Ponta: Nu puteam invoca veto pentru buget. Băsescu ne-a scos din grupul Coeziunii. Am obţinut, de fapt, nimic

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, că România nu putea invoca de una singură dreptul de veto în Consiliul European, cu ocazia aprobării bugetului 2014-2020, preşedintele Băsescu scoţând ţara din grupul Prietenii Coeziunii şi reuşind să obţină "nimic" în privinţa alocărilor bugetare.

1204 afișări
Imaginea articolului Ponta: Nu puteam invoca veto pentru buget. Băsescu ne-a scos din grupul Coeziunii. Am obţinut, de fapt, nimic

Ponta: Nu puteam invoca veto. Băsescu ne-a scos din grupul Coeziunii. Am obţinut, de fapt, nimic

Prim-ministrul a fost întrebat dacă preşedintele Traian Băsescu ar fi putut invoca dreptul de veto la Consiliul European pentru a obţine mai multe fonduri alocate României.

"Singură, doar România, nu putea să invoce dreptul de veto, dar România până în noiembrie a fost într-un grup, al Prietenilor Coeziunii de unde s-a desprins pe ideea că preşedintele Băsescu are o relaţie foarte bună cu marii Europei şi o să obţină mai mult. Eu nu ştiu cât obţineam în plus faţă de preşedinte dacă participam, că e o simplă speculaţie, mai puţin nu obţineam sigur – că noi nu am obţinut nimic faţă de noiembrie. Deci mai puţin faţă de nimic nu puteam să obţin, că puteam să obţin mai mult...asta istoria nu se scrie cu dacă şi cu parcă", a declarat premierul Ponta.

Premierul a mai susţinut că mandatul lui Traian Băsescu se termină anul viitor, însă în ceea ce priveşte efectele reducerii bugetului alocat României cu nouă miliarde de euro efectele se vor vedea ulterior.

"Cred că unul dintre premieri a spus un lucru pe care toată lumea îl gândeşte: dacă cel care era satisfăcut şi mulţumit era prim-ministrul Marii Britanii, domnul Cameron, care a venit cu ideea să tăiem din bani şi să fie cât mai puţini bani, înseamnă că toţi ceilalţi 26 plus Croaţia au pierdut. Ce m-a supărat este şi că am pierdut foarte multe...şi bani şi condiţii favorabile, care erau trecute în proiectul iniţial al Comisiei Europene, întocmit de preşedintele Barroso, şi să mai prezinţi chestia asta ca o victorie...nimeni nu a prezentat-o cu excepţia primului-ministru britanic. Nu are cum să câştige şi primul-ministru britanic, care a zis să tăiem bani şi guvernul României sau România, care sigur a pierdut faţă de ceea ce trebuia să primească", a mai comentat premierul Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a precizat, vineri, la Bruxelles, sumele pe care le primeşte România din bugetul UE în 2014-2020 pe programe, el menţionând că în total este vorba despre un buget de 39,887 miliarde de euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici