Parlamentul, garantul drepturilor fundamentale. Robert Cazanciuc explică ce ar trebui să facă Guvernul pe perioada stării de urgenţă

  • Parlamentarii au iniţiat un proiect de hotărâre pentru aprobarea decretului prelungirii stării de urgenţă anunţat de preşedintele Iohannis
  • Parlamentarii vor ca Executivul să prezinte săptămânal un raport cu privire la măsurile luate pentru limitarea răspândirii coronavirusului
  • Iniţiatorul Robert Cazanciuc a explicat pentru Mediafax de ce este nevoie de acest proiect de hotărâre
527 afișări
Imaginea articolului Parlamentul, garantul drepturilor fundamentale. Robert Cazanciuc explică ce ar trebui să facă Guvernul pe perioada stării de urgenţă

Parlamentul, garantul drepturilor fundamentale. Robert Cazanciuc explică ce ar trebui să facă Guvernul pe perioada stării de urgenţă

Parlamentarii vor să ceară Guvernului să dea explicaţii şi să raporteze periodic cu privire la măsurile luate în epidemia de coronavirus. Un astfel de proiect elaborat de senatorii PSD Robert Cazanciuc şi Titus Corlăţean a fost aprobat în Comisia juridică si urmează supus la vot în plenul reunit al Parlamentului mâine. Unul dintre iniţiatori, mai exact, chiar preşedintele interimar al Senatului a explicat pentru Mediafax de ce a făcut un astfel de proiect de lege.

„Parlamentul are acest rol, de ajutorare şi de asemenea de protejare a drepturilor fundamentale. Asta încearcă să facă parlamentul, să găsească formule legislative de protejare a drepturilor fundamentale, conştienţi că în această perioadă trebuie luate măsuri, anumite restricţii dar în niciun caz în detrimentul transparenţei şi în niciun caz prin limitarea excesivă a unor drepturi fundamentale”
 
Robert Cazanciuc este dezamăgit de faptul că Executivul a luat decizii fără să se consulte cu Parlamentul, aşa cum fac cele mai multe ţări din UE.
 
„Cred că e periculos să spui monopolul soluţiilor bune pentru România în această perioadă le deţine doar guvernul. Aici este o problemă, ca cineva să îşi poată imagina că poate să conducă România fără să se consulte cu nimeni, cu decizii pe care le aflăm la 12 noaptea, pentru cine se uită la 12 noaptea. Pare un joc mai degrabă în care noi la guvern spunem ce e de făcut şi toată lumea trebuie să execute. Nici vorbă, nu suntem într-o situaţie  de război, suntem într-o situaţie de urgenţă. De aceea cred că guvernul era obligat, obligat, ca toate măsurile care privesc buna gestionare a situaţiei de criză trebuiau discutate. Se întâmplă în Europa în fiecare stat. Mare parte din ţări din UE fac acest lucru permanent când e vorba de măsuri care nu s-au mai întâmplat până acum în Romania.”

Totodată, acest proiect de hotărâre prevede ca dupa finalizarea stării de urgenţă, Curtea de Conturi să dispună un control al modului de gestionare a resurselor publice.

Proiectul de hotărăre pentru încuviinţarea măsurii adoptate de Preşedintele României privind prelungirea stării de urgenţă pe întreg teritoriul României prevede:

  • Art. 1.Se încuviinţează măsura prelungirii stării de urgenţă pe teritoriul României, pentru o perioadă de 30 de zile, instituită de preşedintele României prin Decretul nr. 240 din 14 aprilie 2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 311 din 14 aprilie 2020.
  • Art. 2. (1) Pe durata stării de urgenţă, restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi se dispune numai prin acte normative cu putere de lege.
  • (2) Restrângerea prevăzută la alin. (1) trebuie să fie determinată exclusiv de prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19, temeinic motivată şi cu respectarea strictă a exigenţelor art. 53 alin. (2) din Constituţia României.
  • (3) Durata restrângerii exerciţiului unor drepturi şi libertăţi nu poate depăşi durata stării de urgenţă.
  • Art. 3. (1) Modificarea, completarea sau abrogarea, după caz, a unor dispoziţii prevăzute în acte normative cu putere de lege, motivate de prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 se dispune numai prin acte normative cu putere de lege.
  • Art. 4.Pe durata stării de urgenţă, Guvernul va acţiona pentru deplina respectare şi aplicare a Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale ratificată prin Legea nr. 30 din 18 mai 1994, publicat în Monitorul Oficial nr. 135 din 31 mai 1994.
  • Art. 5 (1) Pe perioada stării de urgenţă, periodic, la fiecare 7 zile, sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 şi motivele care le-au determinat.
  • (2) În termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet privind măsurile adoptate pe perioada stării de urgenţă pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19, măsurile care au restrâns exerciţiul unor drepturi sau libertăţi fundamentale şi măsurile cu caracter economic şi social, temeiurile care au determinat luarea măsurilor şi efectele produse, precum şi conformitatea acestora cu exigenţele dispoziţiilor art. 53 şi art. 93 din Constituţia României, ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 22 din 21 ianuarie 1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
  • (3) În termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice pe perioada stării şi va prezenta Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate, concluzii şi propuneri, în condiţiile prevăzute de art. 140 alin. 9 3 din Constituţia României.
Parlamentul se întâlneşte online, mâine, de la ora 12,  în şedinţă comună pentru a dezbate şi aproba decretul de prelungire a stării de urgenţă.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici