Ponta despre acuzaţiile de plagiat: Sigur voi rămâne cu nişte răni, dar asta e viaţa

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, referindu-se la acuzaţiile de plagiat care i se aduc, că dacă îşi va face datoria faţă de oameni, iar Guvernul va lua măsurile aşteptate, "bătăliile politice vor rămâne în urmă", spunând însă că el va rămâne cu "nişte răni".

795 afișări
Imaginea articolului Ponta despre acuzaţiile de plagiat: Sigur voi rămâne cu nişte răni, dar asta e viaţa

Victor Ponta (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri seară, la Craiova, fiind întrebat despre decizia Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, că el a respectat toate procedurile legale, iar din punctul său de vedere contează cel mai mult decizia Comisiei de Etică a Autorităţii Naţionale de Cercetare.

"Conform Legii educaţiei, eu am urmat toate procedurile legale, Comisia de Etică a Autorităţii Naţionale de Cercetare s-a pronunţat, iar restul e politică şi ne batem politic. Până la urmă oamenii vor aprecia în noiembrie dacă Guvernul pe care îl conduc merită să rămână în continuare în funcţie, dacă nu sigur vor vota pe altcineva. Dacă îmi fac datoria faţă de oameni şi Guvernul va lua măsurile pe care oamenii le aşteaptă de la noi, bătăliile politice vor rămâne în urmă. Sigur, voi rămâne cu nişte răni, dar asta e viaţa", a declarat Ponta.

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a hotărât că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiată, "prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele".

"Comisia îşi exprimă cu această ocazie serioase dubii privind calitatea actului de coordonare ştiinţifică în cazul analizat", se arată în raportul Comisiei de Etică.

Una dintre analizele din raportul Comisiei de Etică se numeşte "Procedee şi tipuri de plagiere în teza de doctorat a domnului Victor Ponta", iar cea de-a doua reprezintă o anexă nr. 2 care cuprinde lista paginilor din teză cu texte reproduse fără respectarea regulilor de citare din cele patru lucrări ştiinţifice sursă. Astfel, sunt scoase în evidenţă "locurile foarte multe din teză unde s-a copiat şi în ce fel s-a copiat", explicând că această copiere a fost făcută "prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri, sau prin inversare unor blocuri de text în raport cu sursele, dar şi prin preluarea fără note de subsol a unor bucăţi de text, ceea ce arată că autorul a văzut măcar cum se citează corect".

Universitatea Bucureşti s-a autosesizat în cazul suspiciunii de plagiat în teza de doctorat a premierului Victor Ponta, în baza Cartei Universităţii din Bucureşti.

Decizia Comisiei de Etică a UB a fost anunţată vineri, la o zi după ce Consiliul Naţional de Etică a informat că titlul de doctor în Ştiinţe Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003 şi calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susţine.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că în privinţa tezei de doctorat a lui Victor Ponta va respecta decizia Consiliului Naţional de Etică (CNE) - singurul for competent să se pronunţe în caz, conform legii "făcute de Funeriu", şi nu de ea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici