Ponta: Noi ne dorim alegeri cât mai repede, chiar şi simultan, care să nu fie fraudate

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că USL îşi doreşte alegeri cât mai repede, chiar şi în varianta comasării localelor cu parlamentarele, dar care să nu poată fi fraudate.

408 afișări
Imaginea articolului Ponta: Noi ne dorim alegeri cât mai repede, chiar şi simultan, care să nu fie fraudate

Ponta: Noi ne dorim alegeri cât mai repede, chiar şi simultan, care să nu fie fraudate (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Ponta a spus că USL agreează orice variantă care ar putea grăbi organizarea alegerilor.

"Noi ne dorim alegeri cât mai repede, alegeri care să nu poată fi fraudate, pentru a îndepărta cât mai rapid un regim care a făcut numai rău României", a afirmat el.

Liderul social-democrat a precizat că PSD şi PNL se pot "adapta" la variante legate de sistemul de vot sau de calendarul alegerilor parlamentare şi locale, inclusiv în ipoteza comasării acestora.

Ponta a mai afirmat că, deocamdată, nu se pune problema unor eventuale negocieri cu arcul guvernamental pentru sistemul de vot şi calendarul alegerilor, în condiţiile în care majoritatea parlamentară a modificat modalitatea de alegere a primarilor fără a consulta opoziţia.

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că, teoretic, este posibilă comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare în anul 2012, însă oportunitatea acesteia va fi analizată în coaliţie, care va lua o decizie în acest sens.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că ideea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare este bună pentru că, "în proasta tradiţie românească", fiind decalate scrutinele, instituţiile paralizează un an, iar politicienii "îşi pierd minţile".

Preşedintele Comisiei de administraţie a Camerei, Sulfina Barbu (PDL), a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că alegerile parlamentare pot fi comasate cu cele locale dacă vor fi modificate legea administraţiei publice locale şi legea alegerilor locale, pentru prelungirea mandatelor aleşilor locali.

Sulfina Barbu a precizat că mandatele aleşilor locali pot fi prelungite cu maximum şase luni.

Eurodeputatul PDL Cristian Preda scrie, miercuri, pe blogul său, că probabil consensul va fi realizat în jurul păstrării bicameralismului, dar cu reducerea însemnată a numărului de parlamentari şi precizează că susţine comasarea localelor cu legislativele, simultan cu renunţarea la pragul electoral.

În 3 august, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la B1 TV, că el poate lua în calcul cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare doar dacă această ipoteză vine din partea partidelor, precizând că, tehnic, o astfel de măsură este posibilă doar prin modificarea Legii administraţiei publice locale.

"Eu nu pot lua în calcul această ipoteză (cuplarea alegerilor locale cu cele legislative -n.r.) decât dacă vine de la partide. Deocamdată nu am o asemenea propunere de la partide şi nici n-aş avea ce să fac, dacă ei stabilesc să fie altfel, decât la promulgare să trimit, eventual, legea înapoi", a explicat preşedintele, răspunzând unei întrebări.

El a adăugat că, din punct de vedere tehnic, alegerile parlamentare nu pot fi modificate.

"Ce se poate face legal este ca prin legea administraţiei publice locale să se mute alegerile locale odată cu legislativele. Aşa ceva se poate, dar nu este o soluţie luată în calcul în momentul de faţă, nici n-a fost ridicată de cineva", a spus preşedintele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici