PNL propune "Legea anti-risipă": Alimentele care se apropie de expirare să fie donate

Parlamentarii PNL au semnat o iniţiativă care prevede ca magazinele şi restaurantele să doneze alimentele care se apropie de termenul de expirare, dar sunt consumabile, către orfelinate, cămine de bătrâni, spitale sau fundaţii, proiectul fiind susţinut şi de copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

976 afișări
Imaginea articolului PNL propune "Legea anti-risipă": Alimentele care se apropie de expirare să fie donate

PNL propune "Legea anti-risipă": Alimentele care se apropie de expirare să fie donate (Imagine: Shutterstock)

Iniţativa i-a aparţinut deputatului PNL Florin Alexe şi este semnată de 52 de deputaţi şi senatori, mare parte de la PNL, dar şi de la UDMR şi grupul minorităţilor, altele decât cea maghiară. Legea pentru diminuarea risipei alimentare, cum a fost intitulat proiectul, se află la Senat, în expunerea de motive argumentându-se că alimentele al căror termen se aproprie de expirare reprezintă o "problemă economică serioasă" pentru vânzători, mare parte dintre aceştia neavând capacitatea de reprocesare a produselor, singura soluţie fiind predarea lor către incinerare.

Iniţiatorii mai spun că proiectul are două obiective: să reducă risipa alimentară şi să ajute organizaţiile non-guvernamentale cu rol social. Potrivit expunerii de motive, numai pentru alimentele care devin, din diferite motive, improprii consumului uman, sunt prevăzute alternative, cum ar fi consumul animal sau valorificarea energetică.

Propunerea legislativă prevede că alimentele vor fi donate către fundaţii, ONG-uri, cămine de bătrâni, orfelinate sau spitale, în baza unui contract semnat între agenţii comerciali şi personale juridice respective. De asemenea, agenţilor economici le este interzisă distrugerea intenţionată a produselor alimentare devenite improprii cosnumului uman, din cauza degradării naturale. În caz contrar, aceştia riscă amendă de 10.000 lei.

"În România se aruncă peste 1.7 milioane de tone de alimente comestibile în fiecare an. Magazinele şi restaurantele nu pot vinde produse care se apropie de expirare, chiar dacă ele sunt încă bune pentru consum. Pentru a diminua această risipă enormă, deputatul PNL, Florin Alexe, propune o lege prin care comercianţii să fie obligaţi să direcţioneze aceste produse către orfelinate, cămine de bătrâni sau ONG-uri care îi ajută pe cei nevoiaşi", scrie Alina Goghiu, pe pagina sa de Facebook.

Gorghiu mai invocă faptul că Uniunea Europeană îndeamnă toate ţările să găsească soluţii pentru a reduce cantitatea de alimente bune de consumat, care sunt aruncate la gunoi, având în vedere că există milioane de oameni care ar putea beneficia de ele.

"În multe ţări occidentale s-au adoptat legi similare şi mă bucur să aflu că există un consens şi în România, între politicieni şi comercianţi, pentru implementarea iniţiativei", mai scrie copreşedintele PNL.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici