Ponta: Respectăm decizia CC, dar îi cerem lui Băsescu să nu promulge Legea pensiilor

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, că social-democraţii respectă decizia Curţii Constituţionale, dar că îi vor cere din nou preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge Legea pensiilor, adoptată prin "fraudă", în caz contrar declanşând suspendarea acestuia.

19 afișări
Imaginea articolului Ponta: Respectăm decizia CC, dar îi cerem lui Băsescu să nu promulge Legea pensiilor

Ponta: Respectăm decizia CC, dar îi cerem lui Băsescu să nu promulge Legea pensiilor (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Victor Ponta a precizat că, deşi nu le convine, social-democraţii vor respecta decizia Curţii Constituţionale.

El a adăugat că, indiferent de cum este considerat fondul actului normativ, adoptarea Legii pensiilor a fost făcută prin "fraudă".

Ponta a precizat că, prin urmare, PSD îi va trimite miercuri o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, soclicitându-i şefului statului să nu promulge actul normativ, ci să îl retrimită Parlamentului.

Liderul PSD a susţinut că, dacă şeful statului va promulga o lege adoptată "fraudulos", social-democraţii vor declanşa procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

"Îmi exprim în continuare speranţa că preşedintele Traian Băsescu nu va promulga această lege şi va solicita Parlamentului, aşa cum îi revine prin Constituţie, să rediscute şi să voteze Legea pensiilor cu respectarea regulilor. Nimeni nu contestă majoritatea actualului guvern, chiar dacă este fragilă. Nu este nevoie să furi voturi, poţi să îţi chemi proprii parlamentari ca să votezi o lege", a afirmat preşedintele PSD.

Precizând că nu îşi doreşte suprapunerea unei crize politice peste cea economică, Ponta a spus că declanşarea procedurii de suspendare a şefului statului este gestul politic prin care opoziţia trebuie să sancţioneze adoptarea "fraduloasă" a unei legi.

"Dacă preşedinte ţării îşi va pune semnătura pe o lege adoptată în mod fraudulos, poziţia PSD este anunţată şi decisă. Vom folosi instrumentul politic şi constituţional pe care îl avem la dispoziţie, declanşarea procedurii de suspendare. Îmi exprim speranţa şi nu îmi doresc o criză politică în acest moment peste criza economică şi socială, dar un gest evident dovedit în opinia publică, de fraudă la votarea unei legi atât de importante, nu poate să rămână nesancţionat", a afirmat Ponta.

Întrebat dacă PSD nu va mai declanşa procedura de suspendare dacă Băsescu solicită reexaminarea acesteia, Ponta a răspuns: "Nu. Dacă preşedintele refuză să o promulge în această formă şi o trimite în Parlament, iar în Parlament o discutăm şi o votăm corect. Acceptăm ideea că cei de la putere au majoritatea necesară, refacem însă un drum normal şi corect şi arătăm că o lege adoptată fraudulos nu poate intra în vigoare".

Ponta a spus că PSD nu se opune adoptării unei legi a pensiilor, deşi social-democraţii au alte opţiuni în ceea ce priveşte conţinutul legii.

"Trebuie să existe o lege a pensiilor, nu ne vom opune, chiar dacă avem o viziune diferită faţă de prevederile ei. Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană nu au cerut niciodată României să adopte o lege a pensiilor prin fraudă. (...) Nu poţi să spui că ai furat voturi pentru că cineva din afară ţi-a cerut lucrul acesta. Este o ruşine pentru România", a declarat el.

Întrebat dacă PSD poate invoca vreun motiv pentru care Băsescu ar încălca legea fundamentală prin promulgarea Legii pensiilor, preşedintele PSD a răspuns: "Este obligaţia noastră, dacă mai vrem să salvăm o brumă de respect pentru reguli şi pentru lege, să acţionăm, pentru că această lege a fost adoptată fraudulos. Contestarea trebuie să existe, altfel am fi complici în faţa fraudei şi abuzurilor unei puteri. Avem dreptate, nu ştiu dacă avem şi voturile necesare".

Ponta nu a comentat decizia Curţii Constituţionale de a respinge sesizările de neconstituţionalitate înaintate de PSD şi de PDL

El a mai precizat că PSD nu îşi schimbă poziţia în ceea ce priveşte neparticiparea la şedinţele Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor şi ale plenului condus de Roberta Anastase, până când aceasta nu va fi înlocuită de PDL.

Legea sistemului unitar de pensii publice este constituţională, potrivit hotărârii de miercuri a Curţii Constituţionale care a respins sesizările PNL şi PSD+PC.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici