Ponta: Propun, în declaraţia din Parlament, separarea atribuţiilor preşedintelui şi premierului

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că propune, în declaraţia sa din plenul Parlamentului, o separare clară a atribuţiilor preşedintelui de cele ale premierului, menţionând că nu a discutat cu şeful statului, dar va discuta, dacă Traian Băsescu va fi de acord.

595 afișări
Imaginea articolului Ponta: Propun, în declaraţia din Parlament, separarea atribuţiilor preşedintelui şi premierului

Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ponta a spus că propune, în declaraţia sa din plenul Parlamentului, o separare clară a atribuţiilor preşedintelui de cele ale premierului.

"Aşa este constituţional, aşa este funcţional, nu să excludem, ci să împărţim atribuţiile. Nu am discutat cu Traian Băsescu pe acest subiect, o să discut dacă şi el va fi de acord", a spus Ponta.

Premierul a afirmat că a discutat cu grupurile parlamentare UNPR, UDMR şi al minorităţilor naţionale pe tema declaraţiei pe care o va susţine în Parlament privind reprezentarea României la organismele europene.

"Am discutat şi cu grupul UNPR şi cu grupul UDMR şi cu grupul minorităţilor naţionale pentru că azi am de ţinut o declaraţie importantă în Parlament. Era normal să discut cu toate grupurile politice. Cu cei de la PDL nu am reuşit, dar aş fi discutat şi cu dânşii", a spus Ponta.

El a precizat că discuţiile cu UNPR, UDMR şi minorităţi au avut loc la invitaţia sa.

Ponta a spus că nu a cerut garanţii că va fi sprijinit de grupurile parlamentare, ci i-a informat pe reprezentanţii acestora că va prezenta în plen punctele de vedere ale Guvernului pe cele cinci teme principale aflate pe agenda europeană care privesc România: aderarea la spaţiul Schengen, MCV, gradul şi capacitatea de absorbţie a fondurilor europene, punctul de vedere al României pe bugetul 2014-2020, dezbaterea europenă privind adăugarea la Tratatul de guvernaţă a pactului creştere economică.

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a anunţat că au fost convocate, la ora transmiterii acestei ştiri, comisiile parlamentare reunite pentru afaceri europene, care să elaboreze proiectul de declaraţie privind reprezentarea la Consiliul European.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că faptul că Preşedinţia este singura instituţie care s-a ocupat în ultimii ani de temele de interes la nivel european pentru România a reprezentat o "malformaţie constituţională".

Şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care premierul Victor Ponta va prezenta o declaraţie privind problematica UE va avea loc marţi după-amiază, fiind programată începând de la ora 15.00.

Actuala putere ar putea declanşa procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Băsescu dacă acesta nu va accepta un eventual mandat al Parlamentului acordat premierului Ponta de reprezentare la Bruxelles, şeful Guvernului spunând că nu doreşte acest lucru, dar nici nu exclude scenariul.

Preşedintele Traian Băsescu le-a răspuns ziariştilor care l-au întrebat, în 23 mai, la Bruxelles, dacă se vor vedea la următorul Consiliu European, din 28 iunie: "De ce? Nu veniţi?".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici