Ponta: Băsescu, Boc şi europarlamentarii PDL dovedesc, prin tăcere, complicitate cu Tokes

Liderul PSD Victor Ponta i-a acuzat, luni, pe şeful statului, Traian Băsescu, pe premierul Emil Boc şi pe europarlamentarii PDL Elena Băsescu, Monica Macovei şi Cristian Preda că, nereacţionând la declaraţiile lui Laszlo Tokes privind autonomia, dovedesc complicitate cu acesta.

27 afișări
Imaginea articolului Ponta: Băsescu, Boc şi europarlamentarii PDL dovedesc, prin tăcere, complicitate cu Tokes

Ponta: Băsescu, Boc şi europarlamentarii PDL dovedesc, prin tăcere, complicitate cu Tokes (Imagine: David Nika/Mediafax Foto)

"Sancţionăm lipsa de reacţie a lui Traian Băsescu şi Emil Boc, sancţionăm complicitatea lui Traian Băsescu cu declaraţiile iresponsabile ale lui Laszlo Tokes, un europarlamentar ajuns vicepreşedinte al Parlamentului European în urma voturilor lui Cristian Preda, Elena Băsescu, Monica Macovei şi toată echipa lor", a precizat Ponta.

El a susţinut că Elena Băsescu, Monica Macovei şi Cristian Preda s-au bătut în PE, împotriva opoziţiei grupurilor socialist şi liberal, pentru a obţine pentru Laszlo Tokes funcţia de vicepreşedinte al PE.

"Laszlo Tokes este acolo (în Parlamentul European, n.r.) pentru că a fost susţinut de Preda, Macovei, Elena Băsescu. Acum nu au reacţie, se ascund, se dovedeşte complicitatea lor cu Laszlo Tokes şi declaraţiile iresponsabile ale acestuia", a spus Ponta.

Vicepreşedintele Parlamentului European Tokes Laszlo a declarat, joi, la Universitatea de Vară "Tusvanyos", că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă.

"Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar în acel moment nu veţi mai fi la guvernare (UDMR - n.r.), pentru că am manifesta împotriva voastră", a afirmat Tokes, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Vineri, Tokes a lansat o chemare către toate comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să continue lupta pentru obţinerea autonomiei. "Lansez o chemare către comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să revitalizăm cooperarea organizaţiilor care ne reprezintă interesele şi să mergem mai departe cu lupta noastră pentru obţinerea autonomiei", a spus Tokes.

Vicepreşedintele PE a declarat, sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că naţionaliştii români greşesc atunci când cred că maghiarii vor să ia Ardealul românilor, ei dorind ca, pe lângă suveranitatea României, să aibă dreptul de a-şi gestiona singuri problemele.

"Şi naţionaliştii români greşesc atunci când cred că noi încă vrem să luăm Ardealul. Nici nu ne trece prin cap aşa ceva. Să discutăm cu cărţile pe masă (motto-ul taberei - n. r.) şi vă atenţionez că nu ne place să jucăm cu cărţi false. Ardealul îşi imaginează o independenţă care ar putea fi similară în Muntenia şi Oltenia, un regionalism asimetric, aşa ne imaginăm noi autonomia secuiască. Pe lângă suveranitatea României, vrem şi noi să avem dreptul să ne gestionăm singuri problemele", a spus Tokes.

Premierul Emil Boc a răspuns, vineri, declaraţiilor vicepreşedintelui Parlamentului European Tokes Laszlo referitoare la autonomie, declarând că România are o Constituţie care trebuie respectată, şi nu discutată.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că declaraţia vicepreşedintelui PE Laszlo Tokes privind autonomia Ţinutului Secuiesc este "inacceptabilă" şi "nu contribuie la reconciliere".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici