Plumb: Guvernul Ponta are toată legimitatea să implementeze măsurile cuprinse în Codul Fiscal

Guvernul Ponta are toată legimitatea deciziilor, plecând de la ordonanţă la asumarea răspunderii în Parlament, să promoveze şi să implementeze măsurile cuprinse în Codul Fiscal, pentru că este obligat să ţină cont de votul dat de Parlament şi nu de opţiunile politice, a declarat Rovana Plumb.

567 afișări
Imaginea articolului Plumb: Guvernul Ponta are toată legimitatea să implementeze măsurile cuprinse în Codul Fiscal

Plumb: Guvernul Ponta are toată legimitatea să implementeze măsurile cuprinse în Codul Fiscal

Preşedintele interimar al PSD a spus, duminică, într-o conferinţă de presă, că modificările de fiscalitate s-au bucurat în Parlament de o susţinere cvasiunanima şi, de aceea, măsurile care sunt cuprinse în codurile fiscale trebuie să fie promovate.

"Guvernul Ponta are toată legimitatea deciziilor, plecând de la ordonanţă la asumarea răspunderii în Parlament, să promoveze şi să implementeze măsurile cuprinse în Codul Fiscal", a declarat Rovana Plumb.

Ea a subliniat faptul că România "este pregătită astăzi să poată să adopte măsurile cuprinse în codurile fiscale". "Nu spunem noi toate acestea, ci datele economice, analiştii economici", a adăugat ea.

Plumb a susţinut că acest Cod Fiscal "pregăteşte terenul" pentru ca România, în anul 2016, să înregistreze o creştere economică mai mare de 5 la sută. Măsurile se bazează pe "eforturile pe care le-a făcut Guvernul, acelea de a impune măsuri dure de luptă împotriva evaziunii fiscale, astfel crescând colectarea, au crescut spectaculos investiţiile străine directe în prima parte a anului susţinute tocmai de predictibilitatea şi stabilitatea care ar fi introduse prin adoptarea codurilor fiscale", a continuat Plumb.

Preşedintele interimar al PSD a mai susţinut că "aceste coduri fiscale reprezintă şansa României de a merge în continuare pe dezvoltare" şi orice întârziere în aprobarea acestor coduri "poate să compromită competitivitatea României".

Rovana Plumb a declarat că nu exclude o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru adoptarea cât mai rapidă a măsurilor prevăzute în Codul Fiscal, dar deciziile se vor lua în urma consultărilor din cadrul coaliţiei.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la România TV, că Guvernul are soluţii pentru aplicarea măsurilor Codului Fiscal, cum ar fi emiterea unei ordonanţe de urgenţă sau angajarea răspunderii în faţa Parlamentului, dar că "era ideal să existe în acest domeniu un consens politic".

"Eu cred că Parlamentul şi noi, Guvernul, o să începem să aplicăm, fie prin ordonanţă de urgenţă, fie printr-o angajare a răspunderii aceste măsuri, dar imaginea proastă rămâne, oamenii de afaceri or să spună: iată, iar e război politic, mai bine ne ţinem banii şi mai vedem, nu-i băgăm în România, că nu e o ţară de oameni serioşi", a continuat el.

"Am soluţii, miercuri pot să adopt prin OUG...cum am adoptat reducerea TVA la alimente la 9%, pot să adopt şi cea cu 19% sau altceva, sau pot să merg să-mi angajez răspunderea şi cu siguranţă nu vor avea voturi pentru moţiune de cenzură (...). Mijloace politice şi constituţionale sigur că avem, dar era ideal să existe în acest domeniu al economiei şi al fiscalităţii un consens politic, iar bătălia politică să o dăm pe altceva, nu pe buzunarul românilor", a mai spus el.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins noul Cod Fiscal şi l-a retrimis Parlamentului spre reexaminare, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o "riguroasă analiză" a implicaţiilor asupra bugetului consolidat.

Parlamentul se află în vacanţă. Legislativul poate fi convocat în sesiune extraordinară la cererea preşedintelui României, a Biroului Permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, potrivit art.66 din Constituţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici