Planul pentru guvernare al USR: Modificări la impozitarea muncii, pilonul de pensii şi sănătate

Surse politice din USR au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că partidul are în plan elaborarea unor măsuri, parte din programul „cu care mergem la negocieri” pentru intrarea la guvernare. USR doreşte taxe zero până la salariul minim, tranziţia de la pilonul I la pilonul II de pensii.

653 afișări
Imaginea articolului Planul pentru guvernare al USR: Modificări la impozitarea muncii, pilonul de pensii şi sănătate

Planul pentru guvernare al USR: Modificări la impozitarea muncii, pilonul de pensii şi sănătate

„Ne-am gândit la nişte măsuri, parte din pregătirea pentru guvernare. Noi singura restricţie majoră este să nu formăm niciun Guvern cu PSD şi nu discutăm cu ei. Programul este cu ce mergem noi la negocieri şi vrem ca formarea noului Guvern, de patru ani, sperăm, să se facă pe baza unei negocieri mai ample, în alte ţări din Europa, durează o lună două, la noi nu e aşa”, au declarat surse din USR, vineri, pentru MEDIAFAX.

Printre măsurile propuse de aceştia se află reducerea graduală a impozitării muncii, prin zero taxare până la salariul minim.

„Propunerea este să ajungem la zero taxare până la salariul minim. Adică dacă ai vreo 2.000 de lei, să ai 2.000 de lei în mână. După, începe taxarea”, au explicat sursele.

Totodată, în sprijinul acestei măsuri ar veni şi eliminarea PNDL şi pensiile speciale, care ar compensa impactul asupra bugetului pe măsura care elimină taxele până salariul minim.

„Este o cheltuială mare la buget odată cu PNDL şi odată cu aceste pensii, care merg pe principii contributive, iar astea sunt două dintre sursele de compensare a impactului asupra bugetului pe măsura de zero taxare până la salariul minim. Pe de altă parte, compensarea se realizează că există şi mai multe locuri de muncă, asta s-a văzut şi pe domeniul construcţiilor, când s-a redus taxarea a crescut numărul de angajări”, au argumentat sursele.

O altă măsură ar viza tranziţia de la pilonul I la pilonul II de pensii.

„Pilonul II, practic, prin 2050 o să fie 2 pensionari şi ceva la un angajat. Sistemul de contribuţie prin care cei care lucrează acum plătesc pentru cei care sunt acum la pensie, pilonul I, nu e sustenabil, şi atunci, România a început de acum câţiva ani, o tranziţie, cumva să existe doar pilonul II, procesul ăsta a fost deraiat de guvernarea PSD. Noi vrem să schimbăm acest lucru”, au argumentat sursele din USR.

Totodată, USR doreşte ca banii proveniţi din resursele naturale, petrol şi gaze din Marea Neagră să meargă şi către „compensarea asta de dezechilibru în sistemul de pensie, pe model norvegian”.

Partidul doreşte să intervină şi la nivelul sistemului de sănătate, prin introducerea unor alternative la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

„La sistemul de sănătate, în momentul de faţă, e un singur asigurator mare care ştim cât de bine funcţionează şi am dori să permitem posibilitatea cetăţenilor să apeleze şi la o asigurare diferită pe piaţă, ca să existe o concurenţă şi serviciile să fie mai bune”, au precizat sursele.

Sursele din USR au motivat că partidul doreşte să se poziţioneze diferit de ceilalţi actori politici.

„În ultimul timp, prin clasa politică, e un concurs de populism, când eşti în Opoziţie ceri să se dea bani mai mulţi, când eşti la putere, câteodată zici nu prea sunt”, au argumentat acestea.

Echipa Dan Barna a pus la dispoziţia membrilor partidului, înainte de începerea referendumului intern, documentul doctrinei pentru poziţionarea ca partid de centru dreapta modern. În document, este prezentat planul de acţiune, structurat în cinci paşi şi 10 pachete de politici pentru guvernarea USR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici