Ponta şi Oprea au, în aceeaşi emisiune TV, opinii diferite privind nominalizarea lui Ungureanu la SIE, dar asigură de colaborare

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, şi liderul UNPR, premierul interimar Gabriel Oprea, au avut opinii diferite pentru numirea lui Ungureanu la SIE, Ponta spunând că PSD va vota împotrivă sau nu va participa la vot, iar Oprea spunând că va vota favorabil, ambii menţionând buna colaborare la Guvern.

694 afișări
Imaginea articolului Ponta şi Oprea au, în aceeaşi emisiune TV, opinii diferite privind nominalizarea lui Ungureanu la SIE, dar asigură de colaborare

Victor Ponta si Gabriel Oprea (Imagine: Codrin Prisecaru/Mediafax Foto)

Într-o emisiune a postului B1 la care au vorbit atât Ponta, cât şi Oprea, liderul UNPR a precizat că l-a susţinut pe preşedintele Klaus Iohannis în problemele importante care ţin de atribuţiile acestuia, precum majorarea alocaţiei bugetare pentru armată, strategia de apărare şi numirea directorului Serviciului Român de Informaţii.

Oprea a precizat totodată că el a aflat de la preşedinte despre nominalizarea lui Ungureanu la Serviciul de Informaţii Externe (SIE) după ce spusese că, de principiu, va susţine orice propunere a preşedintelui, şi că nu îşi retrage cuvântul dat în acest sens.

Pe de altă parte, liderul PSD, Victor Ponta, a declarat că el a aflat din presă despre această nominalizare şi că parlamentarii social-democraţi vor vota împotrivă sau nu vor participa la vot, acuzând "lipsa de respect şi dispreţul" preşedintelui Iohannis.

În acelaşi timp, atât Oprea, cât şi Ponta au arătat că vor continua să colaboreze pe probleme de guvernare, acordul dintre cele două formaţiuni politice nevizând şi un vot comun pentru conducerea serviciilor de informaţii.

Sâmbătă, coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că PSD vrea să continue guvernarea, dar nu în orice condiţii iar dacă UNPR va vota pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea Serviciului de Informaţii Externe, atunci probabil că se va intra într-o altă etapă de colaborare.

Vineri, Dragnea a afirmat că PSD nu poate acorda un vot de încredere lui Mihai Răzvan Ungureanu, nominalizat de şeful statului la conducerea SIE, în condiţiile în care social-democraţii nu au încredere în acesta "dintr-o mie de motive", precizând că speră ca întreaga coaliţie să aibă acest punct de vedere.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pe senatorul PNL Mihai Răzvan Ungureanu, fost premier, pentru funcţia de director al SIE.

Birourile Permanente ale celor două Camere au fost convocate luni pentru procedura de numire a lui Ungrureanu la conducerea Serviciului de Informaţii Externe.

Reprezentanţii PSD şi Victor Ponta au spus că nu îl susţin pentru această nominalizare, în schimb liderul UNPR, premierul interimar, Gabriel Oprea a anunţat că îl susţine pe preşedintele Iohannis în acest demers.

Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu declara, miercuri, că numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la SIE este un pas important în schimbarea majorităţii parlamentare, iar cei de la PSD au o reticenţă de a convoca plenul pentru această numire, dar PNL nu are nicio rezervă să ceară convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare.

Constituţia şi Legea de funcţionare a Serviciului de Informaţii Externe au prevederi diferite privind numirea directorului acestui serviciu de informaţii. Constituţia prevede că directorul SIE este votat de Parlament, la propunerea preşedintelui, iar Legea SIE arată că numirea este făcută de CSAT.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici