Patriciu: Acordul cu PSD - compromisul care nu compromite, singura soluţie raţională

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat, miercuri seară, că acordul PNL-PSD e cel mai bun compromis la care se putea ajunge, fiind singura soluţie raţională şi "un compromis care nu compromite" şi menţionând că în afară este lăsat doar "comunistul" Băsescu, cu care nu se poate înţelege nimeni.

18 afișări
Imaginea articolului Patriciu: Acordul cu PSD - compromisul care nu compromite, singura soluţie raţională

Patriciu: Acordul cu PSD - compromisul care nu compromite, singura soluţie raţională (Imagine: Ovidiu Andrei/Mediafax Foto)

"Vă pot da o garanţie - pragmatismul autorilor acestui acord. Cred că aceşti oameni înţeleg foarte bine că ţara asta trebuie scoasă din criză. Am văzut din conţinutul acordului, repet, în această seară. Ori, dacă acestea sunt ideile de la care pornesc, nu au cum să nu rămână într-o înţelegere asupra căreia au bătut palma astăzi atâta vreme cât au interese comune şi au găsit un compromis care nu compromite", a susţinut Dinu Patriciu.

Liberalul a explicat că în acest acord politic "se regăsesc şi ideile liberalilor cu privire la scăderea impozitării şi idei sociale cu privire la distribuţia mai echitabilă către cei realmente dezavantajaţi a ceea ce societatea îşi permite să redistribuie".

"Îmi păstrez în continuare punctul de vedere că statul este un prost administrator şi redistribuie prost, dar astăzi acesta este cel mai bun compromis la care se putea ajunge. Este lăsat în afara lui doar comunistul Băsescu, cu care nu se poate înţelege nimeni", a subliniat Patriciu

El a menţionat că nu are cum să fie împotriva "asocierii de acum", pentru că este consecvent cu el însuşi.

Patriciu: Compromis istoric între social-democraţie şi liberalism

"Încă din 2004 am spus că este singura soluţie raţională acest compromis istoric între social-democraţie şi liberalism, pentru a guverna stabil această ţară, într-o perioadă grea de tranziţie", a argumentat el.

"N-a fost un vis, ci o apreciere pragmatică a unei situaţii grele în care astăzi ne aflăm. Astăzi ne trebuie o majoritate stabilă, care să asigure o normalitate acestei ţări pentru creşterea economică, pentru o viaţă mai decentă pentru oamenii acestei ţări. V-o spun în calitate de mogul nenorocit", a adăugat Dinu Patriciu.

Întrebat dacă atunci când a spus că Geoană e un liberal deghizat avea în vedere posibila asociere a liberalilor cu PSD, Patriciu a replicat că la acea vreme existau "două variante: una fericită, în care preşedintele Crin Antonescu ar fi trebuit să numească un prim-ministru, sau cea mai puţin fericită, de astăzi, în care preşedintele Geoană va trebui să numească un prim-ministru impus de liberali, Klaus Johannis", adăugând că ar fi preferat prima variantă.

Întrebat dacă prin acea afirmaţie a încercat să-l îmblânzească pe Mircea Geoană pentru electoratul liberal, omul de afaceri a replicat: "Da, aţi intuit perfect".

"Exact acest lucru îl pregăteam, pentru că eram absolut convins că este singura variantă câştigătoare. Aş fi preferat prima sub-variantă, dar, ca orice jucător, ca orice om de afaceri, încercam să-mi imaginez viitorul", a apreciat Patriciu, menţionând că a crezut în şansele lui Antonescu.

Întrebat dacă mai are vreo variantă pentru politica românească, liberalul a infirmat, declarând că "dacă comunistul Traian Băsescu ar redeveni preşedintele României", România ar trece prin perioada "cea mai neagră din ultimii 20 de ani", având "convigerea" că acest lucru nu se va întâmpla.

Patriciu: PNL nu poate dispărea de pe scena politică

Întrebat dacă nu cumva se teme că PNL va sfârşi prost din asocierea cu PSD, Patriciu a mărturisit că el a crezut întotdeauna că "PNL are forţa internă, forţa ideilor, forţa pragmatismului de a deveni un partid mare, iar acum se află pe cale de a deveni un partid mare", precizând că "singurul partid de dreapta al acestei ţări nu poate dispărea de pe scena poltică, pentru că el reprezintă o categorie importantă de oameni şi nu cei mai puţin educaţi, şi nu cei mai puţin activi din societate".

"El nu are cum să dispară şi dimpotrivă cred că în această perioadă va creşte şi va dovedi că poate să-şi impună puncte de vedere, aşa cum de altfel am aflat că sunt formulate în acordul politic pe care cele două partide l-au făcut", a adăugat Dinu Patriciu, menţionând că principiile acordului cu PSD "sunt o necesitate economică", fiind "lucruri de bun-simţ", iar garanţia pentru îndeplinirea obiectivelor este "mediul de afaceri românesc".

În acest context, Patriciu a reiterat faptul că o altă consecinţă a guvernării ar trebui să fie reducerea numărului bugetarilor şi reitegrarea lor în sectorul privat.

"Sunt convins până în adâncul sufletului că aceşti oameni trebuie să primească compensaţii pentru a se putea reintegra în sectorul privat şi că doar prin creşterea economiei private ei îşi pot regăsi locuri de muncă, utile de astă dată. Asta nu e o nenorocire, e o trecere dintr-un domeniu într-altul, de la o muncă utilă, la o muncă inutilă. Noi trebuie să asigurăm trecerea cât se poate de firească de naturală şi de fără scuturături dintr-un moment în celălalt. Asta e treaba şi a social-democraţilor, şi treaba liberalilor", a explicat Dinu Patriciu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici