Ponta: Sarkozy, simbol al politicianului demagog şi chiar bufon, adică un Băsescu al Franţei

Preşedintele PSD, Victor Ponta, susţine că actualul preşedinte al Franţei, Nicholas Sarkozy, este un "simbol al politicianului demagog, populist fără limite, lipsit de valori şi scrupule, cu grave concepţii autoritare şi antidemocratice, exhibiţionist şi chiar bufon, adică un Băsescu al Franţei".

414 afișări
Imaginea articolului Ponta: Sarkozy, simbol al politicianului demagog şi chiar bufon, adică un Băsescu al Franţei

Ponta: Sarkozy, simbol al politicianului demagog şi chiar bufon, adică un Băsescu al Franţei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu vreau să mă uit prea mult la sondaje (ca orice român care a trăit momentul 2009, prefer să le ignor ca să nu sufăr mai târziu). Ştiu doar că victoria lui Francois Hollande este mai importantă pentru Europa şi pentru România decât orice alt scrutin anterior. Să vă spun de ce: Nicolas Sarkozy este azi un simbol al politicianului demagog, populist fără limite, total lipsit de valori şi scrupule, fără o viziune clară şi coerentă, cu grave concepţii autoritare şi antidemocratice, exhibiţionist şi chiar bufon - adică un Băsescu al Franţei (din păcate replicat şi în alte ţări europene, dacă ne gândim la Berlusconi, Viktor Orban, Boiko Borisov). Acest mod de a face politică este responsabil de criză prin care trece întreagă Europa şi din care UE nu poate ieşi decât printr-un alt tip de leadership", susţine Ponta pe blogul personal, într-un text postat sâmbătă.

Potrivit lui Ponta, "demagogia şi oportunismul lui Sarkozy au afectat şi România (profitând şi de jalnică şi umilitoarea prestaţie a lui Băsescu pe plan european), în faimoasele scandaluri cu expulzarea ţiganilor şi mai recent cu sabotarea Spaţiului Schengen".

"Un preşedinte francez că Hollande, dornic de a păstra o relaţie pragmatică şi principială cu partenerii din Estul Europei, nu poate fi decât un mare avantaj pentru ţara noastră. Alegerea lui Hollande în faţă unui Sarkozy agăţat oportunist de braţul dnei. Merkel va da un semn aşteptat de întreaga Europă - că poate fi ales şi un lider politic care nu are în spate interesele băncilor şi ale marilor speculatori financiari (cei care au provocat criză şi acum o decontează pe spatele populaţiei europene prin intermediul unor politicieni că preşedintele actual al Franţei). Iar mişcarea politică progresistă, a celor care cred că alături de austeritate şi disciplină bugetară trebuie să te gândeşti şi la locuri de muncă şi creştere economică, îşi va găsi în sfârşit un lider proeminent", afirmă Ponta.

Conform acestuia, Hollande, ales preşedinte, va nominaliza un prim-ministru tot socialist: Martine Aubry sau Pierre Moscovici.

"Nu doar că îi cunosc personal, dar pot să va asigur că amândoi au vechi relaţii cu România (şi cu PSD); iar relaţiile personale sunt de natură să faciliteze colaboarea politică. Şi, în final, sunt convins că Francois Hollande nu se va purta niciodată cu Preşedintele României că şi cu un chelner sau servitor care te agasează - mai rămâne să alegem şi noi, românii, un preşedinte care să nu se pună într-o asemenea postură umilitoare; asta însă după alegerile din Franţa", mai scrie Ponta.

Secţiile de vot s-au deschis în Franţa pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, care ar trebui să fie urmat de un al doilea tur la 6 mai, între preşedintele în exerciţiu Nicolas Sarkozy şi socialistul Francois Hollande, marele favorit al scrutinului.

Considerat de mai multe luni câştigător net în turul al doilea, cu 55 la sută din voturi în medie, socialistul Francois Hollande este în poziţia de a deveni primul preşedinte de stânga după Francois Mitterand (1981-1995).

Ultimele sondaje publicate vineri îl creditau în primul tur cu un uşor avans faţă de preşedintele în exerciţiu, conservatorul Nicolas Sarkozy, de 28 la sută faţă de 26 la sută. Absenţa unuia dintre cei doi din cel de-al doilea tur pare exclusă, candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen fiind creditată cu 14-17 procente.

Ea ar urma să-şi dispute locul al treilea cu tribunul stângii radicale Jean-Luc Melenchon, revelaţia campaniei, centristul Francois Bayrou părând să fie distanţat, la 11 procente.

Analiştii avertizează însă cu privire la consecinţele unei rate mari a absenteismului, prevăzut la peste 25 de procente de unele institute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici