PNL se dizice de interpelarea privind „Copiii referendumului”

Liderul grupului deputaţilor liberali, Raluca Turcan, a declarat marţi că interpelarea adresată Autorităţii pentru Protecţia Copilului cu privire la spotul „Copiii referendumului”, care conţine antetul grupului formaţiunii, induce confuzie şi nu poate fi asumată de PNL.

523 afișări
Imaginea articolului PNL se dizice de interpelarea privind „Copiii referendumului”

„Sesizarea a fost făcută în nume personal de membri ai Grupului Ecumenic de Rugăciune. De altfel nici nu puteau semna parlamentari de la alte partide o eventuală sesizare a PNL. Întrebările şi interpelările deputaţilor se fac cu antetul grupului insă, fiind semnatari parlamentari şi din alte grupuri parlamentare, ar fi trebuit folosit doar antetul Parlamentului, eventual. Folosirea antetului grupului PNL din Cameră Deputaţilor induce confuzie. Este legitim dreptul oricărui parlamentar de a se adresă unei instituţii printr-o întrebare însă ar fi fost util să se găsească o formulă care să nu stârnească o asemenea confuzie. De asemenea, nicio întrebare adresată unei instituţii nu poate justifica chemarea în faţă Poliţiei a angajaţilor unei agenţii de publicitate. Libertatea de exprimare este garantată de Constituţie, cenzură de orice fel este interzisă. Da, nu este categoric asumată de PNL. Aşa cum am spus, o interpelare sau întrebare a grupului PNL nu poate fi semnată şi de parlamentari de la alte partide”, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, liderul de grup al deputaţilor liberali, Raluca Turcan.

Liberalul Pavel Popescu, unul dintre semnatari, susţine că nu a semnat interpelarea ”în cunoştinţă de cauză”.

„Există o interpelare în care apare şi numele meu. În timp ce vorbesc cu dumneavoastră încerc să îmi dau seama cum am semnat interpelarea aia. E foarte probabil că un coleg pe care îl cred de bună intenţie să fi venit în grabă la mine să îmi zică că are o interpelare şi dacă o semnez. Eu nu am citit-o. Asta se poate întâmpla. Dar faptul că a apărut o plângere penală este o mare tâmpenie. Acum încerc să aflu ce s-a întâmplat cu interpelarea aceasta, când am semnat-o. Dacă ştiam despre ce e vorba nu semnam aşa ceva. Sunt foarte confuz în momentul de faţă”, a afirmat, pentru MEDIAFAX, deputatul PNL, Pavel Popescu.

Deputatul PNL, Angelica Fădor, a declarat că a semnat interpelarea privind spotul publicitar „Copiii referendumului” pentru a afla dacă părinţii copiilor şi-au dat acordul pentru realizarea videoclipului.

„Am făcut o interpelare către Autoritatea pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului referitoare la acordul sau lipsa acordului părinţilor în ceea ce priveşte apariţia acelor copii în acel spot. Este dreptul meu la opinie. Nu m-am adresat poliţiei, m-am adresat Autorităţii pentru Protecţia Copilului. Toate speculaţiile care au apărut nu sunt adevărate”, a declarat pentru MEDIAFAX, deputatul PNL, Angelica Fădor.

Senatorul PSD, Titus Corlăţean, unul dintre semnatarii interpelării, a precizat că întrebarea adresată Autorităţii pentru protecţia copilului ”nu are culoare politică” şi că este o greşeală că în antetul paginii apare „Grupul parlamentar PNL”.

„Este o greşeală a PNL-ului probabil. Am iniţiat interpelarea parlamentari din mai multe partide politice, considerând că este o clară încălcare a legii acel tip de videoclip, folosind copii într-o modalitate de promovare agresivă a unei poziţii şi probabil folosind copiii fără acordul părinţilor.Nu este o interpelare a PNL, este a unui grup mai larg de parlamentari din Parlamentul României. Am auzit şi eu întâmplător, sunt în afara ţării şi nu am toate detaliile, dar am auzit că s-ar fi pus pe antetul interpelării-PNL. Nu am înţeles de ce s-a făcut treaba asta. Nu are culoare politică”, a declarat senatorul PSD, Titus Corlăţean, pentru MEDIAFAX.

15 parlamentari au adresat o interpelare prin care preşedintele Autorităţii pentru Protecţia Copilului este întrebat dacă minorii care au participat la spotul ”Copiii referendumului” au acceptul părinţilor. În antetul întrebării cu Nr. 5759A/10.10.2018 apare „Grupul Parlamentar al Partidului Naţional Liberal.

Robert Tiderle, fondatorul agenţiei Papaya Advertising, a fost audiat marţi, la Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Semnatarii sunt: zece de la PNL - Cupşa Ioan, Mihalescul Dumitru, Popescu Pavel, Fădor Angelica, Cherecheş Florica, Ardelean Ben-Oni, Sighiartău Robert-Ionatan, Gheorghe Andrei Daniel, Ioniţă Antoneta, Neagu Nicolae; trei sunt de la PSD - Jivan Luminiţa-Maria, Titus Corlăţean, Gabriel-Beniamin Leş; unul de la ALDE - Cătăniciu Steluţa-Gustica şi unul de la Minorităţi - Groşaru Andi-Gabriel.

Obiectul întrebării: „Copiii folosiţi în spotul video Papaya Advertising au acceptul părinţilor pentru a filma în acest videoclip şi dacă s-a respectat interesul superior al copiilor?”, iar întrebarea îi este adresată preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Gabriela Coman.

Demersul vine după ce s-a lansat în spaţiul public un spot în care sunt prezenţi mai mulţi copiii cu vârsta sunt 18 ani, care îndeamnă la boicotarea referendumului pentru redefinirea familiei dtrept căsătoria dintre un bărbat şi o femeie. Spotul este intitulat ”Copiii referendumului”, iar mesajul este ”Pentru ca răul să nu se întâmple, e suficient ca oamenii buni să stea acasă”.

La începutul lunii octombrie, vicepreşedintele ALDE, Varujan Vosgasnian, cerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului şi Adopţie să înceapă o anchetă în cazul clipului, în care au fost folosiţi copii, şi care îndemna la boicotarea referendumului pentru redefinirea familiei. Mai mult, deputatul cataloga clipul drept o înscenare "cu iz satanic".

Mesajul clipului era transmis după imagini care reproduceau scene din "Povestea Slujitoarei", un serial despre o distopie în care femeile fertile sunt folosite pentru reproducere, fiind considerate un bun al societăţii, fără drept de a alege asupra propriei vieţi.

În imagini, nişte copii crescuţi într-o astfel de societate sunt puşi să recapituleze ce anume se sărbătoreşte pe 6 şi 7 octombrie, data la care a avut loc referendumul. Apoi, aceştia asistau la arderea pe rug a unei femei, pe un câmp ce semăna cu zona Palatului Parlamentului. Spotul se încheia cu mesajul "Depinde de noi ce viitor le pregătim. Dacă vă pasă, staţi acasă", #boicot.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici