PNL: Tăriceanu nu are bază legală să dea hotărâre de respingere în cazul Şova, o vom ataca la CC

Senatorul PNL Cristian Bodea a declarat, joi, că preşedintele Senatului nu are nicio bază legală să dea hotărâre de respingere în cazul Dan Şova şi că PSD încearcă să prelungească la nesfârşit această speţă, anunţând că PNL va ataca la CC o astfel de soluţie.

229 afișări
Imaginea articolului PNL: Tăriceanu nu are bază legală să dea hotărâre de respingere în cazul Şova, o vom ataca la CC

PNL: Tăriceanu nu are bază legală să dea hotărâre de respingere în cazul Şova, o vom ataca la CC (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

”Aşteptăm motivarea Curţii Constituţionale, apoi hotărârea dată de domnul Tăriceanu, dacă va fi dată. Domnul Tăriceanu spunea că va fi trecută prin Parlament, că o va supune la vot în plen. E un şmen nou politic, se încearcă prelungirea la nesfârşit a acestei speţe. Vom aştepta şi vom vedea ce hotărâre se va da”, a spus Bodea.

El a precizat că, în cazul în care hotărârea Senatului va fi de respingere a solicitării de arestare preventivă în cazul Şova, ”vor analiza textul acesteia şi vor face o contestaţie la Curtea Constituţională”.

Senatorul PNL, membru în comisia juridică, a mai afirmat că Tăriceanu ”nu are bază legală pentru care să se dea o hotărâre de respingere”.

”Astăzi, articolul 173 (din Regulamentul Senatului, nr) interpretează acel vot ( în cazul Şova, nr) ca fiind pentru încuviinţarea arestării. Astăzi, Senatul poate redacta o hotărâre numai în baza articolului 173, aşa cum e scris el astăzi”.

Bodea a precizat că decizia Curţii Constituţionale a constatat, miercuri, ceea ce PNL deja anunţase, că este nevoie de o hotărâre în cazul votului privind încuviinţarea arestării lui Dan Şova şi că PSD a încercat să lase fără obiect sesizările liberalilor şi ale preşedintelui Klaus Iohannis, la Curtea Constituţională, prin modificarea Regulamentului Senatului şi a Statutului parlamentarilor.

”Ceeea ce nu a înţeles PSD este că scopul nostru a fost intrarea Parlamentului în legalitate. Noi i-am speriat pe cei de la PSD şi i-am forţat să schimbe Regulamentul şi statutul. Dacă nu făceam contestaţia, mergeau în continuare cu acest Statut şi apărau în continuare viitorii penali. PNL a câştigat în orice condiţii şi indiferent de răspunsul Curţii Constituţionale în privinţa sesizării sale”, a mai spus senatorul liberal.

Cristian Bodea l-a criticat şi pe preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu: ”Se dovedeşte că domnul Tăriceanu, la comanda PSD, a pus o cutumă parlamentară mai presus de Constituţie, care nu este nici măcar lege, este o înţelegere între parlamentari. PSD se ascunde după această cutumă, că în 25 de ani nu s-au dat hotărâri de respingere, dar în opinia mea, de nou parlamentar, orice vot dat de Parlament trebuie materializat printr-o hotărâre. Parlamentul trebuie să comunice hotărârile prin acte, nu prin fiţuici semnate de preşedintele Senatului”, a spus el.

Potrivit lui Cristian Bodea, intenţia lui Tăriceanu şi a PSD-lui de a da hotărârea în cazul Şova cu data de 25 martie este ”ilegală”.

”Cum vor face acest lucru? Vor da peste cap Registratura Senatului. Cum poţi să emiţi o hotărâre în 9 aprilie, cu data de 25 martie? Hotărârea trebuie să aibă data din ziua în care este adoptată. Această hotărâre se bazează pe legile în vigoare la acea dată, iar în acest moment, Regulamentul şi Statutul precizează că deciziile se iau cu majoritate simplă. Deci votul este de încuviinţare a arestării. Nu au cum să meargă înapoi în timp. Nu pot să îi comunice ministrului justiţiei: Senatul a hotărât acum două săptămâni, ceva. Dacă vor face aşa, vor fi în ilegalitate”, a explicat senatorul PNL.

El a mai spus că, prin protejarea lui Dan Şova, premierul Victor Ponta ”se teme că, dacă acesta va ajunge în închisoare, va începe să vorbească”.

”De două săptămâni ne batem capul cu salvarea lui Dan Şova, pentru că premierul Ponta, amicul şi protectorul lui Şova, se teme că dacă acest om ajunge în închisoare, va începe să vorbeasă şi el despre tablouri, capre, lingouri pe care le-au primit el şi alţii din gaşca lui Ponta, lucruri care se ştiu foarte bine în PSD”, a mai afirmat Bodea.

Curtea Constituţională (CC) a decis, miercuri, referitor la sesizarea preşedintelui CSM, în urma votului în cazul Şova, că există un conflict juridic de natură constituţională între PICCJ şi Senat, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta hotărârea care atestă rezultatatul votului.

Curtea Constituţională precizează în decizie că Senatul are obligaţia de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa plenului din 25 martie 2015, prin care atestă re

După decizia CC, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a transmis, miercuri, că Senatul se va conforma deciziei Curţii privind cazul Şova, adăugând că” în cei 25 de ani de la Revoluţie, Parlamentul nu a publicat vreodată în Monitorul Oficial hotărâri negative” şi că decizia CC schimbă cutuma parlamentară.

”Nu încape nicio îndoială că Senatul se va conforma deciziei Curţii Constituţionale. Trebuie totuşi menţionat faptul că în cei 25 de ani scurşi de la Revoluţia din 1989, Parlamentul nu a publicat vreodată în Monitorul Oficial hotărârile negative. Ele nu se redactau. Decizia de azi a Curţii Constituţionale schimbă complet cutuma parlamentară”, a precizat Călin Popescu Tăriceanu, într-un comunicat de presă.

La rândul său, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat despre hotărârea pe care Senatul trebuie să o adopte în privinţa votului privindu-l pe Dan Şova, în urma deciziei cu privire la sesizarea CSM, că aceasta va putea fi atacată la Curtea Constituţională.

Augustin Zegrean a precizat că nu este el abilitat să califice hotărârea Senatului, acum. "Este la latitudinea lor (a senatorilor - n.r.) şi, mai mult decât atât, acea decizie va putea fi atacată la Curtea Constituţională", a spus preşedintele CC.

Întrebat dacă se va ţine cont de prevederile Regulamentului din acel moment sau de Regulamentul modificat ulterior, preşedintele Curţii Constituţionale a răspuns: "Se aplică legea de la momentul adoptării actului".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici