Ponta: Autorităţile locale să actualizeze listele electorale. De luni să revină toţi din concediu

Premierul Victor Ponta a cerut autorităţilor locale să înceapă procesul de actualizare a listelor electorale, astfel încât Guvernul să poată transmite Curţii Constituţionale datele solicitate, dar şi să transmită un mesaj de stabilitate în această perioadă.

1133 afișări
Imaginea articolului Ponta: Autorităţile locale să actualizeze listele electorale. De luni să revină toţi din concediu

Ponta: Autorităţile locale să actualizeze listele electorale. De luni să revină toţi din concediu (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

El a mai solicitat autorităţilor locale, într-o videoconferinţă vineri, să se asigure că toate persoanele implicate vor reveni din concediu începând cu săptămâna viitoare, precum şi să explice opiniei publice "ce s-a întâmplat şi ce se întâmplă cu adevărat", arătând că există multă confuzie şi dezinformare.

Premierul a precizat că Institutul Naţional de Statistică nu poate încheia până la 31 august procesul de centralizare a datelor adunate la recensământul populaţiei, astfel că autorităţile locale trebuie să verifice informaţiile privind evidenţa populaţiei.

Guvernul se va reuni, marţi, în şedinţă pentru a adopta deciziile necesare stabilirii numărului real al cetăţenilor cu drept de vot din fiecare unitate administrativ-teritorială.

Curtea Constituţională a amânat până în 12 septembrie decizia privind referendumul, menţionând că a primit date "contradictorii" privind listele electorale permanente şi că a cerut Guvernului ca până la 31 august să să transmită listele în baza cărora s-a organizat referendumul.

În aceste condiţii, Crin Antonescu rămâne preşedinte interimar până la acea dată.

Decizia a fost luată joi, după ce miercuri seara a solicitat informaţii de la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi de la Institutul Naţional de Statistică.

Senatorul PSD Dan Şova a declarat, joi, că premierul Victor Ponta "va ordona" efectuarea a 18 ore de muncă pe zi pentru finalizarea reactualizării listelor electorale permanente până în data de 12 septembrie. El a precizat că toate listele trebuie modificate şi puse în acord cu numărul real al populaţiei.

Oficialii Ministerului Administraţiei şi Internelor declarau, pentru MEDIAFAX, miercuri seară, că instituţiei i-au fost solicitate de către Curtea Constituţională, miercuri, precizări privind numărul de persoane aflate pe listele electorale în 29 iulie şi că a fost deja comunicat că acesta este de 18.292.514.

Participarea la referendum a fost de 46,24%, iar dintre alegători, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar 11,15% s-au pronunţat împotrivă, potrivit rezultatelor finale ale referendumului din 29 iulie, anunţate miercuri de BEC.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a apreciat, vineri, că preşedintele suspendat, Traian Băsescu, ar putea cere Curţii Constituţionale urgentarea soluţionării cauzei privind validarea referendumului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici