Ponta: România este o democraţie. Declaraţiile premierului într-un interviu pentru Euronews

Premierul Victor Ponta, al cărui Guvern de centru-stânga vrea să îl demită pe preşedintele conservator Traian Băsescu pe care-l acuză de depăşirea atribuţiilor, într-o luptă care a creat îngrijorare la Bruxelles, a declarat într-un interviu pentru Euronews că "România este o democraţie".

1567 afișări
Imaginea articolului Ponta: România este o democraţie. Declaraţiile premierului într-un interviu pentru Euronews

Ponta: România este o democraţie. Declaraţiile premierului într-un interviu pentru Euronews

Conflictul ar putea avea consecinţe pe termen lung, în contextul în care România, afectată de corupţie, ca şi Bulgaria, potrivit ultimelor rapoarte ale Comisiei Europene (CE), vrea să adere la Spaţiul Schengen, un pas care ar putea fi amânat, apreciază Euronews. Cu doar câteva zile înainte de referendumul privind demiterea preşedintelui român, Comisia a prelungit supravegherea sistemelor justiţiei şi afacerilor interne şi luptei împotriva corupţiei.

Întrebat de Hans von der Brelie de la Euronews, realizatorul interviului, dacă România mai este o democraţie, Ponta răspunde că este "în mod categoric", împărtăşind valorile Uniunii Europene (UE) din care face parte, şi îşi exprimă "convingerea" că va dovedi acest lucru tuturor "prietenilor şi partenerilor" din Europa.

"Este război în România?", îl întreabă von der Brelie pe premier, referindu-se la cele peste 40 de ordonanţe de urgenţă emise de Guvern în ultimele săptămâni. "Nu, nu aş spune (că România se află) în război. Se află în mijlocul unui conflict politic", răspunde el, apreciind că "ne lipseşte tradiţia dialogului între forţele politice. Nu am reuşit să ne soluţionăm divergenţele, ceea ce ar fi putut conduce la evitarea acestui conflict politic".

Avertizat de către reporter că "lupta dintre preşedinte şi dumneavoastră" poate face rău României, printr-o posibilă amânare a aderării la Spaţiul Scengen din această cauză, Ponta apreciază că "ar fi păcat" pentru tot ceea ce s-a realizat, notând că este în total acord cu Băsescu asupra faptului că România a îndeplinit "toate cerinţele tehnice şi standardele pentru a fi o frontieră puternică şi eficientă a Uniunii Europene". "Ar fi păcat ca România, poate şi Bulgaria, să fie pedepsite (din punct de vedere) politic, în condiţiile în care am îndeplinit toate standaredele (UE) pentru a fi membri Schengen", apreciază şeful Guvernului român.

La întrebarea care va fi cel mai puternic mesaj al său către Bruxelles, în perspectiva unui nou raport CE asupra România către sfârşitul lui 2012, premierul răspunde că, din cele 11 puncte avansate de către preşedintele CE Jose Manuel Barroso, "am soluţionat deja, într-o săptămână, şapte sau opt", el anunţând că şi restul vor fi soluţionate, un lucru care va dovedi că actuala putere a înţeles "mesajul puternic" al CE, a reacţionat "pozitiv" la acesta şi este pregătită "să pună lucrurile înapoi pe drumul bun".

Ponta declară, de asemenea, că respectă "complet" şi "în întregime" Curtea Constituţională şi deciziile acesteia, apreciind că Parlamentul a reacţionat, de asemenea, "foare pozitiv şi a pus toate deciziile Curţii Constituţionale în aplicare" şi dând asigurări că "totul va fi aşa cum a decis Curtea", "inclusiv referendumul popular cu un anumit cvorum (de 50% participare)", iar toate acţiunile Parlamentului şi Guvernului vor respecta "în întregime" şi vor implementa deciziile acesteia.

"Care este motivul pentru care îl atacaţi pe preşedinte? De ce doriţi să scăpaţi de el?", întreabă von der Brelie. "Aş răspunde foarte simplu, deoarece 80% dintre români vor să scape de preşedintele (Băsescu)", îi răspunde Ponta. În opinia sa, "problema reală" constă în "diferenţele totale dintre agendele noastre politice". "Băsescu şi-a asumat o agendă politică diferită, austeritatea, protejarea propriului partid şi a politizat toate instituţile statului", a subliniat el, subliniind că actuala putere a obţinut o susţinere publică "uriaşă" la ultimele alegeri locale, pe 10 iulie, cu o agendă politică diferită, "constând în disciplină bugetară" şi insistând că actuala putere aplică "toate acordurile" cu CE şi FMI, în vederea unei creşteri economice şi creării de locuri de muncă.

Ponta dă în continuare asigurări că Guvernul va respecta "sută la sută" acordurile cu CE şi FMI, la observaţia reporterului că manifestaţiile de la începutul anului ale românilor "au lăsat impresia că s-au săturat de austeritate". De asemenea, el afirmă că, răspunzând îngrijorărilor CE cu privire la demiterea Avocatului Poporului, Parlamentul, "noua noastră majoritate", va nominaliza un nou Avocat al Poporului numai în baza unui acord cu toate forţele politice.

Cu privire la acuzaţia că Guvernul de coaliţie a încercat să schimbe şase din cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale, Ponta subliniază că a anunţat imediat după apariţia acestui "zvon" că "nimeni, în niciun fel, nu va iniţia nicio acţiune împotriva independenţei acestor nouă judecători şi Curţii", insistând că a fost "doar o acuzaţie politică". Pe de altă parte, schimbarea "bizară", în opinia Euronews, a legii electorale cu doar câteva luni înainte de alegeri, "a fost o iniţiativă a Parlamentului", afirmă Ponta, precizând că va fi respectată decizia Curţii Constituţionale potrivit căreia nu poate fi modificată într-un an electroral. "În noiembrie 2012 vom candida şi vom fi aleşi exact pe baza legii adoptate în 2008", subliniază el.

"Domnul (Adrian) Năstase nu a fost prietenul meu", declară Ponta când este întrebat de Euronews dacă acesta va fi graţiat, adăugând că a fost "cel mai bun premier pe care l-a avut România" şi că preşedinte interimar Crin Antonescu nu îl va graţia, Năstase urmând să îşi ispăşească pedeapsa pentru corupţie.

Întrebat de von der Brelie dacă va demisiona în urma acuzaţiilor de plagiat, Ponta s-a mulţumit să răspundă că a "respectat toate standardele, toate standardele române din 1999", iar la întrebarea dacă va continua lupta împotriva corupţiei şi cum răspunde acuzaţiilor potrivit cărora încearcă să îl schimbe din funcţie pe procurorul-şef al DNA, premierul afirmă că toţi "procurorii-şefi îşi vor păstra funcţiile, (îşi) vor continua (activitatea) şi îşi vor încheia mandatele", urmând ca "noi numiri să aibă la bază o procedură transperantă, care va fi, de asemenea, examinată de CE".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici