Ponta: Geoană nu mai are loc în PSD. Năstase: Geoană nu va fi schimbat din funcţia de preşedinte al Senatului

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat marţi, răspunzând unei întrebări, că Mircea Geoană nu mai are loc în formaţiunea social-democrată. În schimb, Adrian Năstase susţine că PSD nu continuă demersurile pentru revocarea din funcţia de preşedinte al senatului a lui Mircea Geoană.

1977 afișări
Imaginea articolului Ponta: Geoană nu mai are loc în PSD. Năstase: Geoană nu va fi schimbat din funcţia de preşedinte al Senatului

Mircea Geoană şi Victor Ponta (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Întrebat ce a cerut în sesizare, Ponta a spus: "Nimic special. Orice membru al PSD trebuie să respecte Statutul".

El a precizat că a cerut în sesizare ca Statutul PSD să fie respectat şi le-a solicitat jurnaliştilor să se adreseze preşedintelui Comisiei de arbitraj, Dan Şova, pentru a preciza care sunt reproşurile aduse lui Geoană.

"Întrebaţi-l pe domnul Şova, eu mi-am spus punctul de vedere ieri, pentru mine subiectul e închis", a spus Ponta.

Întrebat dacă Geoană mai are loc în PSD, Victor Ponta a răspuns: "Nu, nu mai are loc în PSD".

El a arătat că, din punctul de vedere al PSD, Geoană şi-a pierdut sprijinul politic pentru funcţia de preşedinte al Senatului, conform deciziei CCR.

"Nu poţi să rămâi preşedintele unei Camere dacă nu te sprijină nimeni, pentru că nu e funcţie aleasă de către cetăţeni, e o funcţie politică. Faptul că ieri UNPR şi PDL s-au bătut să rămână Geoană în funcţie şi au fugit după aceea era o confirmare de care noi aveam nevoie. Şerban Mihăilescu şi cu Rădulescu au cerut pauze de consultări şi au plecat din sală. Dacă ar fi dorit înlocuirea lui Geoană, ar putut să fi rămas în sală şi să voteze", a spus Ponta.

El a arătat că Geoană nu mai poate rămâne în PSD, pentru că nu a respectat o decizie a partidului.

"În momentul în care nu respecţi o decizie de partid şi te aliezi cu cei de la putere - nu poţi să fii şi la putere şi în opoziţie în acelaşi timp. Din punctul ăsta de vedere, cred că ieri a fost o zi foarte utilă pentru toată lumea, ne-am lămurit", a spus Ponta.

Ulterior, liderul social-democrat Victor Ponta a precizat într-un comunicat de presă că PSD va persista în încercarea de înlocuire a lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului, dar nu va da curs niciunei încercări de revocare, proces care ar duce la pierderea funcţiei de către PSD.

În comunicatul semnat de Victor Ponta se arată că, în urma refuzului lui Mircea Geoană de a respecta deciziile BPN şi ale grupului senatorilor PSD, s-au luat următoarele decizii:

"Comisia de Arbitraj şi Integritate Morală a partidului va analiza încălcările statutare comise de domnul Mircea Geoană şi va propune sancţiunile care se impun. Precizăm că PSD va persista în încercarea de înlocuire a domnului Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului cu domnul Titus Corlaţean, în conformitate cu Decizia 601 din 14 noiembrie 2005 a Curţii Constituţionale, precum şi cu votul din Biroul Permanent Naţional. De asemenea, precizăm că PSD nu va da curs, aşa cum se sugerează în prezent, nici unei încercări de revocare din funcţie a domnului Mircea Geoană, proces care ar duce la pierderea funcţiei de către PSD".

Adrian Năstase: Geoană nu va fi schimbat din funcţia de preşedinte al Senatului

Pe de altă parte, preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, a declarat, marţi, că, în condiţiile în care nu s-a acceptat ca grupul PSD din Senat să îl înlocuiască pe preşedintele acestui for legislativ, social-democraţii nu vor continua demersurile pentru revocarea din funcţie a lui Mircea Geoană.

Năstase a susţinut că, potrivit deciziilor Curţii Constituţionale, ar trebui ca grupul parlamentar care a propus preşedintele Senatului să nominalizeze şi înlocuitorul acestuia. El a adăugat că, în condiţiile în care acest lucru nu a fost acceptat, la Senat, pentru înlocuirea de către PSD a lui Geoană, formaţiunea social-democrată nu va continua demersurile pentru revocarea acestuia.

Adrian Năstase a arătat că, dacă s-ar ajunge la revocarea din funcţie a lui Mircea Geoană, ar exista riscul ca şefia Senatului să fie preluată de PDL.

Preşedintele CN al PSD a menţionat că PSD renunţă la formula revocării lui Geoană de la şefia Senatului, întrucât ar aduce avantaje puterii, şi insistă pe varianta înlocuirii acestuia, urmând ca relaţia lui Geoană cu PSD să fie discutată "în linişte" în Comisia de arbitraj.

Năstase a subliniat că nu este nici un fel de incompatibilitate între declaraţiile făcute de Ponta şi cele făcute de el.

Adrian Năstase a precizat că PSD a încercat luni înlocuirea lui Geoană cu Titus Corlăţean, considerând că cineva din grup poate să fie o soluţie de mai mare eficienţă din punct de vedere politic pentru PSD.


"Puteţi compara cu felul în care acţionează Anastase la Cameră. Se vede clar determinarea şi faptul că sprijină în mod necondiţionat - vorbesc de angajamentul politic. În ceea ce priveşte Senatul, nu există disciplina necesară a comunicării cu partidul şi de aici solicitarea BPN al PSD", a spus Năstase.

El a precizat că, dacă PSD merge pe formula de vacantare a postului prin revocarea lui Geoană, s-ar ajunge la situaţia în care postul ar fi dobândit prin vot majoritar de PDL sau UDMR, fapt care nu ar conveni PSD.

"Geoană a încercat în permanenţă să se prezinte ca un centru de putere independent de partid. Noi nu avem sistemul din Marea Britanie cu un speaker independent de partid, el e acolo ca reprezentant al partidului", a spus Năstase.

În ceea ce priveşte solicitarea de înlocuire a lui Geoană cu Corlăţean, Năstase a spus că, în măsura în care o astfel de variantă poate fi acceptată de către putere şi de Senat, PSD va dori ca o astfel de soluţie să fie dusă la capăt, deşi nu crede că are şanse.

Întrebat dacă Geoană mai are loc în PSD, Năstase a evitat un răspuns tranşant, precizând că relaţia lui Geoană cu PSD este o altă problemă, care se va discuta în zilele următoare în partid.

Citeşte şi Iliescu: PSD nu va cere revocarea lui Geoană. Situaţia rămâne aşa cum este

Citeşte şi Ponta: Iliescu şi Năstase au exprimat opinii personale. Dacă e necesar convoc CEx şi congres

BPN al PSD a decis, luni, înlocuirea lui Mircea Geoană în funcţia de preşedinte al Senatului cu Titus Corlăţean. Imediat după şedinţa BPN în care decizia a fost luată, în absenţa lui Geoană şi cu doar un vot împotrivă, Victor Ponta a mers la grupul PSD din Senat. La reuniunea grupului, la care a fost prezent şi Geoană, decizia a fost din nou supusă la vot, fiind înregistrate cinci abţineri şi niciun vot împotrivă.

După şedinţa grupului, Mircea Geoană a declarat că decizia este "pripită şi nejustificată", că aceasta face rău partidului şi este determinată de "interese meschine". Geoană a apreciat că decizia conducerii PSD reprezintă "o greşeală strategică", pentru că aceasta va duce la pierderea de către social-democraţi a poziţiei de preşedinte al Senatului. El a adăugat că, de fapt, "va fi oferită pe tavă" această funcţie puterii.

Luni după-amiază, PSD a solicitat oficial, în plenul Senatului, condus de Mircea Geoană, înlocuirea acestuia din funcţie cu senatorul PSD Titus Corlăţean.

Luni nu a fost luată nicio decizie în plenul Senatului, şedinţa fiind suspendată după ce parlamentarii PDL şi UNPR au plecat de la lucrări, în timpul unei pauze.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că prin refuzul de a accepta decizia BPN de înlocuire de la preşedinţia Senatului, Mircea Geoană s-a situat clar în afara partidului.

"Mircea Geoană a arătat astăzi (luni, n.r.) foarte clar că nu mai este în PSD, nerespectând nici decizia grupului PSD din Senat, nici decizia Biroului Permanent. Prin nerespectarea lor, Geoană s-a situat foarte clar în afara partidului. Un al doilea element pozitiv a ceea ce s-a întâmplat astăzi în plenul Senatului este că s-a văzut foarte clar care sunt în realitatea susţinătorii lui Geoană: Şerban Mihăilescu de la UNPR şi Cristian Rădulescu de la PDL", a declarat Ponta.

Surse din partid au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că Victor Ponta va face, marţi, o sesizare către Comisia de Integritate Morală şi Arbitraj a partidului în cazul Mircea Geoană, care riscă excluderea din PSD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici