PNL şi-a mandatat reprezentanţii în comisiile juridice. Ei trebuie să găsească forme legale pentru discuţii cu Ministerul Public

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a anunţat, luni, după şedinţa Biroului Politic Central, că liberalii şi-au mandatat reprezentanţii în comisiile juridice pentru a găsi o formă legală prin care să existe o interacţiune între Parlament şi reprezentanţii Ministerului Public.

205 afișări
Imaginea articolului PNL şi-a mandatat reprezentanţii în comisiile juridice. Ei trebuie să găsească forme legale pentru discuţii cu Ministerul Public

Mihai Voicu (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

Mihai Voicu a anunţat că, în plan parlamentar, conducerea PNL consideră că subiectul unei interacţiuni, în orice formă, între comisiile juridice ale celor două Camere şi responsabili din cadrul Ministerului Public este necesară, dincolo de "declaraţii de presă de genul independenţei, pe care nu o contestă nimeni".

"Trebuie să înţelegem că, într-un stat de drept, există un control reciproc al puterilor, în cadrul democratic şi de aceea colegii din comisiile juridice trebuie să identifice formele legale prin care aceste discuţii, nu vreau să le spun anchete în niciun caz, trebuie să aibă loc", a explicat reprezentatul PNL.

Potrivit lui Voicu, juriştii din USL trebuie să găsească forma necesară pentru a purta chiar şi un "dialog".

"Din punctul nostru de vedere, o serie de lucruri semnalate fie şi de către un simplu cetăţean trebuie să fie într-un fel sau altul cercetate, investigate. Colegii noştri vor găsi soluţiile pentru o formă regulamentară în acest sens", a mai spus vicepreşedintele PNL.

El a apreciat că cetăţenii au dreptul de a a-şi spune punctul de vedere în faţa Parlamentului sau în faţa unei comisii parlamentare. "Practic, acest lucru se poate face", a arătat el.

Voicu a mai spus că, dincolo de Consiliul Superior al Magistraturii şi Inspecţia Judiciară, care pot fi variante prin care se poate discuta acest subiect al referendumului, comisiile juridice vor decide dacă vor fi sesizate aceste organisme.

"Am discutat numai principiile, fără a intra în detalii", a mai spus Mihai Voicu, adăugând că o sesizare a CSM este o iniţiativă individuală, în timp ce liberalii îşi doresc o abordare "instituţională" a acestui subiect.

Procurorul general al României a declarat, joi, la gândul.live, că nu se va prezenta în faţa unei astfel de comisii parlamentare şi că există şi o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), potrivit căreia procurorii nu pot fi anchetaţi de Parlament.

"Nu avem nicio problemă dacă se înfiinţează o comisie parlamentară. Nu o să merg la o asemenea comisie. De altfel există decizii ale plenului CSM care spun că procurorii nu pot fi cercetaţi de comisii parlamentare. Pentru abaterile procurorilor există Inspecţia Judiciară care cercetează astfel de reclamaţii", a precizat Codruţa Kovesi.

În 24 mai 2007, Consiliul Superior al Magistraturii - când acest for era condus de judecătorul Anton Pandrea, de la instanţa supremă (întrre timp pensionat-n.r.) - a hotărât că procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale, fac parte din autoritatea judecătorească.

CSM a invocat decizii ale Curţii Constituţionale referitoare la neconstituţionalitatea convocării judecătorilor în faţa comisiilor parlamentare.

În mod excepţional, procurorii pot participa în calitate de invitaţi la Comisiile parlamentare, atunci când este necesară lămurirea unor aspecte de natură tehnică sau pentru clarificarea unor informaţii de interes public.

Hotărârea CSM a fost dată după ce fusese sesizat, în 10 mai 2007, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la solicitarea pe care i-a adresat-o preşedintele de atunci al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu.

Şeful Camerei Deputaţilor îi cerea procurorului general Codruţa Kovesi să dispună prezentarea unor procurori şi a "oricăror persoane citate" în faţa Comisiei comune parlamentare de anchetă pentru verificarea informaţiilor furnizate cu privire la interceptarea comunicaţiilor, în vederea audierii, cu precizarea că "prezenţa oricărui demnitar, funcţionar sau angajat al Guvernului şi al celorlalte organe ale administraţiei publice în faţa comisiilor parlamentare este obligatorie atunci când sunt citaţi".

O sesizare cu conţinut similar a fost înaintată CSM de către procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, care arăta că preşedintele Camerei Deputaţilor a solicitat prezenţa a doi procurori şi doi ofiţeri de poliţie judiciară în faţa aceleiaşi comisii.

Joi, 6 septembrie, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că USL va cere comisie parlamentară pentru modul în care sunt anchetaţi cetăţeni simpli în legătură cu referendumul, el precizând că Uniunea va trimite scrisori forurilor europene referitor cu această situaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici