PDL cere camere video în secţiile de votare la referendumul din 29 iulie

PDL cere instalarea de camere video în toate secţiile de vot la referendum, desfiinţarea secţiilor suplimentare înfiinţate ilegal, după 16 iulie, urgentarea achiziţionării soft-ului antifraudă şi ca aceia care votează pe liste suplimentare să completeze o declaraţie pe propria răspundere.

503 afișări
Imaginea articolului PDL cere camere video în secţiile de votare la referendumul din 29 iulie

PDL cere camere video în secţiile de votare la referendumul din 29 iulie (Imagine: Aurelia Alexa/Arhiva Mediafax Foto)

Vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu a precizat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că aceste solicitări ale PDL sunt fireşti şi au fost făcute şi de PSD şi PNL la precedentele alegeri.

"PDL cere garanţii clare pentru respectarea legsilaţiei referitoare la referendum, că acest referendum va fi organizat în mod corect. (...) Solicitările noastre sunt foarte clare şi nu sunt noi, sunt solicitări făcute şi de PSD şi PNL acceptate la alte alegeri, sunt fireşti", a spus Boureanu.

El a arătat că PDL cere instalarea de camere video în toate secţiile de votare, precizând că în cele mai multe şcoli există camere video de la examenul de Bacalaureat, iar, acolo unde nu sunt, Guvernul USL trebuie să solicite autorităţilor locale instalarea lor.

PDL cere desfiinţarea tuturor secţiilor de votare, sute de secţii suplimentare amenajate "ilegal", după ce a expirat termenul legal de înfiinţare a lor de zece zile de la declanşarea referendumului, adică după 16 iulie, a mai spus Boureanu.

El a adăugat că PDL cere şi instalarea de camere video în toate secţiile de vot speciale, arătând că democrat-liberalii exclud desfăşurarea referendumului în secţiile unde nu există aceste camere. Potrivit lui Boureanu, în 2009 au fost amplasate camere video la solicitarea PSD şi PNL.

PDL solicită şi ca toţi cei care votează pe liste suplimentare să completeze o declaraţie pe propria răspundere că nu au votat la alte secţii. "Acest lucru s-a întâmplat şi în 2009", a mai spus Boureanu.

El a adăugat că PDL va depune cerere, începând de luni, pentru a obţine copii după listele suplimentare şi permanente din toate secţiile de votare din ţară şi le va folosi pentru a face verificări ulterioare votului pentru a-i urmări pe cei care practică votul multiplu.

"Vom depune plângeri penale atunci când autorităţile nu se autosesizează în cazul votului multimplu", a mai spus Cristian Boureanu.

PDL solicită şi urgentarea măsurilor de achiziţionare a soft-ului antifraudă, considerând că este perfect posibil ca acest referendum să se desfăşoară cu acest soft.

Întrebat ce indicii are PDL privind votul multiplu, Boureanu a arătat că nu este un proces de intenţie, ci este normală verificarea votului. El a mai spus că este sarcina Guvernului să asigure banii necesari pentru camerele de luat vederi şi că sunt peste 150 de secţii de vot înfiinţate "ilegal".

Întrebat ce va face PDL dacă nu vor fi amplasate camere video, Boureanu a spus că democrat-liberalii pleacă de la ideea că Guvernul nu doreşte să falsifice rezultatele acestui referendum.

El a adăugat că amplasarea camerelor video în secţii, combinată cu declaraţiile pe propria răspundere şi cu utilizarea soft-ului antifraudă asigură un referendum corect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici