Parlamentul European va creşte cu 15 europarlamentari în urma alegerilor din 2024

Încă 15 europarlamentari îşi vor ocupa locurile în Parlamentul European în urma alegerilor europene de anul viitor, după ce guvernele au ajuns la un acord preliminar cu privire la mărimea acestuia.

225 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European va creşte cu 15 europarlamentari în urma alegerilor din 2024

Sursa: Hepta/Mediafax Foto

Principalii câştigători sunt Franţa, Spania şi Olanda, întrucât fiecare dintre aceste ţări va câştiga câte doi eurodeputaţi, în timp ce ţările care vor adăuga încă unul sunt Austria, Belgia, Polonia, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Letonia, Irlanda şi Danemarca, potrivit unui document al Consiliului UE din 26 iulie. Nicio ţară nu va pierde vreun loc în Parlamentul European.

Modificările, care mai au nevoie de aprobarea juridică oficială a Consiliului European şi a Parlamentului însuşi, vor duce numărul de locuri de la 705 la 720 între 2024 şi 2029.

Parlamentul, care nu are puterea de a decide singur asupra propriei compoziţii, îşi schiţase o formă uşor diferită, care ar fi dus creşterea la doar 716. În negocierile dintre guverne, Franţa, Belgia şi Polonia au câştigat argumentele pentru a adăuga încă patru locuri.

Locurile sunt distribuite în funcţie de un calcul care ţine cont de schimbările în ceea ce priveşte mărimea populaţiei, dar care, de asemenea, supra-reprezintă uşor cele mai mici ţări membre ale UE.

Wouter Wolfs, cercetător la Institutul de Guvernanţă Publică de la KU Leuven, a scris că Franţa, Belgia şi Polonia au fost "marii câştigători", deoarece locurile lor suplimentare nu au fost "neapărat necesare" pentru a rămâne în conformitate cu principiile care guvernează compoziţia Parlamentului.

"Decizia Consiliului merge dincolo de ceea ce era strict necesar", a scris pentru POLITICO europarlamentarul Loránt Vincze, unul dintre principalii autori ai poziţiei Parlamentului. "Vom discuta decizia în Parlamentul European după vacanţa de vară", a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici