Ponta: Provocările ca în cazul Kover au o ţintă pe termen lung, dar noi suntem mai deştepţi

Premierul Victor Ponta a cerut miniştrilor de Externe şi Interne să menţine o poziţie fermă faţă de preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, arătând totodată că acţiunile oficialului maghiar au o ţintă pe termen lung, dar că autorităţile române sunt "mai deştepte" şi nu se vor lăsa provocate.

550 afișări
Imaginea articolului Ponta: Provocările ca în cazul Kover au o ţintă pe termen lung, dar noi suntem mai deştepţi

Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

El a mulţumit celor doi miniştri pentru modul ferm, raţional şi echilibrat în care au gestionat "atitudinea provocatoare şi iresponsabilă" a preşedintelui Parlamentului ungar.

"Vreau să vă rog în acelaşi timp să arătăm că noi suntem mai raţionali sau, ca să mă exprim mai nediplomatic, noi suntem mai deştepţi, nu ne lăsăm provocaţi şi nici nu ducem lucrurile dincolo de limita normală. Eu cred că provocările de acest gen au o ţintă pe termen lung şi trebuie să ne apărăm interesele naţionale, lucrurile care ţin de identitatea noastră şi de prezenţa în Europa", a spus Ponta la începutul şedinţei de guvern, în faţa presei.

Premierul a declarat anterior că atitudinea preşedintelui Parlamentului ungar de a veni în România pentru a face campanie electorală în favoarea unei forţe extremiste este reprobabilă, dar că speră totuşi ca acesta să respecte măcar legile, "pentru că normele de vecinătate parcă le-a încălcat".

El a arătat că a discutat cu miniştrii români de Externe şi Interne despre această situaţie, dar că nu doreşte să "inflameze cazul" şi să creeze un conflict din cauza iresponsabilităţii unui singur om, chiar dacă acesta ocupă o funcţie importantă.

El a precizat totodată că preşedintele Parlamentului ungar poate fi declarat "persona non grata" de către Ministerul român al Afacerilor Externe dacă atitudinea sa va depăşi limita legii şi principiul bunelor relaţii dintre România şi Ungaria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici