PDL Arad: Primari cercetaţi penal după ce au primit fonduri de la Guvernul Ungureanu în 2012

Un număr de 40 de dosare de cercetare penală au fost deschise în Arad, în urma verificărilor făcute de Curtea de Conturi, fiind vizaţi primari şi funcţionari, după ce Guvernul Ungureanu a alocat fonduri unor edili pentru datorii, în 2012, sume cerute înapoi, ulterior, de Guvernul USL, conform PDL Arad.

267 afișări
Imaginea articolului PDL Arad: Primari cercetaţi penal după ce au primit fonduri de la Guvernul Ungureanu în 2012

PDL Arad: Primari cercetaţi penal după ce au primit fonduri de la Guvernul Ungureanu în 2012 (Imagine: Shutterstock)

Într-un comunicat de presă remis, joi, prim-vicepreşedintele PDL Arad Iustin Cionca arată că "totul a pornit de la acea Ordonanţă a Guvernului Ungureanu, prin care s-au acordat fonduri primăriilor pentru plata unor datorii", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Acum, primarii sunt acuzaţi de deturnare de fonduri şi de abuz în serviciu contra intereselor publice (…) Este inadmisibil ca mai mulţi primari să fie convocaţi în mod repetat la Poliţie pentru declaraţii, în loc ca aceştia să lucreze pentru cetăţeni, pentru comunitatea lor", afirmă, în comunicat, Iustin Cionca.

Acesta mai arată că dosarele sunt în lucru de un an şi jumătate şi se declară "solidar cu primarii şi cu ceilalţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale care sunt supuşi unor investigaţii şi anchete de către organele de control".

"Nu am luat atitudine în speranţa că va fi o cercetare corectă, care să se finalizeze fie cu neînceperea urmăririi penale, fie cu trimiterea în instanţă, pentru recuperarea sumelor. În instanţă, primarii puteau demonstra legalitatea plăţilor", se arată în comunicatul lui Cionca.

Liderul PDL Arad este de părere că "toată această avalanşă de anchete nu înseamnă altceva decât o răzbunare a lui Victor Ponta faţă de comunităţile unde USL nu a primit voturi de la cetăţeni".

"Este o mişcare politică îndreptată asupra primarilor noştri, ca răzbunare pentru votul de la alegerile locale. USL uită că aceşti bani au fost folosiţi pentru şcoli, grădiniţe şi alte nevoi ale cetăţenilor, nu pentru interesul propriu al primarilor. Probabil, Victor Ponta se aşteaptă ca primarii să vândă şcolile şi grădiniţele pentru a returna sumele alocate în aprilie 2012", se mai arată în comunicat.

Cionca precizează că banii au fost alocaţi mai departe în urma unor hotărâri de consilii locale, "care n-au fost atacate de către Prefectură, iar Direcţia Finanţelor Publice a avizat bugetele rectificate şi a dat drumul la plăţi, fiind clar că respectivele hotărâri au respectat litera legii".

Sursa citată mai precizează că fondurile au fost alocate de către Guvernul Ungureanu prin Hotărârea de Guvern nr. 255/3 aprilie 2012, iar revocarea acestor sume a venit în timpul primului mandat al lui Ponta, ca urmare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 15/8 mai 2012.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Arad, Ovidiu Liber, a declarat corespondentului MEDIAFAX că sunt în lucru 40 de dosare de cercetare penală.

"În urma unor controale efectuate de Curtea de Conturi, au fost întocmite 40 dosare de cercetare penală, urmând a se efectua în continuare verificări sub îndrumarea procurorului de caz", a declarat Liber.

Poliţia a precizat că în cele 40 de dosare deschise nu sunt cercetaţi doar primari, ci şi alţi funcţionari, iar numărul persoanelor poate fi mai mare decât al dosarelor deschise.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici