurilor şi adăugând încă două pentru Franţa, unul pentru Belgia şi unul pentru Polonia.

Delegaţia franceză va rămâne a doua ca număr de deputaţi europeni (în spatele Germaniei care alege 96), dar va trece de la 79 la 81 de locuri. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici