Ponta la CNN: Extremişti ca Farage să ştie că România e o poveste de succes, iar românii sunt cinstiţi

Politicieni extremişti şi populişti ca liderul UKIP, Nigel Farage, ar trebui să ştie că, în prezent, România este o "poveste de succes" în cadrul UE, iar 99% dintre românii care muncesc în străinătate sunt cinstiţi şi foarte bine calificaţi, a afirmat, marţi seara, la CNN, premierul Victor Ponta.

681 afișări
Imaginea articolului Ponta la CNN: Extremişti ca Farage să ştie că România e o poveste de succes, iar românii sunt cinstiţi

Nigel Farage (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Liderul formaţiunii naţionaliste Partidul Independenţei din Marea Britanie (UKIP), Nigel Farage, a declarat, într-un interviu acordat LBC, că ar fi "îngrijorat" dacă alături de el s-ar muta nişte imigraţi români, invocând statisticile privind infracţiunile comise de români.

Ulterior, Farage a invocat faptul că ar fi fost obosit şi şi-a cerut scuze, dar într-o scrisoare publică s-a declarat în continuare deranjat de români şi a susţinut că 7% dintre reţelele de crimă organizată din Uniunea Europeană sunt constituite de români.

Marţi seara, într-un scurt interviu cu jurnalistul britanic Richard Quest, realizat de la Londra, Ponta a fost întrebat cât de mult l-au deranjat aceste remarci, el răspunzând că nu este deranjat şi că, în pofida afirmaţiilor lui Farage, România este o poveste de succes în cadrul Uniunii Europene, iar Farage este extremist şi populist.

"Nu sunt deranjat, ca să fiu sincer. Primii doi-trei ani în calitate de membru al UE au reprezentat o experienţă dificilă pentru România din punct de vedere economic, social şi al competitivităţii, dar acum suntem ţara cu cea mai rapidă creştere economică din regiune, iar toţi politicienii, chiar şi extremişti şi populişti ca domnul Farage, ar trebui să ştie că suntem graniţa de est a UE şi NATO şi suntem acum o poveste de succes care poată fi dată exemplu Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei drept cale de urmat, iar împreună putem fi mai puternici în faţa noi mişcării de tip Uniunea Sovietică", a afirmat Ponta.

Ponta a fost solicitat să răspundă acuzelor lui Farage, potrivit căruia 7% din reţelele de crimă organizată din UE sunt româneşti şi a arătat că 99% dintre muncitorii români din strîinătate sunt cinstiţi.

"Aş spune că 99% dintre românii care trăiesc în Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania sunt foarte cinstiţi, muncitori şi foarte bine calificaţi. Este păcat pentru România că pe aceşti tineri nu putem să-i ţinem aici în România - preferă să aibă o viaţă mai bună, salarii mai bune, condiţii de muncă mai bune acolo. Desigur, a da vina pe toată populaţia României, Bulgariei, nu are importanţă, a Ungariei, doar pentru a câştiga voturi, aşa cum face domnul Farage, este o politică lipsită de sens şi nu ajută în niciun fel societatea britanică sau europeană", a afirmat Ponta.

El a adăugat că un astfel de atac din partea unui partid nu este neapărat rasist, ci populist pentru că se foloseşte de sentimentele primare ale cetăţenilor, care se tem de pierderea locurilor de muncă sau pentru siguranţa zilnică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici