Peste 100 de organizaţii neguvernamentale îi cer lui Iohannis să nu promulge o lege

Peste 100 de organizaţii neguvernamentale îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea care restrânge accesul ONG-urilor la justiţie.

1413 afișări
Imaginea articolului Peste 100 de organizaţii neguvernamentale îi cer lui Iohannis să nu promulge o lege

112 organizaţii neguvernamentale din România au semnat o scrisoare deschisă prin care îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea care le limitează accesul la justiţie pe teme privind protecţia mediului, drepturile omului, protecţie socială, implicare civică şi comunitară, drepturile minorităţilor sexuale, drepturile persoanelor cu dizabilităţi, educaţie, sport, etc.

De asemenea, semnatarii, printre care se numără Asociaţia Declic, Asociaţia BankWatch România, Funky Citizens, Dăruieşte Viaţă, Agent Green, FDSC - Fundatia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, îi cer preşedintelui Iohannis să sesizeze Curtea Constituţională, „pentru că legea contestată încalcă cel puţin 4 articole din Constituţie, printre care liberul acces la justiţie şi libertatea de exprimare şi la asociere”.

Este vorba despre Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, a Legii contenciosului administrativ nr.554/2004, precum şi pentru completarea art.64 din Legea nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, adoptată de Parlament la finalul anului 2022.

”Nu exagerăm afirmând că toate aceste abateri vădite şi grave ale legiuitorului, comise prin intermediul Pl-x 317/2022, reprezintă inclusiv o cenzură adusă organizaţiilor nonguvernamentale, ceea ce este inadmisibil, după cum se arată expres la art. 30 alin. (2) din Constituţie, care statuează că cenzura de orice fel este interzisă”, se arată în scrisoarea adresată preşedintelui.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici