Politicienii au comentat decizia CNA privind mediatizarea candidaţilor la alegeri

Reprezentanţii principalelor partide au comentat, marţi, noile reglementări anunţate de CNA, referitoare la prezenţa candidaţilor în cadrul emisiunilor tv şi radio, în perspectiva alegerilor din noiembrie.

17 afișări
Imaginea articolului Politicienii au comentat decizia CNA privind mediatizarea candidaţilor la alegeri

Politicienii au comentat decizia CNA privind mediatizarea candidaţilor la alegeri (Imagine: Mediafax Foto)

Motreanu: Introducerea tarifelor nu asigură egalitatea de şanse

Şeful campaniei electorale a PNL, secretarul general Dan Motreanu, a declarat că decizia CNA privind negocierea tarifelor pentru emisiunile tv şi radio electorale de către candidaţi nu este o măsură bună, pentru că nu asigură egalitatea de şanse.

"Este pentru prima dată când se introduce acest lucru în România. Din punctul meu de vedere, nu este o măsură foarte bună pentru că ea creează avantaje unor candidaţi şi dezavantaje candidaţilor care nu au posibilităţi materiale. Sper ca tarifele să fie aceleaşi pentru toţi candidaţii. E o mare greşeală care s-a făcut neasigurându-se egalitatea de şanse a candidaţilor", a susţinut Dan Motreanu.

Liberalul a explicat că această măsură încurajează "candidaţii care au foarte mulţi bani", menţionând că "votul uninominal se transformă astfel într-un privilegiu al celor care au foarte mulţi bani", iar acei candidaţi care sunt bugetari sau care nu au posibilităţi foarte mari s-ar putea retrage de pe liste pe motiv că nu au bani pentru a plăti campania la televizor.

Bolcaş: Decizia CNA - un abuz care trebuie sancţionat de Parlament

Vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş consideră că decizia CNA ca tarifele pentru apariţiile la televiziune şi radio din campania electorală să se negocieze direct cu candidaţii reprezintă "un abuz care trebuie sancţionat de Parlament".

"CNA greşeşte şi îşi depăşeşte atribuţiile. Există o comisie parlamentară care reglementează campania electorală prin audio-vizual. În lipsa unei hotărâri a Comisiei parlamentare, CNA nu are dreptul să facă nimic", a declarat Lucian Bolcaş.

Şereş: Decizia CNA duce la o bătălie pentru resurse

Secretarul general al PC, Codruţ Şereş, a declarat că decizia CNA privind negocierea tarifelor între candidaţii la alegerile parlamentare şi posturile de radio şi televiziune private pentru apariţia în emisiunile electorale şi publicarea acestor preţuri "încarcă bugetele candidaţilor".

"Această decizie transformă bătălia pentru uninominal într-o bătălie pentru resurse materiale", a mai declarat Codruţ Şereş.

Duvăz: Decizia CNA va ajuta la transparentizarea cheltuielilor

Purtătorul de cuvânt al deputaţilor PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, a declarat că decizia CNA potrivit căreia tarifele plătite de candidaţii la Parlament pentru accesul în emisiunile electorale să fie publice este una corectă, care ajută la transparentizarea cheltuielilor.

"Este o decizie corectă pentru că toate cheltuielile din campanie trebuie să fie cât mai transparente, ca să se facă corect aplicarea legii şi legislaţia privind cheltuielile de campanie să fie respectată. Este o idee bună", a declarat Duvăz.

Eckstein: Şansele candidaţilor bogaţi vor creşte

Senatorul UDMR Eckstein Kovacs Peter consideră că decizia CNA potrivit căreia tarifele plătite de candidaţii la Parlament pentru accesul în emisiunile electorale să fie publice este binevenită, însă măsura va duce la creşterea şanselor unor candidaţi bogaţi în detrimentul altora.

"Decizia CNA este binevenită, iar transparenţa este o componentă a ei. Cred că măsura va creşte şansele unor candidaţi bogaţi în detrimentul altora care nu vor avea foarte mulţi bani să dea pentru apariţiile la posturile de radio şi tv", a declarat Eckstein Kovacs Peter.

Candidaţii la alegerile parlamentare vor negocia cu televiziunile şi radiourile tarifele pe emisiune şi pe unitatea de timp privind accesul acestora în emisiunile de promovare electorală, preţurile urmând să fie făcute publice, potrivit unei Decizii a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici