Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi duminică la urne să aleagă primarii şi consilierii

Românii sunt aşteptaţi duminică să-şi aleagă, într-un singur tur, primarii şi consilierii locali şi judeţeni, în cursa electorală intrând peste un sfert de milion de candidaţi pentru unul dintre cele aproape 45.000 de mandate de ales local.

319 afișări
Imaginea articolului Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi duminică la urne să aleagă primarii şi consilierii

FOCUS: Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi duminică la urne să aleagă primarii şi consilierii

Potrivit ultimei comunicări făcută de Autoritatea Electorală Permanentă sunt aşteptaţi la urne 18.274.891 de români. La nivel naţional au fost organizate 18.616 secţii de votare.

Potrivit statisticilor publicate de Biroul Electoral Central, pentru alegerile locale din 5 iunie si-au depus candidatura 267.242 de persoane, dintre care doar 57.149 sunt femei. Dintre candidaţi, 450 au sub 23 de ani, ceea ce contravine Constituţiei. Un număr de 22 de bărbaţi şi 18 femei au sub 20 de ani. 443 vizează un mandat de consilier local, în timp ce 7 vor să ajungă în consiliul judeţean.

Cel mai tânăr competitor electoral, Mihai Constantin Puiu, a împlinit 18 ani la mijlocul lunii aprilie. El candidează din partea ALDE pentru un mandat de consilier local într-o comună din judetul Neamţ. AEP a anunţat săptămâna acesta că mandatele celor sub 23 de ani nu vor fi validate. La polul opus, 26 dintre candidaţi - 16 bărbaţi şi 10 femei au între 90 şi 100 de ani.

În total, în România există 44.842 mandate de aleşi locali. La nivel naţional sunt 1.381 mandate de consilier judeţean şi 55 de consilier general al Capitalei, 40.220 mandate de consilier local, dintre care 139 sunt în consiliile locale de sector din Capitală, şi 3.186 mandate de primar.

Consiliile locale, consiliile judeţene şi primarii se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Consiliile locale şi consiliile judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale. Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal. Preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, precum şi viceprimarii se aleg prin vot indirect, de către consiliile judeţene, respectiv consiliile locale.

Un număr de 58 de candidaţi cer votul din partea a 2 partide - unul pentru funcţia de primar, 55 pentru cea de consilier local şi 2 pentru cea de consilier judeţean.

În premieră, alegerile se vor desfăşura cu ajutorul sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, conectat la sistemul MAI, tentativele de fraudă urmând a fi anchetate de poliţişti.

Concret, unui alegător îi va fi scanat Codul Numeric Personal, operaţiune care va fi înregistrată în sistem şi care va semnala celor din secţia de votare, dar şi poliţiştilor dacă alegătorul încearcă să voteze de mai multe ori. "Pe baza unei convenţii între AEP, STS şi MAI se va instala o extensie a sistemului la centrul operativ de comandă de la MAI şi toate cazurile, tentativele de vot ilegal, cazurile de afluenţă mare de alegători care se pot întâmpla în ziua votării pot fi semnalate cu promptitudine MAI, care prin echipajele mobile pe care le are dispuse în ţară va lua măsurile care se impun. Dacă avem un alergător care încearcă să voteze de două ori acesta se va întâlni mai întâi cu poliţiştii de acolo din zonă care vor cerceta cazurile respective şi dacă se dovedeşte prin cercetările preliminare efectuate că nu a mai votat - prin legătură cu secţia de votare de unde a venit mesajul ar mai fi votat - respectivul alegător va fi lăsat să voteze. Nu recomand nimănui să încercerce să voteze ilegal", a declarat purtătorul de cuvânt al AEP, Marian Muhuleţ.

Votul începe la ora ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici