PNL analizează, luni, performanţele la europarlamentare. UPDATE: Buşoi îşi dă DEMISIA pentru înfrângerea din Bucureşti/ Se „încălzeşte” Rareş Bogdan, dar pune condiţii

Liberalii se reunesc în şedinţa BEX urmată de BPN, de la ora 13.00. PNL va face o analiză a scorurilor obţinute de filialele partidului, iar în acest context, Rareş Bogdan l-ar putea înlocui pe Cristian Buşoi la şefia PNL Bucureşti, potrivit unor surse politice.

3205 afișări
Imaginea articolului PNL analizează, luni, performanţele la europarlamentare. UPDATE: Buşoi îşi dă DEMISIA pentru înfrângerea din Bucureşti/ Se „încălzeşte” Rareş Bogdan, dar pune condiţii

PNL analizează, luni, performanţele la europarlamentare. Ce lideri de filiale ar putea fi demişi

UPDATE ora 14.00 Orban, mandatat să vină cu propuneri pentru preşedinţii PNL Bucureşti şi de sectoare - surse

Preşedintele PNL Ludovic Orban a fost mandatat, la propunerea sa, ca în termen de două săptămâni să vină cu propuneri pentru conducerea PNL Bucureşti şi preşedinţii de sectoare, au declarat surse liberale, pentru MEDIAFAX.

„Ludovic Orban a cerut mandat ca în două săptămâni să vină cu propuneri la Bucureşti şi la sectoare. El va veni şi cu un plan de reconstrucţie. Propunerea a fost validată în şedinţa Biroului Executiv”, au declarat surse din PNL, pentru MEDIAFAX.

UPDATE 13.40 Orban va propune în Biroul Politic demiterea preşedintelui PNL Sector 2, Anca Boagiu - surse

Ludovic Orban va propune, luni, în şedinţa Biroului Politic Naţional, demiterea liderului PNL Sector 2, Anca Boagiu, au declarat surse liberale pentru MEDIAFAX. Iniţiativa vine după ce toţii Cristian Buşoi a demisionat de la şefia PNL Bucureşti şi toţi liderii de sectoare, mai puţin Boagiu.

„Ludovic Orban va propune demiterea Ancăi Boagiu din fruntea PNL Sector 2. Cristian Buşoi şi preşedinţii de sectoare şi-au prezentat demisia în Biroul Executiv”, au declarat surse din interiorul partidului, pentru MEDIAFAX.

UPDATE 12. 10 Rareş Bogdan: Sunt pregătit să preiau PNL Bucureşti, cu condiţia să vin cu propria echipă

Rareş Bogdan a declarat, luni, că e pregătit să preia filiala PNL Bucureşti, cu condiţia să vină cu propriul secretar general şi ca cei şase preşedinţi ai organizaţiilor liberale de sectoare să fie numiţi tot de el.

„Dacă condiţiile mele se acceptă probabil voi lua această decizie, dar condiţiile mele sunt extrem de dure şi nu ştiu dacă vor conveni: Opoziţie totală la PSD. PSD guvernează prost capitala, deci nu voi accepta niciun fel de înţelegere de niciun fel. Nu voi vota nicio iniţiativă a primarilor PSD. Dacă ei sunt pregătiţi să intre în opoziţie radicală cu PSD, atunci for accepta condiţia. Dacă vor accepta şi cererile mele care sunt nu sunt de negociat, adică cei şase preşedinţi de sectoare vor fi aleşi de mine, nu de altcineva şi vor fi validaţi”, a declarat Rareş Bogdan, înaintea şedinţei BEX al PNL care are loc luni la Parlament.

O altă condiţie a acestuia este crearea propriei echipe. El vrea să vină cu propriul secretar general.

„Voi dizolva toate birourile de conducere actuale ale organizaţiilor şi îmi voi pune propriul meu secretar general şi cei trei prim-vicepreşedinţi. Dacă acceptă cei din conducerea naţională cererile mele care sunt cât se poate de clară, adică nu Rareş Bogdan singur, cu o echipă ce nu îi aparţine, ci Rareş Bogdan şi echipa sa, atunci sunt pregătit să preiau Bucureştiul, altfel nu”, a adăugat Bogdan.

Surse din interiorul partidului au declarat, pentru MEDIAFAX, că dacă Rareş Bogdan va prelua filiala PNL Bucureşti, Florin Roman ar obţine funcţia de secretar general.

Rareş Bogdan: Nu voi candida la Primăria Municipiului Bucureşti. Am alte planuri

Rareş Bogdan a declarat, luni, că nu va candida pentru funcţia de primar general al Capitalei, precizând că va sprijini candidaţii şi primarii PNL din diferite oraşe.

„Eu sunt convins că PNL are oameni extrem de valoroşi care pot să o contracandideze şi să şi câştige în faţa doamnei Firea, care e un candidat facil pentru că nu a făcut nimic şi va fi uşot de bătut. Nu voi candida la primăria Bucureşti. Am alte planuri”, a declarat Rareş Bogdan, înaintea şedinţei BEX al PNL, luni, la Parlament.

El a afirmat că va sprijinii candidaţii şi primarii PNL din diferite oraşe şi va urmări demiterea lui Dorin Florea din funcţia de primar al Municipiului Târgu Mureş, după ce acesta s-a înscris în ALDE.

„Am promis în campania aceasta că voi sprijini foarte mulţi candidaţi ai noştri, primari în funcţie sau candidaţi în diverse oraşe, de la Lugoj la multe comune şi oraşe, Târgu Mureş e pentru mine o bătălie cruntă pentru că acolo am avut un primat care s-a dovedit că a căzut în vrejele actualului Călin Popescu Tăriceanu şi ţin foarte mult ca cei care au trădat în ultimele două săptămâni să fie contracandidaţi de liberali foarte puternici. Acolo am o miză directă pentru a îl îndepărta pe Florea de la primăria Târgu-Mureş. Mă voi ocupa prioritar de aceste zone şi nu e scpul meu să candidez”, a adăugat liberalul.

Primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, s-a înscris în luna mai, în ALDE, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu. Acesta a fost lider al PD, şi ulterior PDL, şi a candidat independent la alegerile locale. Deţine funcţia de primar din anul 2000.

Reacţia lui Rareş Bogdan, cel care a deschis lista PNL la europarlamentare, vine în contextul în care surse liberale au declarat pentru MEDIAFAX că partidul ar putea susţine o candidatură a acestuia pentru funcţia de primar general al Capitalei, la alegerile locale de anul viitor.

UPDATE 10.30 Buşoi: Înţelept e să ne retragem. Şi conducerea naţională e responsabilă pentru scorul la Bucureşti

Cristian Buşoi a transmis, în legătură cu demisia sa de la şefia PNL Bucureşti, că „cel mai înţelept lucru este să ne retragem”, însă a precizat că şi conducerea naţională a partidului e responsabilă pentru scorul PNL în Capitală la alegerile europarlamentare.

„PNL Bucureşti a avut o organizare bună şi a făcut tot ce trebuie pentru a susţine şi a ajuta campania PNL la nivel naţional. Le mulţumesc colegilor preşedinţi de sectoare care s-au mobilizat şi le mulţumesc voluntarilor PNL care au ajutat ca mesajele PNL să se ducă spre bucureşteni.

Îi mulţumesc, de asemenea, lui Rareş Bogdan pentru implicarea în campanie. Efortul pe care l-a făcut a fost recunoscut. Am preluat organizaţia la 12% cu 74.041 de voturi la alegerile locale din 2016. La alegerile europarlamentate de anul acesta, PNL Bucureşti a obţinut 15,7%, adică 145.952 de voturi. Este o dublare a numărului de voturi.

Dar, ca preşedinte al PNL Bucureşti, eu şi întreaga echipă de conducerea a PNL Bucureşti ne asumăm responsabilitatea pentru scorul la Bucureşti. Îmi asum răspunderea şi pentru că sunt de 23 de ani în PNL şi am făcut mereu ceea ce a fost cel mai bine pentru PNL”, a transmis Cristian Buşoi, într-un comunicat de presă remis, luni, MEDIAFAX.

Acesta a adăugat că şi conducerea naţională a PNL este responsabilă pentru scorul slab al PNL Bucureşti, precizând că partidul are nevoie de unitate, nu de discuţii în contradictoriu între liderii liberali.

„Trebuie însă să nu ne amăgim. Şi conducerea naţională a partidului este responsabilă pentru scorul PNL la Bucureşti. Organizarea şi politica locală sunt o parte componenta importantă într-o campanie electorală, dar la Bucureşti şi în marile oraşe cel mai mult influenţează votul politic, imaginea naţională a partidului şi a liderilor săi. PNL are nevoie de unitate, a câştigat alegerile europarlamentare şi nu dorim discuţii în contradictoriu în Biroul Politic şi nu dorim să punem preşedinţii din ţară să aleagă între conducerea partidului şi solidaritatea cu organizaţia Bucureşti. De aceea, am decis ca cel mai înţelept este să ne retragem. Voi rămâne implicat în organizaţia PNL Bucureşti şi voi rămâne activ în dezbaterile privind temele pe Bucureşti”, a completat Buşoi.

Liberalul a precizat că lasă moştenire la PNL Bucureşti două proiecte la cheie „Deblocăm Bucureştiul” şi construirea Spitalului Municipal.

„Las PNL Bucureşti două proiecte la cheie : “Deblocăm Bucureştiul”, adică soluţii pentru deblocarea traficului din Bucureşti şi construirea Spitalul Municipal, pentru care PNL a făcut campanie publica în 2015 şi pe care apoi PNL l-a susţinut şi pentru care administraţia PSD-Firea nu a mişcat niciun pas în 3 ani. Administraţia PSD-Firea este o nenorocire pentru Bucureşti şi încă 4 ani pierduţi. Ceea ce este însă important este faptul ca administraţia PSD-Firea poate fi bătută şi trebuie bătută de un candidat al PNL. Este nevoie de o acţiune comună a opoziţiei în Bucureşti şi în ţară, dar USR nu a fost mereu un aliat corect, ci un competitor interesat ca PNL să scadă. Au fost multe situaţiile în care, ca preşedinte al PNL Bucureşti, m-am făcut că nu văd lucrurile incorecte făcute de USR la Bucureşti, pentru a salva aparenţa opoziţiei unite”, a mai spus Cristian Buşoi.

Nu în ultimul rând libralul a mai afirmat că este de 23 de ani în PNL şi că nu este „genul de vedetă politică de Facebook”, iar lupta anti-PSD a arătat-o ţinând unită filiala PNL Bucureşti şi dublând voturil în trei ani de zile.

UPDATE 10.10 Cristian Buşoi intenţionează să demisioneze de la şefia PNL Bucureşti

Liderul PNL Bucureşti Cristian Buşoi vrea să îşi dea demisia de la şefia organizaţiei liberale la şedinţa BEX al partidului. Acesta a declarat, pentru MEDIAFAX, că va exista o discuţie în Biroul Executiv, însă o demisie pare cel mai înţelept lucru.

„Nu încă. O să avem o discuţie în BEX, dar aşa pare cel mai înţelept”, a spus Cristian Buşoi, luni, pentru MEDIAFAX.

Surse liberale au precizat, pentru MEDIAFAX, că alături de acesta vor demisiona şi liderii PNL de sectoare, mai puţin cei de la Sectorul 2 şi Sectorul 5, respectiv Anca Boagiu şi Cristian Olteanu.

Liberalii se vor reuni luni, de la 11.00, în şedinţa BEX urmată de BPN, de la ora 13.00. Formaţiunea condusă de Ludovic Orban va face o analiză a scorurilor obţinute de filialele partidului, însă rămâne de văzut dacă filiala PNL Bucureşti va fi preluată de Rareş Bogdan.

Potrivit rezultatele parţiale centralizate de BEC, după numărarea a aproximativ 96% dintre voturile exprimate la alegerile europarlamentare, cifrele sunt: PNL - 26,89%, PSD - 22,89%, USR-PLUS -21,78%.

Alianţa USR-PLUS a câştigat categoric în Bucureşti, potrivit rezultatelor parţiale: USR-PLUS – 39,33 %  PSD- 17,16 % PNL- 15,95 %, PMP- 8,24 %  Pro România – 7,27 % ALDE- 4,02 %
 


Cristian Buşoi conduce filiala PNL Bucureşti, Victor Picu este lider PNL Sector 1, Anca Boagiu este preşedinte PNL Sector 2, Florin Alexe la PNL Sector 3, Răzvan Sava la PNL Sector 4 , Cristian Marian Olteanu la PNL Sector 5 iar Cornel Pieptea la PNL Sector 6.

Schimbarea lui Cristian Buşoi ar putea fi decisă după ce organizaţia PNL Bucureşti a obţinut un scor foarte slab la alegerile europarlamentare, cam jumătate din scorul general al formaţiunii, au precizat sursele citate.

Conducerea partidului ar mai putea formaliza şi înlocuirea lui Florin Alexe de la şefia PNL Sector 3, o decizie luată de liberali în martie 2018, dar care a întârziat să fie pusă în aplicare. Motivul schimbării lui Florin Alexe este „pactizarea” cu PSD, în contextul relaţiei şi colaborării sale cu primarul Sectorului 3 Robert Negoiţă.

Şi Cristian Olteanu ar putea fi demis de la şefia PNL Sector 5 au mai spus sursele citate.

Pe de altă parte, preşedinţii filialelor PNL de sector nu exclud varianta unei demisii în bloc de la şefia oganizaţiilor liberale, a declarat, pentru MEDIAFAX, liderul PNL Sector 4, Răzvan Sava.

Întrebat, duminică de MEDIAFAX, dacă este luată în calcul o demisie în bloc a liderilor PNL de la sectoare, Răzvan Sava a răspuns: „Da, aceasta este o variantă care se vehiculează, dar nu este chiar ultima variantă”.

Chestionat dacă se aşteaptă la decizii de demitere a liderilor organizaţiilor liberale, luni în BEX, Sava a spus că va fi făcută o analiză cu privire la scorurile obţinute de PNL Bucureşti şi filialele de sector la alegerile europarlamentare, însă „orice este posibil”.

„Se va face o analiză din care se vor analiza inclusiv datele obţinute pe Bucureşti, obţinute de către filiala Bucureşti şi cele de sector. Vom vedea mâine (luni – n.r.) ce se va întâmpla, discuţiile care vor avea loc în BEX şi hotărârea care va fi luată. Aşteptăm analiza ca să vedem despre ce e vorba. Orice este posibil. În urma analizei se va lua o hotărâre, dacă rămân în aceeaşi configuraţie Bucureştiul sau nu. Încă nu este nimic sigur. Nu au fost cerut demisii încă”, a explicat liderul PNL Sector 4.

Cristian Buşoi conduce filiala PNL Bucureşti, Victor Picu este lider PNL Sector 1, Anca Boagiu este preşedinte PNL Sector 2, Florin Alexe la PNL Sector 3, Răzvan Sava la PNL Sector 4 , Cristian Marian Olteanu la PNL Sector 5 iar Cornel Pieptea la PNL Sector 6.

Taguri:
pnl,
analiză,
alegeri

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici