Ponta: MCV o fi atins obiective importante, dar un mecanism doar pe România şi Bulgaria este depăşit

Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie o fi atins obiective importante, România având o justiţie independentă, dar un mecanism aplicat doar pentru România şi Bulgaria este depăşit de situaţia actuală, fiind nevoie de unul european pentru toată lumea, a afirmat premierul Victor Ponta.

119 afișări
Imaginea articolului Ponta: MCV o fi atins obiective importante, dar un mecanism doar pe România şi Bulgaria este depăşit

Ponta: MCV o fi atins obiective importante, dar un mecanism doar pe România şi Bulgaria este depăşit (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Eu sunt de părere celor care - şi am văzut că şi preşedintele Iohannis şi mulţi alţi oameni politici, şi ministrul Justiţiei, au spus - că MCV o fi atins obiective importante, chiar avem o justiţie independentă în România, şi că atât timp cât se creează un mecanism european, pentru toată lumea, este în regulă. Un mecanism doar pentru România şi Bulgaria e depăşit de situaţia actuală", a spus Ponta la România TV.

El a adăugat că acestea sunt lucruri care ţin de poziţia României în Uniunea Europeană.

Comisia pentru Control Bugetar (CONT) a Parlamentului European a organizat, marţi, o audiere privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în ceea ce priveşte Bulgaria şi România, raportor fiind europarlamentarul Monica Macovei. Scopul audierii este de a permite "o discuţie profundă la nivelul PE pentru a evalua modul în care România şi Bulgaria implementează angajamentele privind reforma judiciară, lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate".

La audieri au participat secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, precum şi experţi din România şi Bulgaria dar şi alte ţări UE.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, la Bruxelles, că se va putea vorbi despre eliminarea MCV în momentul în care Parlamentul va aproba cererile de ridicare a imunităţii şi când nu vor mai fi propuneri de limitare a competenţelor instituţiei pe care o conduce.

Kovesi a arătat că evaluarea MCV "nu are de ce să ne îngrijoreze, nu are de ce să ne încurce, ci, dimpotrivă, poate să rămână în continuare un instrument util".

Ân schimb, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a spus, la Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European, că România a depăşit etapa reformei sistemului judiciar, acum consolidând sistemul, şi nu mai este nevoie să fie în defensivă pe acest subiect

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici