PNL va depune un proiect pentru abrogarea recursului compensatoriu şi modificarea Codului Penal

Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, luni, că liberalii vor depune un proiect legislativ pentru abrogarea prevederii privind recursul compensatoriu şi pentru modificarea Codului Penal în sensul măririi duratei de detenţie în special pentru infracţiunile comise cu violenţă.

168 afișări
Imaginea articolului PNL va depune un proiect pentru abrogarea recursului compensatoriu şi modificarea Codului Penal

PNL va depune un proiect pentru abrogarea recursului compensatoriu şi modificarea Codului Penal

„Am decis astăzi (luni - n.r.) să depunem proiectul de lege privind abrogarea Legii 169 privind recursul compensatoriu, însoţit de asemenea de o serie de modificări ale Codului penal privitoare la modalitatea de liberare înainte de termen pentru a mări practic durata detenţiei în special pentru infracţiunile comise cu violenţă”, a declarat Ludovic Orban, luni, la finalul şedinţei BEx al PNL.

De asemenea, pe 14 februarie, Orban a anunţat că PNL va depune, la Camera Deputaţilor, la începutul sesiunii parlamentare, o moţiune simplă pentru demiterea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în urma prevederilor referitoare la recursul compensatoriu.

Demersul modificării prevederilor recursului compensatoriu vine după ce mai multe cazuri de violenţă înregistrate în ultima perioadă au avut ca autori persoane eliberate în baza recursului compensatoriu.

Printre cazurile de recidivişti se află cel de la Galaţi, unde o persoană în vârstă a fost bătută şi jefuită de un tânăr care a beneficiat de recursul compensatoriu. Un alt caz este cel de la Mediaş, unde un om a fost omorât cu 11 lovituri de cuţit de către 3 agresori, unul dintre ei ieşind mai devreme de după gratii în baza aceleiaşi legi.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 şi, potrivit acesteia, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici