PDL nu susţine anticipatele: România are nevoie de stabilitate politică

Prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat, luni, că PDL nu susţine organizarea de alegeri anticipate, arătând că România nu are nevoie de instabilitate politică, pentru că ar declanşa imediat instabilitate economică.

155 afișări
Imaginea articolului PDL nu susţine anticipatele: România are nevoie de stabilitate politică

PDL nu susţine anticipatele: România are nevoie de stabilitate politică (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Flutur a precizat că atât la şedinţa de luni dimineaţă a coaliţiei, cât şi la cea a Biroului Permanent Naţional al PDL s-a stabilit că nu se susţin alegeri anticipate.

"Argumentul este că România nu are nevoie de instabilitate politică, care ar declanşa imediat instabilitate economică. Un bun câştigat până acum datorită eforturilor românilor şi de aceea PDL nu susţine alegeri anticipate, chiar dacă noi suntem pregătiţi pentru alegerile locale", a adăugat Flutur.

În opinia prim-vicepreşedintelui PDL, "problema este de a crea un climat de stabilitate politică şi economică şi de a nu face jocul politic şi politicianist al unor oameni din opoziţie, care doresc să vină la putere cu orice preţ".

Flutur a mai spus că se aşteaptă ca joi să apară motivarea deciziei Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea legii de comasare a alegerilor, după care în coaliţie se vor stabili "următorii paşi".

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, că în şedinţa coaliţiei s-a decis ca până în momentul primirii motivării CC pe tema comasării alegerilor să nu se intre în nicio speculaţie, spunând că problema alegerilor anticipate şi cea a comasării nu se închid până nu se primeşte motivarea.

Kelemen Hunor a declarat corespondentului MEDIAFAX că este nevoie de cunoaşterea precizărilor din motivarea Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea comasării alegerilor pentru a se putea lua cele mai bune decizii, fiind neclar dacă întreaga lege a fost declarată neconstituţională sau doar anumite puncte.

"În şedinţa coaliţiei am luat o singură decizie: că până când primim motivarea Curţii Constituţionale nu intrăm în nicio speculaţie şi nu luăm nicio decizie pentru că trebuie să cunoaştem foarte exact ce cuprinde motivarea. În acest moment nu ştim dacă toată legea a fost declarată neconstituţională sau doar anumite puncte. În momentul când vom vedea motivarea, vom şti ce este de făcut. Problema anticipatelor nu se închide, nu se închide nici comasarea până nu vedem motivarea de joi a Curţii Constituţionale. Orice variantă rămâne în discuţie până atunci", a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, în cazul în care toată legea privind comasarea alegerilor a fost declarată neconstituţională, "atunci pică toată legea".

"Dacă doar anumite puncte sau articole au fost declarate neconstituţionale, atunci Parlamentul are obligaţia de a le modifica potrivit deciziei Curţii. S-ar putea să fie doar o decizie legată de prelungirea mandatelor sau incompatibilităţile care au fost prevăzute în lege sau data alegerilor. În acest moment, o decizie responsabilă putem lua doar când cunoaştem exact motivarea CC. Poate joi, poate mai târziu ne vom întâlni şi vom discuta ce este de făcut", a afirmat Kelemen.

Întrebat dacă în şedinţa Prezidiului UDMR de marţi problema anticipatelor va fi abordată, el a precizat că în şedinţă va fi analizată situaţia politică, fără a putea anticipa şi alte discuţii.

Prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a declarat, luni, după şedinţa coaliţiei, că "nu se pune problema alegerilor anticipate" şi că niciuna dintre formaţiunile care fac parte din coaliţie nu doreşte acest lucru.

"El a făcut această declaraţie înaintea şedinţei BPN al PDL.

UDMR va analiza săptămâna viitoare, în cadrul forurilor de decizie, oportunitatea declanşării alegerilor parlamentare anticipate, procedură care ar mai "linişti vocea străzii" şi ar asigura un consens cu opoziţia, declara, duminică, agenţiei MEDIAFAX, vicepreşedintele politic al Uniunii, Laszlo Borbely.

Borbely arăta că, având în vedere situaţia socio-politică actuală şi luând în considerare decizia Curţii Constituţionale, este necesar ca oportunitatea alegerilor parlamentare anticipate să fie supusă unei analize foarte serioase.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţinea că declaraţia lui Borbely Laszlo despre alegerile anticipate a fost personală, şi nu făcută în numele Uniunii, o eventuală decizie privind alegerile anticipate urmând să fie luată de UDMR numai după discuţii în cadrul coaliţiei.

Comasarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale cu cele parlamentare este neconstituţională, a decis, miercuri, Curtea Constituţională, admiţând astfel sesizarea USL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici