PNL: Boc, "premierul de formă", a dezvăluit procedura "şmecherească" a PDL pentru reorganizare

PNL susţine că Emil Boc, "prim-ministrul de formă al României", a dezvăluit sâmbătă "procedura şmecherească" prin care PDL, în interes politic, încearcă să eludeze atât Constituţia, cât şi relaţia cu UE, cheia acestei proceduri fiind transformarea regiunilor de dezvoltare în judeţe.

1231 afișări
Imaginea articolului PNL: Boc, "premierul de formă", a dezvăluit procedura "şmecherească" a PDL pentru reorganizare

PNL: Boc, "premierul de formă", a dezvăluit procedura "şmecherească" a PDL pentru reorganizare (Imagine: Mediafax Foto)

"Ce vrea de fapt Emil Boc: să numească regiunile judeţe ca să nu modifice Constituţia, să menţină actualele regiuni de dezvoltare, ca să nu aibă probleme cu finanţările de la Uniunea Europeană", se mai arată într-un comunicat al PNL remis, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX.

PNL îi solicită lui Emil Boc ca, "atunci când ia o pauză de la repetarea obsesivă a cuvintelor şi mesajelor sugerate de consilierii săi electorali", să dea răspuns la o serie de întrebări: "dacă există vreun studiu de impact privind proiectul confuz pe care îl propune; dacă există o evaluare a costurilor acestui proiect; dacă a notificat în avans Comisia Europeană privind intenţia de a proceda la o reorganizare administrativ-teritorială; dacă s-a consultat cu cineva în afară de Traian Băsescu, în privinţa formulei găsite; dacă intenţionează cumva să organizeze un dialog naţional cu experţi, cu Academia Română, cu autorităţile locale, pe această temă; dacă tradiţiile istorice, afinităţile şi perspectivele de dezvoltare mai contează cumva sau doar este o decizie pe care Guvernul o ia cu pixul, asemeni lui Iosif Visarionovici Stalin; dacă a găsit o soluţie la problema desfiinţării Consiliilor Judeţene ca titular de contract în actualul exerciţiu financiar al Uniunii Europene; dacă cumva ia în considerare şi consultarea populaţiei ca partener în acest proces".

PNL îi atrage atenţia lui Emil Boc că retorica despre baronii locali, de care PDL nu duce lipsă, nu ţine loc de răspunsul la aceste întrebări.

"Am aflat astăzi că PDL are un proiect privind reorganizarea administrativ-teritorială, proiect pe care însă nu l-a văzut nimeni. Probabil că domnul Boc a uitat să comunice că proiectul PDL este proiectul domnului Băsescu. Plecarea domnului Sebastian Lăzăroiu de la Cotroceni pare să fi scurt-circuitat comunicarea", se mai arată în comunicat.

Conform sursei citate, PNL consideră că reorganizarea administrativ-teritorială nu poate fi rezultatul unei şmecherii politice, cu eludarea Constituţiei şi a angajamentelor europene ale României.

PNL mai menţionează că USL a prezentat o viziune coerentă, etapizată, în ceea ce priveşte procesul de dezvoltare regională, care poate fi oricând o bază de discuţie cu parteneri serioşi. "Reacţia de astăzi a domnului Boc ne-a demonstrat că el personal nu se califică printre ei", se arată în comunicat.

Preşedintele PDL, premierul Emil Boc, a declarat, sâmbătă, că propunerea PDL de reorganizare administrativ-teritorială a ţării nu vizează apariţia unei noi structuri administrative, aşa cum propune USL, ci porneşte de la comasarea actualelor judeţe. Liderul PDL a subliniat că forma finală a acestui proiect va fi decisă la nivelul coaliţiei. Emil Boc a spus că şi modalitatea de promovare a proiectului va fi decisă tot în coaliţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici