Dacian Cioloş: Comisia Europeană suspendă aprobarea PNRR-ul Ungariei. UPDATE: Ministrul maghiar al Justiţiei spune că informaţia este un fake-news

  • Comisia Europeană suspendă aprobarea planului de redresare al Ungariei, anunţă liderul grupului Renew din Parlamentul European, Dacian Cioloş.
  • „Comisia suspendă aprobarea planului de redresare al lui Orbán. Bun”, a scris Dacian Cioloş pe Twitter.
  • UPDATE: Ministrul Justiţiei din Ungaria spune că informaţia publicată şi de Cioloş este un fake-news.
6409 afișări
Imaginea articolului Dacian Cioloş: Comisia Europeană suspendă aprobarea PNRR-ul Ungariei. UPDATE: Ministrul maghiar al Justiţiei spune că informaţia este un fake-news

Dacian Cioloş: Comisia Europeană suspendă aprobarea PNRR-ul Ungariei. UPDATE: Ministrul maghiar al Justiţiei spune că informaţia este un fake-news

UPDATE Ministrul Justiţiei din Ungaria spune că anunţul dat de Cioloş este un fake-news.

Planul de redresare şi rezilienţă al Ungariei provoacă scandal la Bruxelles. Europarlamentari din mai multe grupuri din Parlamentul European au cerut Comisiei Europene suspendarea alocării fondurilor europene. Liderul grupului Renew Dacian Cioloş a scris, miercuri, pe Twitter că aprobarea planului a fost suspendată de Comisia Europeană, însă, marţi, ministrul Justiţiei din Ungaria transmitea că informaţia potrivit căreia PNRR-ul Ungariei va fi suspendat este „fake news”, relatează Aleph News.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Vera Jourova, a declarat miercuri, în Parlamentul European, că nu s-a decis suspendarea aprobării planului de redresare al Ungariei.

„M-am consultat cu cabinetul doamnei preşedinte şi cu colegii care sunt responsabili de fondurile de redresare şi rezilienţă şi cu evaluarea planurilor. Şi nu există o astfel de ştire, nu am oprit nimic, procesul continuă. Sigur că ne uităm la mecanismele de control din statele membre”, a spus Jourova.

Ea a amintit că decizia privind aprobarea planurilor de redresare trebuie luată de Consiliu, cu majoritate calificată.

„Sigur că Comisia poate opri lucrurile când constatăm probleme grave, dar nu pot confirma în acest moment că acest lucru s-a întâmplat. Presa germană s-a înşelat”, a precizat Vera Jourova.

 

UPDATE 12:00 Dacian Cioloş spune că suspendarea PNRR-ului nu este o pedepsire a Ungariei.

Acesta spune că 87% din maghiar sunt de părere că gradul de corupţie din ţară este unul ridicat şi că oameni merită fondurile de rezilienţă, nu ginerele lui Orban.

Dacian Cioloş reaminteşte că grupul din Parlamentul European, Renew Europe, a cerut suspendarea PNRR al Ungariei.

„De ce? Pentru că astăzi nu avem garanţii că banii vor ajunge la ungurii cinstiţi şi merituoşi - şi nu la apropiaţii lui Orban”, adaugă Cioloş.

Acesta i-a cerut săptămâna trecută Ursulei von der Leyen să nu aprobe PNRR al Ungariei pentru ca cele şapte miliarde de euro „să nu ajungă în buzunarele greşite”, în condiţiile în care Ungaria nu recunoaşte competenţa Parchetului European.

„Dragă Ursula, Vă scriem pentru a ne exprima îngrijorările. Până la 12 iulie va trebui <să aprobaţi> planul de recuperare şi rezilienţă al lui Viktor Orbán. Ungaria este eligibilă să primească până la 7 miliarde de euro. Şi totuşi veţi avea foarte puţine mijloace pentru a vă asigura că aceşti bani nu ajung în buzunarele greşite - după cum ştiţi, regimul Orbán nu recunoaşte competenţa Parchetului European. Frauda în Ungaria lui Viktor Orbán este endemică - sau pentru a cita Comisia: este <sistemică>. În 2020, serviciile dvs. au constatat inadecvarea cadrului anticorupţie al Ungariei şi că <ancheta şi urmărirea penală par mai puţin eficiente în Ungaria decât în alte state membre> şi <lipsesc acţiuni sistematice determinate pentru urmărirea penală a corupţiei la nivel înalt>”, potrivit scrisorii semnată de către Dacian Cioloş.

CITEŞTE ŞI: „Existenţa Uniunii Europene este pusă în pericol”. Avertisment al comisarului UE pentru justiţie

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici