PNL atacă la CCR repartizarea funcţiilor de conducere în comisiile din Senat

Senatorul PNL Alina Gorghiu a anunţat, luni, că va ataca la Curtea Constituţională repartizarea funcţiilor de conducere în comisiile permanente din Senat, susţinând că grupurile PSD-ALDE au făcut un abuz repartizând mai puţine funcţii pentru Opoziţie.

115 afișări
Imaginea articolului PNL atacă la CCR repartizarea funcţiilor de conducere în comisiile din Senat

PNL atacă la CCR repartizarea funcţiilor de conducere în comisiile din Senat

„Grupurile parlamentare PSD, ALDE şi UDMR, conform protocolului de colaborare parlamentară, au făcut opţiunea pentru 15 comisii pentru funcţia de preşedinte după cum urmează: Comisia juridică- PSD, Comisia pentru transporturi şi infrastructură-PSD, Comisia pentru buget PSD, Comisia pentru Afaceri europene-PSD, Comisia pentru Agricultură PSD, Comisia pentru politcă externă PSD, Comisia pentru administraţie publică PSD, Comisia pentru cultură şi media PSD, Comisia pentru învăţământ PSD, Comisia pentru muncă ALDE, Comisia pentru apărare PSD, Comisia pentru energie PSD, Comisia pentru drepturile omului ALDE, Comisia economică PSD, Comisia pentru sănătate publică-UDMR. În aceste condiţii am prezentat Comitetului liderilor propunerea de repartizare pentru funcţiile grupurilor PNL şi USR. Grupul PNL deţine patru preşedinţii pentru comisii permanente, grupul USR deţine două preşedinţii. Grupul PNL urmează să deţină preşedinţia Comisiei pentru Ape şi Păduri, Comisiei pentru Mediu, Comisia pentru comunicaţii şi tehnologia informaţiei şi Comisia pentru petiţii, cercetarea abuzurilor şi combaterea corupţiei. Grupul USR urmează să deţină preşedinţia Comisia pentru comunităţile de români din afara ţării, Comisia pentru constituţionalitate”, a anunţat senatorul PSD, Şerban Nicolae, în plenul Senatului.

Acesta a precizat că liderii grupurilor parlamentare nu au căzut de acord cu repartizarea funcţiilor de conducere în cadrul comisiilor permanente, astfel că propunerea trebuie votată în plenul Senatului. Propunerea a fost adoptată cu 73 de voturi „pentru” şi 33 de voturi „împotrivă”.

Senatorul PNL, Alina Gorghiu, a anunţat că va contesta la CCR reorganizarea funcţiilor de conducere în cadrul Comisiilor permanente ale Senatului.

„Nu cred că ne putem permite să schimbăm comisii după comisii în fiecare sesiune parlamentară în funcţie de pofta ce-a poftit coaliţia aflată la Guvernare, pentru că nu e în regulă, sunt articole în regulament pe care trebuie să le respectăm. (..) Speram că totuşi comisiile se pot repartiza în baza regulamentului şi nu a unor dorinţe personale ale unor senatori. Motiv pentru care, în numele grupului parlamentar PNL, dacă această propunere pică la vot să vă rog să ţineţi cont că suntem complet împotriva acestei organizări a comisiilor permanente şi că începând cu astăzi, dacă propunerea trece, vom strânge semnături, grupul PNL va contesta la CCR acest abuz”, a anunţat Alina Gorghiu în plen.

Şi senatorul USR, Vlad Alexandrescu, a declarat că reorganizarea comisiilor permanente încalcă regulamentul Senatului.

„Asist cu mare mirare cum se încarcă regulamentul Senatului. Comitetul liderilor nu a căzut de acord, noi am zis de la început că dacă se restructurează toate comisiile senatului atunci trebuie aplicate regula pasului pentru toate comisiile Senatului. Asistăm în continuare la principiul pumnului în gură. Coaliţia PSD-ALDE-UDMR şi-a ales comisiile pe care le-a dorit, lăsând opoziţiei comisiile ceea ce a rămas la urmă. Refuzăm acest mod de lucru şi considerăm că este anticonstituţional”, a afirmat în plen, senatorul USR, Vlad Alexandrescu.

Senatorul PNL, Marcel Vela, care deţinea funcţia de preşedinte al Comisiei de apărare din Senat, a declarat că nu a existat democraţie când s-a luat decizia reorganizării comisiilor permanente.

„Stimaţi colegi, doamnelor si domnilor senatori de la putere sau din opoziţie, astăzi (luni-n.r) actuala coaliţie a îngropat democraţia şi rezultatul votului din decembrie 2016. Nu scrie niciunde că ALDE sau UDMR pot lua voturi inaintea PNL-ului. Aţi anunţat 15 comisiii ale PSD, ALDE şi UDMR. Ce aţi făcut azi rămâne o pată neagră a senatului Romaniei”, a afirmat Marcel Vela în plenul Senatului.

Senatorul PSD, Şerban Nicolae, i-a acuzat pe parlamentarii din opoziţie că nu cunosc prevederile regulamentului.

„Probabil ca unii dintre colegii nostri senatori nu au citit atent regulamentul, motiv pentru care explicaţia votului grupului parlamentar, unii explica pentru alt grup parlamentar. Să explice un parlamentar votul altui grup mi se pare nefiresc”, a afirmat Şerban Nicolae, în plen.

Senatul are în prezent 21 de comisii parlamentare permanente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici