Partidul Maiei Sandu este pe primul loc în alegerile locale, dar pierde oraşele mari

Partidul preşedintelui proeuropean al Republicii Moldova, Maia Sandu, a ieşit pe primul loc în sute de localităţi, dar nu a reuşit să câştige primării în cele mai mari oraşe, inclusiv în capitala Chişinău, potrivit rezultatelor preliminare de luni.

1795 afișări
Imaginea articolului Partidul Maiei Sandu este pe primul loc în alegerile locale, dar pierde oraşele mari

Partidul Maiei Sandu este pe primul loc în alegerile locale, dar pierde oraşele mari

Alegerile de duminică pentru alegerea a 12.000 de oficiali locali la nivel naţional, inclusiv a primarului din Chişinău, au fost considerate un test al cursului pro-european al preşedintelui Maia Sandu şi au avut loc pe fondul acuzaţiilor de amestec rusesc, pe care Moscova le neagă.

Partidul de guvernământ al Maiei Sandu, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), aflat la putere, a obţinut peste 40% din voturile exprimate pentru primari, consilieri municipali şi consilii raionale şi săteşti la nivel naţional.

Acesta a obţinut mandate de primar în primul tur de scrutin în 240 din 898 de sate, oraşe şi municipii.

Câştigurile alegerilor au fost obţinute mai ales în zonele rurale, dar candidaţii săi nu au obţinut controlul asupra marilor oraşe.

În capitală, primarul în exerciţiu Ion Cebal a declarat, luni, că l-a învins pe Lilian Carp de la PAS, evitând la limită un al doilea tur de scrutin cu 50,62% din voturi, conform rezultatelor preliminare.

La Cahul, primăria a fost câştigată de un candidat independent.

La Orhei, un candidat independent legat de omul de afaceri fugar Ilan Shor a câştigat în primul tur, potrivit Reuters.

Înainte de voturile de săptămâna trecută, Sandu a acuzat Rusia că a „cumpărat” alegători prin direcţionarea a 5 milioane de dolari, timp de două luni, către „grupuri criminale” conduse de Shor, care trăieşte în străinătate şi a fost condamnat în absenţă pentru implicarea sa într-o fraudă bancară.

Un partid politic pro-rusesc legat de Shor a fost împiedicat, din motive de securitate, să participe la alegeri.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, vicepreşedinte al PAS, a declarat că principala concluzie a alegerilor a fost că „opţiunea pro-europeană a Moldovei a fost câştigată prin încredere în întreaga ţară”.

Acesta este ultimul vot naţional din Republica Moldova înainte de alegerile prezidenţiale prevăzute pentru noiembrie 2024.

Sandu a denunţat invazia Rusiei în Ucraina vecină şi a acuzat Moscova că a complotat pentru a o înlătura printr-o lovitură de stat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
alegeri,
moldova,
pas

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici