Ponta, despre absenţa de la întâlnirea cu Victoria Nuland: Am fost în vizită privată în Italia. Nuland a venit pentru un subiect confidenţial

Premierul Ponta afirmă că nu s-a întâlnit cu asistentul secretarului american de Stat, Victoria Nuland, deoarece avea programată o vizită privată de trei zile în Italia şi că tema pentru care oficialul SUA a venit la Bucureşti este confidenţială, iar Corlăţean era îndreptăţit să exprime poziţia.

2361 afișări
Imaginea articolului Ponta, despre absenţa de la întâlnirea cu Victoria Nuland: Am fost în vizită privată în Italia. Nuland a venit pentru un subiect confidenţial

Victor Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

El a arătat, la Antena 3, că în vizita în Italia, programată dinainte, a fost însoţit de soţia sa şi s-a întâlnit cu liderul partidului de guvernământ italian, în contextul în care la Roma urmează să fie organizat, peste o lună, Congresul Partidul Socialiştilor Europeni, unde va fi nominalizat şi candidatul pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene.

"În primul şi în primul rând, aveam programată dinainte de Anul Nou o vizită privată în Italia. Am fost, deci, în Italia cu soţia mea, ocazie cu care însă m-am întâlnit şi cu omologul meu, liderul partidului de guvernământ din Italia, pentru că, peste fix o lună, la Roma, va fi Congresul Partidului Socialiştilor Europeni în care se desemnează candidatul pentru Comisia Europeană, pentru preşedintele Comisiei Europene", a spus Ponta.

Premierul a arătat totodată că ştia care este subiectul principal pentru care oficialul american vine la Bucureşti şi că acest subiect a fost discutat şi la ultimul Consiliu de Apărare a Ţării (CSAT), fiind nepublic, confidenţial şi pentru care ministrul de Externe, Titus Corlăţean, este cel mai îndreptăţit să exprime punctul de vedere al Guvernului.

"Este un subiect care ţine de raporturile dintre România şi SUA, dar pe care l-am discutat şi-l vom discuta doar în CSAT, nu pot să dau niciun altfel de indicii. Domnul ministru Corlăţean este de departe cel mai îndrituit şi, prin funcţie 0 e ministru de Externe - prin cunoştinţele sale diplomatice, şi discutând cu celelalte instituţii ale statului, să spună punctul de vedere al Guvernului, un punct de vedere construit în relaţia România-America. Deci, e foarte bine că doamna Nuland a fost la Bucureşti, este foarte bine că s-a discutat despre acest subiect important, s-au abordat şi altele (...) Aici nu e vorba de un preşedinte, un prim-ministru sau un ministru de Externe, e vorba de noi ca ţara, şi America are şi trebuie să aibă, aşa cum avem şi noi despre America, o atitudine pozitivă. În rest s-a discutat despre subiectele care erau importante", a spus Ponta.

Premierul a apreciat astfel că "nebunia" cum că oficialul SUA a venit la Bucureşti pentru a certa Guvernul este "o iluzie fanariotă, că te duci şi te plângi şi vine cineva".

În privinţa vizitei sale în Italia, Ponta a apreciat că preşedintele Traian Băsescu era informat, deoarece Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) ştia unde a plecat.

"Am văzut ba că am fost la schi în Austria...nu schiez, n-am nimic împotrivă, îi felicit pe toţi cei care schiază, eu nu schiez. Ba că am fost la vânătoare la Balc. Sunt cunoscut că nu agreez vânătoarea şi nu mă duc la nicio vânătoare. Nişte oameni oarecum disperaţi (...) Deci, când nu sunt la Guvern sau într-o vizită externă sau într-o vizită în ţară, sunt cu familia, e foarte simplu, nu trebuie să-şi facă griji oamenii domnului Băsescu. De altfel, preşedintele ştia unde sunt că SPP-ul ştie întotdeauna unde mă aflu", a afirmat Ponta.

În privinţa relaţiei cu SUA, premierul a arătat că România doreşte să îşi dezvolte această relaţie, dar vrea să aibă legături şi cu alţi parteneri externi, inclusiv un parteneriat strategic cu China.

Întrebat, astfel, care este poziţia României faţă de SUA şi dacă s-a făcut o modificare, Ponta a răspuns că da.

"S-a făcut o modificare. În primul rând, orientarea noastră pro-europeană şi pro-transatlantică, parteneriatul strategic cu Statele Unite, au fost două lucruri pe care toată clasa politică...nu ştiu dacă e cineva care o contestă, este o direcţie bună a României şi în această direcţie trebuie să mergem. E bine că suntem membri UE, e bine că avem un parteneriat strategic cu SUA, sunt lucruri importante care ţin de relaţia noastră şi care, de fiecare dată, se pot îmbunătăţi. Bun, dar pentru români ce e important? Pentru români este important să ştie că sunt parteneri ai SUA, avem securitate, dar ideea vizelor e extrem de importantă pentru români şi de aceea trebuie să o discutăm şi o discutăm nu cu bătut cu pumnu-n masă, dar de fiecare trebuie să existe (...) Unde-i schimbarea? Spre deosebire de preşedintele Băsescu, care a avut o gândire extrem de îngustă şi foarte personală, a zis: Domne, ce-mi foloseşte mie, României, nu mă interesează, mie ce-mi foloseşte? Eu cred că, fiind membră a UE, că având parteneriat strategic cu SUA, pentru dezvoltarea noastră în primul rând economică, dar şi politică, să ai relaţii foarte bune cu Turcia, de exemplu - este principalul partener comercial al României - China, o ţară care nu doar importăm noi de acolo, dar putem să exportăm, chiar şi cu Rusia. Eu vreau, fiind şi dintr-o altă generaţie, având şi capacitatea de a relaţiona cu parteneri internaţionali mult mai mare decât Băsescu, vreau să păstrez relaţia pro-europeană şi americană a României, dar să deschidem România către cât mai mulţi parteneri şi asta înseamnă investiţii, locuri de muncă, exporturi pentru România", a spus Ponta.

Asistentul secretarului american de Stat pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland, a efectuat, vineri şi sâmbătă, o vizită la Bucureşti, în cadrul căreia a fost primită la Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu şi s-a întâlnit cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean, cu procurorul-şef al DNA, Laura-Codruţa Kovesi, dar şi cu membri ai societăţii civile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici